| |     latinica | english  
Насловна
Посета Александра Вучића, председника Р. Србије, Софији, 23.2.2018.

Током састанка с бугарским председником Р. Радевим, ПР Вучић је уверио свог домаћина да је Србија спремна да финасира медије на бугарском језику и да ће учинити све како би се бугарска мањина у Србији осећаја као код куће. ПР А. Вучић је изнео податак да у РС тренутно 1031 ученик у школама у Србији учи бугарски језик и да се нада да ће тај број у будућности расти. Са своје стране, ПР БГ Р. Радев рекао је да Бугарска подржава евроинтеграције РС и да је добро што је Еу у своој стратегији порширења за земље З. Балкана назанчила конкретни датум када би Србија требало да постане чланица ЕУ. Радев је такође рекао да високо цени досадашње реформе које је РС предузела и њену спреност и отвореност да разговара са свима, у том смислу издвојивши посебно досадашње залагање Београда око дијалога с Приштином. Радева је става да мирно решење проблема Косова и дијалог две стане немају алтернативу, али и да је потребно да се саслуша глас Србије, односно њен предлог решења будућег статуса Косова. ПР Вучић је са своје стране проблем Косова представио као најтежу препреку на путу Србије ка ЕУ, нагласивши да ће дијалог бити настављен, да ће Србија дати све од себе да се дође до компромисног решења којим ће и једна и друга страна бити задовољне, и да ће, уколико до компромиса не дође, и Београд и Приштина на крају бити губитници.

У вези с положајем бугарске мањине у Србији, ПР А. Вучић је исказао спремност Србије да финансира медије на бугарском језику намењене бугарској националној мањини која живи у РС, и обавестио јавност да ће билатерални Споразум о сарадњи у области образовања и науке две земље бити обновљен. ПР Р. Радева је одговорио да Бугарска високо цени последње промене у законодавству РС која се тичу права националних мањина у Србији, али и оцењује да је потребно још труда како би те законоднавне промене дале конкретни резултат, како на државном тако и на локалном нивоу. Он је позвао Београд да више инвестира у регионе у којима живи бугарска национална мањина. ПР РС Вучић је са своје стране рекао да је РС спремна да реши проблеме које имају житељи босилеградске и димитровгрдске општине, да ради на промоцији бугарског језика и да финансира медије на бугарском језику. Оба председника истакла су да је важно трагати за међусобним помирењем ради изградње боље заједничке будућности, а да проблеме из прошлости треба оставити иза себе. ПР Вучић је позвао ПР Радева да посети РС и да заједно с њим обиђе регионе у којима живи бугарска нац. мањина у Србији.

Што се осталих питања тиче, издвајамо став ПР Радева да Србија може постати чланица ЕУ до 2025. год. и да у томе има пуну подршку Бугарске. У вези с инфраструктурним пројектима од значаја за две земље, ПР Вучић је рекао да ће Србија ускоро завршити изгадњу деонице магистрале до границе с Бугарском, да ће електрифицирати железничку пругу Ниш-Димитровград, и да је након састанка двојице предсеника постало јасно да се интензивно ради и о питању изградње интерконектора и гасовода између две земље.

Поред овога, ПР Вучић се сусрео и с осталим високим бугарским званичницима. Током састанка сПР бугарског Собрања Ц. Карајанчевом било је речи о могућностима развоја сарадње на подручју економије, туризма и инфраструктуре. Карајанчева је нагласила да је туризам један од бугарских приоритета и да је план актуелне бугарске владе да од Бугарске направи целогодишњу туристичку дестинацију. Да би се овај циљ постигао, најпре је потербно изградити добру путну инфрастуктуру између Бугарске и њених суседа, па тако и Србије, како би туристима био олакшан приступ до бугарских туристичких дестинација. Због тога је питање инфраструткурне изградње са Србијом, као најближим суседом Бугарске, једно од јако важних питања за Софију. ПР Вучић је са своје стране рекао да туризам треба посматрати не само као извор прихода већ и као могућност за боље упознавње грађана две земље, и да се радује што је број бугарских туриста у Србији у сталном порасту, и да су тренутно, по бројности страних туриста у Србији, на четвртом месту.

