| |     latinica | english  
Насловна
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''

- Да ли напредују тешки преговори Београда и Приштине, који су исто тако важни за евроинтеграцију Србије?

- Када је реч о процесу преговора са Приштином у Бриселу, он засад тече по плану, иако је заказани састанак страна у преговорима био одложен због трагичних терористичких напада у Бриселу. Са наше стране чинимо напоре да се нормализује живот грађана на Косову и њихова несметана комуникација са осталим деловима Србије. Нажалост, косовски органи још нису реализовали оно што је договорено у Бриселу, али ја верујем да ће се то врло скоро десити да би могао процес преговора да се несметано настави.

- НАТО има интерес да се Србија прикључи Алијанси. Какав је став по том питању Владе у Београду?

- По Уставу Србија је неутрална Земља, али упркос тој чињеници, она остварује највећи степен сарадње са НАТО ПАКТОМ. Србија никада нија била чланица војних савеза и наставља да следи ту политичку традицију. Сарадња са НАТО ПАКТОМ је реалност, имајући у виду чињеницу да су већина наших суседа већ чланови тог војног савеза. Зато ће та сарадња наставити да се развија. Међутим, не смемо заборавити да је у скорој прошлости Алијанса бомбардовала Србију и тада је погинуло много невиних грађана.

- Србија је сачувала добре односе са Русијом, која је изложена политичком притиску и економским санкцијама због догађаја у Украјини. Да ли је то проблем за везе Београда са Бриселом?

- Србија и Русија традиционално имају добре односе, како политичке, тако и економске. Србија се није прикључила економским санкцијама, које су Москви уведене, али том одлуком се није повећао извоз за Русију, за разлику од неких других земаља, које су формално увеле економске санкције, али су истовремено повећале ниво економске размене. Не смемо заборавити чињеницу да је Србија, као део Југославије, десет година била под санкцијама. Наше искуство је показало да санкције највише штете управо обичним грађанима. Интерес Србије и њених грађана је да граде и одржавају добре односе са свим земљама. Као чланица ЕУ, наша земља ће поштовати све одлуке које буду донете и усаглашаваће своју спољну политику са политиком ЕУ.

- Како Влада Србије гледа на проблем таласа миграната?

- Прошле године маршрутом кроз Србију је прошло више од 650.000 миграната. Србија није затворила своје границе и учинила је све што је потребно за прихват избеглица и да им пружи сву потребну помоћ. Влада и надлежни органи су решили да затворе границу тек када је то тако одлучено од стране ЕУ, која је примала емигранте.

- Како оцењујете бугарско–српску економску сарадњу?

- 2015 година је била још једна година у низу година кризе у глобалном економском смислу. Због тога и минимални раст трговинске размене између Србије и Бугарске може се сматрати као релативни успех. Разуме се, томе су допринела и заседања Мешовитог комитета за економску сарадњу у Београду у јуну прошле године, коме су председавали Министри Лукарски и Антић. Тим поводом, био је одржан и веома успешан економски форум „Србија-Бугарска“, на коме је учествовало око сто фирми. Значајна је и чињеница да је размена све више уравнотежена, после дугог периода великог дефицита на српској страни. Сматрам да су велике перспективе за даље побољшање економске сарадње, особито када се има у виду заједнички излазак на трећа тржишта као што су ЕУ, Русија и Кина, користећи позитивна решења у међународним уговорима, која наше две државе имају са тим земљама.

- Да ли напредује реализација пројеката за трансграничну сарадњу?

- После успешне реализације пројекта за трансграничну сарадњу за период од 2007-2013. године завршено је усаглашавање приоритета и програмских докумената са ЕК и августа месеца објављен је позив да се предложе пројекти у актуелном програмском периоду. Рок за подношење предлога је истекао 17. јануара ове године и интерес за њега је био огроман. Предато је више од 450 предлога, што значи да комисију чека врло тежак задатак да изабере најквалитетније пројекте, чија реализација ће реално повећати квалитет живота наших грађана у пограничним реонима.

- Како стоје ствари у области енергетике?

- Балкан је веома зависан од спољних извора енергије и тај проблем треба посматрати на два нивоа. Први је узајамно повезивање и управо у том делу Бугарска и Србија интензивно раде у циљу реализације пројекта реверзивне гасне везе Ниша са Софијом. Надам се да ће ове године почети сама изградња, која ће значајно допринети већој перспективи диверсификације. Други ниво представљају велики пројекти за повезивање гаса између Европе и Азије и ту ће бити политичких и економских проблема, повезаних са садашњим ниским ценама нафте и гаса на светском тржишту, због чега се поставља и питање солвентности таквих улагања. Србија, као и Бугарска, веома су заинтересоване за транзит преко своје територије, јер то би значило побољшање енергетске сигурности тог региона, реални развој тржишта гаса и озбиљне приходе, како приликом саме изградње, тако и приликом будуће експлоатације.

