| |     ћирилица | english  
Naslovna
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - Petak: 9:00 – 17:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): 09:00 - 13:00 časovaAdresa
Veliko Trnovo 3
1504 Sofija
Bugarska

Telefon: + 3592 / 946-16-35 Lokacija/Mapa
Telefon: + 3592 / 946-16-33 Konzularna nadležnost
Faks:     + 3592 / 946-10-59 Počasni konzuli
E-mail: sofia@emb-serbia.com  
Veb sajt: http://www.sofia.mfa.gov.rs

 

IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE - GLASANJE U INOSTRANSTVU


Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, raspisao je 4. marta 2020. godine izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, koji će se održati 26. aprila 2020. godine.

Pravo da bira narodnog poslanika ima punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji.

Upis u jedinstveni birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava. Jedinstveni birački spisak jeste javna isprava u kojoj se vodi jedinstvena evidencija državljana Republike Srbije koji imaju biračko pravo.

Državljani Republike Srbije mogu na osnovu svog JMBG (jedinstvenog matičnog broja građana) elektronski proveriti da li su upisani u jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs

Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u Bugarskoj ili će na dan izbora boraviti u Bugarskoj, a upisani su u jedinstveni birački spisak, mogu, najranije 5. marta 2020. godine, a najkasnije 4. aprila 2020. godine (do ponoći, po lokalnom vremenu u Srbiji), preko Ambasade, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu (u Ambasadi Republike Srbije u Sofiji). Zahtev se može podneti lično (dolaskom u Ambasadu), putem pošte, faksa (+359 2 946 1059) ili elektronskim putem (e-mail: izbori2020@emb-serbia.com). Obrazac zahteva može se preuzeti sa linka: http://www.sofia.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-glasanje-u-inostranstvu1.pdf . Uz čitko popunjen zahtev, prilaže se kopija važećeg pasoša ili lične karte izdatih od strane nadležnih organa Republike Srbije.

O zahtevu rešava opštinska, odnosno gradska uprava po mestu prebivališta birača u Srbiji. Nadležni organ prvo donosi rešenje da je birač izrazio želju da glasa po mestu boravišta u inostranstvu. Tek ako se za glasanje u Ambasadi prijavi dovoljan broj birača (najmanje 100) i Republička izborna komisija odredi Ambasadu za biračko mesto, nadležni organ donosi rešenje da će birač glasati u Ambasadi. U tom slučaju, on na ovim izborima ne može glasati na biračkom mestu u Srbiji, već isključivo u Ambasadi, jer će biti upisan u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto u Ambasadi. Ako se za glasanje u Ambasadi ne prijavi dovoljan broj birača, Ambasada neće biti određena za biračko mesto i nadležni organ će doneti rešenje da nisu ispunjeni uslovi da birač glasa po mestu boravišta u inostranstvu. U tom slučaju, moći će da glasa na biračkom mestu u Srbiji.

Državljanin Republike Srbije, koji ispunjava uslove da bude upisan u jedinstveni birački spisak, a nije upisan, može preko Ambasade podneti zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji (zahtev se može preuzeti sa linka: http://www.sofia.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev-za-upis-u-JBS2.pdf) i istovremeno sa ovim zahtevom podneti i zahtev za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu. Uz zahteve se podnosi kopija pasoša ili lične karte izdatih od strane nadležnih organa Republike Srbije i daje podatak o poslednjem prebivalištu (u Srbiji) podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno o poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Sva obaveštenja u vezi sa sprovođenjem izbora za narodne poslanike blagovremeno će biti postavljena na internet stranici Ambasade www.sofia.mfa.rs.

Za sve dodatne informacije, možete kontaktirati službenike Ambasade, Slavicu Panić i Miodraga Sekulića, putem telefona +359 2 946 16 35 ili putem i-mejla: izbori2020@emb-serbia.com.

Na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R. Srbije, nadležnog za vođenje jedinstvenog biračkog spiska, može se naći obaveštenje biračima koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, na sledećem linku: http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Napomena: Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, raspisala je, 4. marta 2020. godine, lokalne izbore. ZAKONOM NIJE PREDVIĐENA MOGUĆNOST DA SE NA LOKALNIM IZBORIMA GLASA U INOSTRANSTVU, već se to može učiniti isključivo u jedinici lokalne samouprave u Srbiji u kojoj birač ima prebivalište.

 

 

 

 

 


Verzija za štampu
Kontakt
Kontakt
Praznici
Počasni konzuli