| |     latinica | english  
Насловна
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''

Стварно се повећао број туриста у последње две године између две државе, скоро двоструко, нарочито 2015-2016 године. Узмимо например, последње празнике почетком септембра у Бугарској. Много туриста их је дочекало у Србији. Када се прошетате по софијским улицама, скоро свака 33-а или 34-та кола су српске регистрације. Исто се то може видети и у ресторанима или у трговинским центрима, које српски туристи воле да посећују. Стварно је огромно повећање туриста.

- Имате врло доброг министра туризма, који пружа велику помоћ у ревитализацији односа између две земље.

Бугари и Срби живе вековима једни поред другихи ми имамо много заједничких црта карактера. Имамо једнаку осетљивост, једнак укус за весеље, за музику, за добру храну, за пријатељљство итд. Све су то претпоставке за добросуседске односе и комуникацију између наших двеју земаља. За још веће зближавање и повећање посета улажу се напори како на Владином нивоу, тако и на нивоу туристичких организација двеју земаља. У јулу је туристичка организација града Београда била у дводневној посети граду Софији ради проширења сарадње међу туристичким фирмама, предлагању нових дестинација, представљању нових могућности за туризам. У септембру ће наша ортанизација представити Бугарску у Београду. То доста говори о жељи за још веће приближавање наших двеју земаља.

- Да ли је могуће да Бугарска и Србија предложе заједнички туристички пројекат?

Да, свакако! Над тим облицима и на Владином нивоу се разматрају могућности за заједнички туристички пројекат, којим би обе земље заједнички наступиле на блиским и даљим тржиштима – Русији, Енглеској, Француској и тд. Обе земље имају специфичан туристички потенцијал, који могу да пруже свету. Осим природе, оне имају и богату историју, културу. Ради се на програмима за трансграничну сарадњу и предлагање заједничког пројекта, а исто тако много приватних фирми на локалном нивоу траже могућности и праве заједничке дестинације од заједничког интереса, што је веома важно.

- На основу вашег искуства, шта бисте ви препоручили за развој туризма код нас? Које су по вама наше слабе и јаке стране?

Ваше јаке стране су прекрасна природа, ниво услуга, које се предлажу – у СПА центрима, хотелима. Видљив је велики напредак у квалитету услуга. Менталитет нам је по природи такав да смо и ви и ми навикли да се дружимо са гостима. Ми смо много отворени, искрени и срдачни, али то може да се схвати као покушај фамилијарности и као наша слаба страна. Међутим, мени се то допада, ако се домаћин држи домаћински јер он није само хотелијер, келнер или услужни персонал. Тај неформални однос који тера туристе да се осећају више као да су код куће, може се открити у разним местима Бугарске. Мислим да је то предивно! У суштини, истински туризам је управо то – лични однос, срдачно гостопримство.

- Која су омиљена места српских туриста у Бугарској?

Засад, српски туристи имају највећи интерес према зимским одмаралиштима, Боровцу, Банском и према Несебру, Сунчевом брегу током лета. То су доста позната и омиљена места. У последње време, приметна је радозналост и према новим дестинацијама, као штосу СПА центри, минералне бање. Пошто предлажете добре услове на тим местима, сигурно ће се и у њима повећавати број српских туриста. Класичне су посете за шопинг или просто шетњу у Софији и то чес практикују туристи из јужног дела Србије, који су ближе Софији и дефинитивно их привлачи она као мегаполисса много могућности за добру храну, забаву и др.

- Да ли ви лично имате омиљена места код нас која бисте препоручили?

За мене омиљена места у Бугарској су Созопол, Рила планина, Велико Трново, Банско, спа центри у Велинграду. Свако од тих места има свој чар, који привлачи. Добро познајем Бугарску, али још са радозналошћу откривам нова места. Јуче сам се вратио из Пловдива, дивно место!Обе наше земље имају много интересантних и лепих места, која ће туристи тек откривати. Због наше близине, могу се организовати путовања за викенд или за одређене фестивале или културне догађаје. Из тог разлога, веома ме радују и пројекти трансграничне сарадње у блиским реонима. Има биалтералних и трилатералних – између Бугарске, Србије и Македоније, Бугарске, Србије и Румуније ит д. Све је то веома лепо, јер ће се ревитализовати и много реона, који сада пропадају, иако имају потенцијала.Туризам је наша будућност и радује ме оживљавање у том правцу,које више само није на речима, него се виде и резултати. Црно море је предивно, али је тамо туризам сезонски, а идеја је да се развија током целе године. Ви имате исто тако прекрасне планине и ми имамо прекрасне планине. Ви имате лепу природу, а и ми је исто имамо. Драго ми је да све више узајамно упознајемо та невероватна по својој лепоти места.

- Да ли бисте препоручили нашим читаоцима и мање позната меса у Србији?

