| |     latinica | english  
Насловна
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.

У оквиру званичне посете председника Р. Србије Томислава Николића Бугарској.  18. септембра је одржан је  Српско-бугарски пословни форум у организацији бугарске Трговачко-индустријске привредне коморе (БТПП), Привредне коморе Србије (ПКС) и Амбасаде Р. Србије у Софији.
Привредну делегацију Србије чинили су представници 29 предузећа из сектора фармацеутике, информатике, транспорта и логистике, прехрамбене, гумарске, металске и електро-индустрије и туризма, као и представници Слободне зоне Пирот. Скуп су подржале и две новоосноване мешовите Српско-бугарске привредне коморе (Софија и Пловдив).
Захваљујући и чињеници да се форум одржао у оквиру званичне посете председника  Р. Србије Бугарској, од стране бугарских фирми исказано је велико интересовање, тако да је регистровано присуство представника 104 предузећа и институција, а фоеуму је присуствовао и заменик министра економије и енергетике Р. Бугарске и представници НИС - Бугарска (Нафтна индустрија Србије).

У првом делу, присутнима су се обратили председници Р. Србије Томислав Николић и Р. Бугарске Росен Плевневлијев. Председник Николић је истакао потребу за већом економском сарадњом две земље, коју ће подржати и политичка руководства кроз чешће сусрете на нивоу Влада и министарстава. Председник Николић је навео и могућности пласмана производа пореклом из Србије на тржиште РФ и других земаља са којима Србија има споразуме о слободној трговини. Председник Плевневлијев је оснивање мешовите Српско-бугарске привредне коморе, које се спроводи кроз реализацију пројекта прекограничне сарадње, оценио веома позитивно, уз истицање близине, компатибилности и сличности тржишта по величини, што даје велике могућности за унапређење сарадње.
Општа оцена свих учесника пословног форума је да је ово била веома успешна манифестација која је заинтересованим компанијама из обе земље пружила могућност да остваре пословне контекте и почну договоре о будућој сарадњи, те да је потребно чешће организовати овакве догађаје, како у Бугарској, тако и у Србији.
У медијским извештајима о званичној посети председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, пословни форум је пропраћен са великом пажњом.


Верзија за штампу
Билатерални односи
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године
Билатерални односи