| |     latinica | english  
Насловна
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''

Бугарска страна је обезбедила финансирање свог дела гасовода преко ЕУ и основни проблем је финансирање српског дела гасовода за које се такође очекује значајно учешће фондова ЕУ. Две стране интензивно заједнички раде по том питању и очекује се да се то реши позитивно у наредних неколико месеци, обзиром да је ЕК у више наврата наглашавала важност реализације овог пројекта. У техничком смислу, обе стране су у потпуности спремне да започну изградњу, након завршетка свих потребних процедура и у том случају би почетак експлоатације могао да буде 2019. г.

Туризам нуди многе могућности Србији и Бугарској. Постоје ли неки заједнички пројекти који би повећали турстичку размену две земље? Шта су наше две балканске земље урадиле не би ли посетиоце привукле да посете места од културног, историјског и еколошког значаја у пограничном појасу Србије и Бугарске?

Туризам је свакако област економске сарадње Србије и Бугарске у коме су резултати веома добри. Постоји веома значајан раст посета, како бугарских туриста у Србији, тако и српских туриста у Бугарској. Овај тренд се наставља и ове године, али осим тога се ради и на заједничким пројектима. Ту посебно треба напоменути пројекте из области прекограничне сарадње, где је једна од оса финансирања искључиво намењена развоју туризма. Такође ће се у наредном периоду појачати и сарадња између Општинског предузећа Туризам Софија и Туристичке организације Београд и сарадња на нивоу тур-оператера из Бугарске и Србије, како би се употпунила туристичка понуда за туристе из трећих земаља, што је веома битно за развој ове привредне гране. У овом делу је Амбасада Р. Србије у Софији имала значајну улогу у повезивању заинтересованих из Србије и Бугарске.

Каква је ситуација око побољшања транспортне инфрастурктуре која повезује Србију и Бугарску? У светлу евроских аспирација Ербије, који заједнички пројекти на овом подручју имају приоритет за владу у Београду?

Што се тиче транспортне инфраструктуре која повезује Србију и Бугарску, бугарска јавност је углавном упозната са тим да радови на изградњи ауто-пута Ниш-граница са Р. Бугарском теку интензивно и међу фирмама које учествују се налази и бугарски холдинг “Трасе-група”. Потпуни завршетак ове деонице се очекује до пролећа наредне године. Надамо се да ће и бугарска страна започети са изградњом деонице Софија-Калотина, укључујући и део кружног пута око Софије “Северна дуга” чија је изградња у току. Такође се ради са обе стране на модернизацији железничког саобраћаја, која би довела да повећања брзине и поузданости њеног функционисања. Завршетком ових пројеката ће проток људи и роба свакако бити значајно олакшан што ће несумњиво допринети и бољим пословним и другим односима два народа.

Колики је напредак Србија постигла у приступним преговрима с ЕУ током последњих годину дана? Какви политички и економски изазови стоје на путу Србије ка ЕУ? Које од њих ће бити најтеже испунити?

Србија је у процесу приступања ЕУ, током ове године отворила поглавља 32 и 35, а очекујемо да ће за време председавања Холандије бити отворена и поглавља 23 и 24, чиме би процес приступних преговора био настављен темпом, који је са наше стране очекиван. У овом периоду у Србији су настављене значајне унутрашње реформе, прте свега на економском плану, са циљем смањења дефицита, што се за сада успешно реализује и отвара могућност за раст производње и конкурентности на тржишту. Отпочет је и процес реорганизације државне управе и јавних предузећа, која треба да обезбеди њено ефективније функционисање и рационализацију. Србија жели да, у процесу приступања ЕУ у што краћем року достигне и усвоји све позитивне нормативе, који се примењују у ЕУ, пре свега због свог даљег развоја и конкурентности, не само у оквиру ЕУ већ и шире.То је свакако процес који захтева многе промене унутар српског друштва и неће бити лак, али он је свакако неминован и прихваћен.

Затварање балканске мигрантске руте је смањило притисак на границу Србије према Македонији. Очекујете ли да ће тај притисак опет порасти уколико споразум о мигрантима између ЕУ и Турске пропадне? Да ли српске власти очекују пораст мигрантског преко границе с Бугарском?

Током читаве избегличке кризе, Србија је у сарадњи са ЕУ, али и свим суседним земљама пружала помоћ избеглицама, уз поштовање свих договора постигнутих у оквиру ЕУ. Очекујемо да ће Турска и ЕУ поштовати међусобни договор и да неће доћи до поновног отварања “Западно-балканске руте” и масовног доласка нових миграната. Бугарска је у претходном периоду такође показала да уме да контролише своје границе и спречи илегални улазак миграната у значајнијем броју и верујем да ће то чинити и убудуће. Појачана је и заједничка борба против организованог шверца миграната, у чему постоји добра и успешна сарадња на нивоу министарства унутрашњих послова Србије и Бугарске. На земљама ЕУ, које су крајњи циљ миграната, је да изграде дугорочну стратегију решавања овог питања, а Србија ће као и до сада у том процесу пружити максималну подршку.


Верзија за штампу
Вести
Одлуке о суфинасирању пројеката
Посета српске министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић Софији, 22-23.4.2019
Бесплатни двомесечни курс српског језика
Конкурси за суфинасирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матице и дијаспоре
Десета конференција српске медицинске дијаспоре
Пријем поводом Дана државности Р. Србије и 140-те годишњице дипломатских односа Србије и Бугарске
24. годишњи добротворни базар у Софији, учешће Амбасаде
Учешће ПВ А.Брнабић на Самиту Startup Europe, 15.11.2018, у Софији
Комеморација на српском војничком гробљу у Софији и пријем у Амбасади поводом Дана примирја у Првом св.рату
Kvadrilateralni sastanak ПР РС А. Вучића с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, Варна, 2.11.2018
Посета парламентарне делегације РС Бугарској, 11-12.9.2018
Делегација МУП РС у дводневној радној посети Софији
Изложба фотографија ''Примењена носталгија''
Полазници Дипломатске академије МСП РС у посети Дипломатском институту МСП РБ
Посета бугарских новинара и туристичких оператера златиборском округу, пријем у Амбасади
Конкурс за суфинансирање пројеката очувањa и јачањa веза матичне државе и дијаспоре/Срба у региону.
Посета Александра Вучића, председника Р. Србије, Софији, 23.2.2018.
Неформални састанак МИП држава чланица и кандидата ЕУ (Гимних), Софија, 15-6.2.2018, интервју ППВ и МИП РС Ивице Дачића БНТ-у
Први фудбалски турнир ДКП у Софији
Посета Зоране Михајловић, ППВ и министрице грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Р. Србије, Софији
Промотивна кампања Туристичке организације Србије ''Дани Србије''
Културно-уметничка манифестација ''Лесковац поздравља Софију''
Други свесрпски пословни форум ''Цирих Експо 2017''
Потписан споразум о сарадњи између Лесковца и Елин Пелина
Изложба лесковачких сликара у Софији
Комеморација на српском гробљу у Софији поводом Дана примирја у Првом светском рату
Вече српско-бугарског пријатељства
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''
MСП РС Ивица Дачић на 126. Министарском састанку Савета Европе, Софија, 18.5.2016
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''
Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече у Амбасади
Председница парламента Републике Србије у посети Софији
Конкурс за (су)финансирање пројеката из културе Срба у иностранству за 2016.г.
Комеморација и пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату
Обележавање Дана примирја у I Светском рату, 11. новембра
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године
Архива вести