Ми имамо доста знаменитих места. Добро развиен је зимскли туризам, имамо Златибор, Копаоник, Тару, Златар, Стару планину, то су наши планински и скијашки центри. Интересантно место је и Мећавник, познато и као Дрвенград, саграђено од стране познатог режисера Емира Кустурице за његов филм „ЖИВОТ ЈЕ ЧУДО“. Исто тако Србија има предиван и добро развијен сеоски туризам. Немамо море, али имамо веома лепе реке. Поред тога, успешно развијамо историски и религиозни туризам, где радимо на заједничким пројектима, јер имамо доста заједничке историје , православних храмова и тд. Препоручујем, исто тако, и заједничке фестивале. Међу најпопуланијима су Роштиљијада – фестивал роштиља, Нишвил џез фестивал и тд.

- Да ли постоји интерес српских фирми за инвестиције у Бугарској? Како бисмо могли да привучемо инвеститоре код нас?

Доста времена је владао застој за инвестиције из различитих разлога, али у последње време улазимо у нови период и враћа се интерес. Највећи потенцијал имају фармација, производња вина и енергетика. Видљив је интерес и за ваше електроматеријале. Магистрала до Пиротаје исто тако доста допринела за пословне контакте између наших земаља. Ради се на све већим инфраструктурним пројектима, али се већ развијау контакти између малог и средњег бизниса, где смо веома јаки.

- Има ли културне размене између наших земаља, културних пројеката, на којима радимо? Да ли су наши ствараоци познати у Србији?

Да, ми радимо на заједничким пројектима у области културе, науке и образовања. И то уопште није формалнои не организује их само држава. Пошто је држава буџет, а он је у области културе све мањи. Например тешко је финансирати гостовање Софијског симфоничног оркестра у Београду, као и обратно, али сами оркестри контактирају између себе и имају различите пројекте. Ваши музичари, који су веома поштовани код нас, гостују у Србији. Наши талентовани диригенти долазе код вас. Људи и организације су отворени и слободна иницијатива ради у корист културне размене, која са своје стране привлачи и туристе. Веома су популарни фолклорни ансамбли, народна музика, а исто тако и естрадни и фолк певачи, штоисто тако представља културну размену. Стално се одржавају изложбе, као и књижевне вечери ваших песника и писаца. То, што пишу бугарски аутори веома је блиско Србима, јер имамо много заједничких проблема, исту осетљивост, сличну традицију и културу. Последњих година између наших земаља развија се брзим темпом туризам, културна размена је добро развијена, а то су узајамноо повезани процеси. Имамо озбиљан потенцијал у туризму, који представља будућност за наше земље. То отварање између два народа, њихово зближавање, заједнички пројекти воде ка схватању да заједно можемо више да учинимо, уједињени можемо више да постигнемо и да живимо боље. Велики сам оптимиста! -


Верзија за штампу
Вести
Амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској Жељко Јовић предао акредитивна писма Председнику Р. Бугарске Румену Радеву
Одлуке о суфинасирању пројеката
Посета српске министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић Софији, 22-23.4.2019
Бесплатни двомесечни курс српског језика
Конкурси за суфинасирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матице и дијаспоре
Десета конференција српске медицинске дијаспоре
Пријем поводом Дана државности Р. Србије и 140-те годишњице дипломатских односа Србије и Бугарске
24. годишњи добротворни базар у Софији, учешће Амбасаде
Учешће ПВ А.Брнабић на Самиту Startup Europe, 15.11.2018, у Софији
Комеморација на српском војничком гробљу у Софији и пријем у Амбасади поводом Дана примирја у Првом св.рату
Kvadrilateralni sastanak ПР РС А. Вучића с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, Варна, 2.11.2018
Посета парламентарне делегације РС Бугарској, 11-12.9.2018
Делегација МУП РС у дводневној радној посети Софији
Изложба фотографија ''Примењена носталгија''
Полазници Дипломатске академије МСП РС у посети Дипломатском институту МСП РБ
Посета бугарских новинара и туристичких оператера златиборском округу, пријем у Амбасади
Конкурс за суфинансирање пројеката очувањa и јачањa веза матичне државе и дијаспоре/Срба у региону.
Посета Александра Вучића, председника Р. Србије, Софији, 23.2.2018.
Неформални састанак МИП држава чланица и кандидата ЕУ (Гимних), Софија, 15-6.2.2018, интервју ППВ и МИП РС Ивице Дачића БНТ-у
Први фудбалски турнир ДКП у Софији
Посета Зоране Михајловић, ППВ и министрице грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Р. Србије, Софији
Промотивна кампања Туристичке организације Србије ''Дани Србије''
Културно-уметничка манифестација ''Лесковац поздравља Софију''
Други свесрпски пословни форум ''Цирих Експо 2017''
Потписан споразум о сарадњи између Лесковца и Елин Пелина
Изложба лесковачких сликара у Софији
Комеморација на српском гробљу у Софији поводом Дана примирја у Првом светском рату
Вече српско-бугарског пријатељства
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''
MСП РС Ивица Дачић на 126. Министарском састанку Савета Европе, Софија, 18.5.2016
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''
Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече у Амбасади
Председница парламента Републике Србије у посети Софији
Конкурс за (су)финансирање пројеката из културе Срба у иностранству за 2016.г.
Комеморација и пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату
Обележавање Дана примирја у I Светском рату, 11. новембра
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године
Архива вести