- Туристички оператори тврде да у туризму у оба правца влада велики бум. Има ли података који потврђују такву тенденцију?

- Апсолутно! Туризам је привредна област, у којој је раст узајамне размене из године у годину све већи. Само током 2015. г. број бугарских туриста у Србији је порастао за 42%. Слично је и у супротном правцу. То је добро не само као привредна активност, него и за развој односа наша два народа, који се на тај начин упознавају и зближавају. То ће, ако дозволите, допринети и повећању броја мешовитих бракова. Оно што недостаје и на чему треба радити је повезивање наших туристичких понуда и привлачење гостију са Далеког истока, Јужне и Северне Америке и т.д.

- Процес у Београду за изручење Бугарској већинског власника фалирале банке КТБ Цветана Василева тече споро. Скоро смо сазнали да после одбијања српских органа током 2014. године да дају политички азил Цветанову, да је он сада затражио да постане срспки држављанин. Да ли је то могуће?

- Процес изручења Цветана Василева на захтев бугарских органа спроводи се у складу са законима Републике Србије и на крају судског поступка суд ће донети одлуку и изрећи пресуду. По закону за изручење једног лица, потребно је уз захтев да се приложе и докази за постојање и извршење кривичног дела, на основу ког ће надлежни суд донети адекватну одлуку и изрећи пресуду. Мени није познато да ли је Цветан Василев поднео молбу за срспко држављанство, али то сигурно неће утицати на коначну одлуку суда.

- У априлу у Србији предстоје превремени избори. Шта је био узрок да они буду расписани и какав резултат се од њих очекује?

- Превремени парламентарни избори расписани су за 24. април 2016. године и спровешће се истовремено са изборима у АП Војводини и локалним изборима. Узрок за ванредне изборе је жеља премијера и досадашње владе да грађани изразе своју вољу и да дају подршку наставку реформаторског процеса који је кабинет започео у циљу консолидације економије наше земље и да се настави процес интеграције Републике Србије у Европску унију.


Верзија за штампу
Вести
Амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској Жељко Јовић предао акредитивна писма Председнику Р. Бугарске Румену Радеву
Одлуке о суфинасирању пројеката
Посета српске министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић Софији, 22-23.4.2019
Бесплатни двомесечни курс српског језика
Конкурси за суфинасирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матице и дијаспоре
Десета конференција српске медицинске дијаспоре
Пријем поводом Дана државности Р. Србије и 140-те годишњице дипломатских односа Србије и Бугарске
24. годишњи добротворни базар у Софији, учешће Амбасаде
Учешће ПВ А.Брнабић на Самиту Startup Europe, 15.11.2018, у Софији
Комеморација на српском војничком гробљу у Софији и пријем у Амбасади поводом Дана примирја у Првом св.рату
Kvadrilateralni sastanak ПР РС А. Вучића с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, Варна, 2.11.2018
Посета парламентарне делегације РС Бугарској, 11-12.9.2018
Делегација МУП РС у дводневној радној посети Софији
Изложба фотографија ''Примењена носталгија''
Полазници Дипломатске академије МСП РС у посети Дипломатском институту МСП РБ
Посета бугарских новинара и туристичких оператера златиборском округу, пријем у Амбасади
Конкурс за суфинансирање пројеката очувањa и јачањa веза матичне државе и дијаспоре/Срба у региону.
Посета Александра Вучића, председника Р. Србије, Софији, 23.2.2018.
Неформални састанак МИП држава чланица и кандидата ЕУ (Гимних), Софија, 15-6.2.2018, интервју ППВ и МИП РС Ивице Дачића БНТ-у
Први фудбалски турнир ДКП у Софији
Посета Зоране Михајловић, ППВ и министрице грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Р. Србије, Софији
Промотивна кампања Туристичке организације Србије ''Дани Србије''
Културно-уметничка манифестација ''Лесковац поздравља Софију''
Други свесрпски пословни форум ''Цирих Експо 2017''
Потписан споразум о сарадњи између Лесковца и Елин Пелина
Изложба лесковачких сликара у Софији
Комеморација на српском гробљу у Софији поводом Дана примирја у Првом светском рату
Вече српско-бугарског пријатељства
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''
MСП РС Ивица Дачић на 126. Министарском састанку Савета Европе, Софија, 18.5.2016
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''
Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече у Амбасади
Председница парламента Републике Србије у посети Софији
Конкурс за (су)финансирање пројеката из културе Срба у иностранству за 2016.г.
Комеморација и пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату
Обележавање Дана примирја у I Светском рату, 11. новембра
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године
Архива вести