Током боравка ПР Вучића у Софији, министри транспорта Бугарске и Србије И. Московски и З. Михајловић потписали су два меморандума, о изградњи пристаништа за складиштење и транспорт природног течног гаса, и о изградњи брзе пруге Софија-Ниш. Потписивању меморандума присуствовали су ПР Вучић и бугарски МИП Е. Захаријева с којом је ПР Вучић пре тога имао билатерални састанак. Захаријева је том приликом рекла да ће потписани меморандуми убрзати израдњу деонице железничке пруге која је део европског Коридора 10, а да ће изградња пристаништа за течни гас повећати енергетску независност Србије и Бугарске. ПР Вучић је са своје стране захвалио Бугарској на досадашњој подршци на европском путу Србије, додавши да ће Србија наставити да пажљиво развија добре односе са Бугарском, и да се радује чињеници да је међусобна трговниска размена две земље током претходне године порасла за 40%, а да је само пораст у туристичкој размени забележио раст од 11%.

На крају свог боравка у Софији, ПР Вучић је посетио бугарски метро и упознао се са бугарским искуствима о његовој изградњи, управљању и одржавању.


Верзија за штампу
Вести
Амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској Жељко Јовић предао акредитивна писма Председнику Р. Бугарске Румену Радеву
Одлуке о суфинасирању пројеката
Посета српске министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић Софији, 22-23.4.2019
Бесплатни двомесечни курс српског језика
Конкурси за суфинасирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матице и дијаспоре
Десета конференција српске медицинске дијаспоре
Пријем поводом Дана државности Р. Србије и 140-те годишњице дипломатских односа Србије и Бугарске
24. годишњи добротворни базар у Софији, учешће Амбасаде
Учешће ПВ А.Брнабић на Самиту Startup Europe, 15.11.2018, у Софији
Комеморација на српском војничком гробљу у Софији и пријем у Амбасади поводом Дана примирја у Првом св.рату
Kvadrilateralni sastanak ПР РС А. Вучића с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, Варна, 2.11.2018
Посета парламентарне делегације РС Бугарској, 11-12.9.2018
Делегација МУП РС у дводневној радној посети Софији
Изложба фотографија ''Примењена носталгија''
Полазници Дипломатске академије МСП РС у посети Дипломатском институту МСП РБ
Посета бугарских новинара и туристичких оператера златиборском округу, пријем у Амбасади
Конкурс за суфинансирање пројеката очувањa и јачањa веза матичне државе и дијаспоре/Срба у региону.
Посета Александра Вучића, председника Р. Србије, Софији, 23.2.2018.
Неформални састанак МИП држава чланица и кандидата ЕУ (Гимних), Софија, 15-6.2.2018, интервју ППВ и МИП РС Ивице Дачића БНТ-у
Први фудбалски турнир ДКП у Софији
Посета Зоране Михајловић, ППВ и министрице грађевинарства, саобраћаја и инфраструкутре Р. Србије, Софији
Промотивна кампања Туристичке организације Србије ''Дани Србије''
Културно-уметничка манифестација ''Лесковац поздравља Софију''
Други свесрпски пословни форум ''Цирих Експо 2017''
Потписан споразум о сарадњи између Лесковца и Елин Пелина
Изложба лесковачких сликара у Софији
Комеморација на српском гробљу у Софији поводом Дана примирја у Првом светском рату
Вече српско-бугарског пријатељства
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''
MСП РС Ивица Дачић на 126. Министарском састанку Савета Европе, Софија, 18.5.2016
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''
Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече у Амбасади
Председница парламента Републике Србије у посети Софији
Конкурс за (су)финансирање пројеката из културе Срба у иностранству за 2016.г.
Комеморација и пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату
Обележавање Дана примирја у I Светском рату, 11. новембра
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године
Архива вести