| |     ћирилица | english  
Naslovna
Intervju ambasadora V. Ćurgusa dnevnom listu ''Standart''

- Da li napreduju teški pregovori Beograda i Prištine, koji su isto tako važni za evrointegraciju Srbije?

- Kada je reč o procesu pregovora sa Prištinom u Briselu, on zasad teče po planu, iako je zakazani sastanak strana u pregovorima bio odložen zbog tragičnih terorističkih napada u Briselu. Sa naše strane činimo napore da se normalizuje život građana na Kosovu i njihova nesmetana komunikacija sa ostalim delovima Srbije. Nažalost, kosovski organi još nisu realizovali ono što je dogovoreno u Briselu, ali ja verujem da će se to vrlo skoro desiti da bi mogao proces pregovora da se nesmetano nastavi.

- NATO ima interes da se Srbija priključi Alijansi. Kakav je stav po tom pitanju Vlade u Beogradu?

- Po Ustavu Srbija je neutralna Zemlja, ali uprkos toj činjenici, ona ostvaruje najveći stepen saradnje sa NATO PAKTOM. Srbija nikada nija bila članica vojnih saveza i nastavlja da sledi tu političku tradiciju. Saradnja sa NATO PAKTOM je realnost, imajući u vidu činjenicu da su većina naših suseda već članovi tog vojnog saveza. Zato će ta saradnja nastaviti da se razvija. Međutim, ne smemo zaboraviti da je u skoroj prošlosti Alijansa bombardovala Srbiju i tada je poginulo mnogo nevinih građana.

- Srbija je sačuvala dobre odnose sa Rusijom, koja je izložena političkom pritisku i ekonomskim sankcijama zbog događaja u Ukrajini. Da li je to problem za veze Beograda sa Briselom?

- Srbija i Rusija tradicionalno imaju dobre odnose, kako političke, tako i ekonomske. Srbija se nije priključila ekonomskim sankcijama, koje su Moskvi uvedene, ali tom odlukom se nije povećao izvoz za Rusiju, za razliku od nekih drugih zemalja, koje su formalno uvele ekonomske sankcije, ali su istovremeno povećale nivo ekonomske razmene. Ne smemo zaboraviti činjenicu da je Srbija, kao deo Jugoslavije, deset godina bila pod sankcijama. Naše iskustvo je pokazalo da sankcije najviše štete upravo običnim građanima. Interes Srbije i njenih građana je da grade i održavaju dobre odnose sa svim zemljama. Kao članica EU, naša zemlja će poštovati sve odluke koje budu donete i usaglašavaće svoju spoljnu politiku sa politikom EU.

- Kako Vlada Srbije gleda na problem talasa migranata?

- Prošle godine maršrutom kroz Srbiju je prošlo više od 650.000 migranata. Srbija nije zatvorila svoje granice i učinila je sve što je potrebno za prihvat izbeglica i da im pruži svu potrebnu pomoć. Vlada i nadležni organi su rešili da zatvore granicu tek kada je to tako odlučeno od strane EU, koja je primala emigrante.

- Kako ocenjujete bugarsko –srpsku ekonomsku saradnju?

- 2015 godina je bila još jedna godina u nizu godina krize u globalnom ekonomskom smislu. Zbog toga i minimalni rast trgovinske razmene između Srbije i Bugarske može se smatrati kao relativni uspeh. Razume se, tome su doprinela i zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju u Beogradu u junu prošle godine, kome su predsedavali Ministri Lukarski i Antić. Tim povodom, bio je održan i veoma uspešan ekonomski forum „Srbija-Bugarska“, na kome je učestvovalo oko sto firmi. Značajna je i činjenica da je razmena sve više uravnotežena, posle dugog perioda velikog deficita na srpskoj strani. Smatram da su velike perspektive za dalje poboljšanje ekonomske saradnje, osobito kada se ima u vidu zajednički izlazak na treća tržišta kao što su EU, Rusija i Kina, koristeći pozitivna rešenja u međunarodnim ugovorima, koja naše dve države imaju sa tim zemljama.

- Da li napreduje realizacija projekata za transgraničnu saradnju?

- Posle uspešne realizacije projekta za transgraničnu saradnju za period od 2007-2013. godine završeno je usaglašavanje prioriteta i programskih dokumenata sa EK i avgusta meseca objavljen je poziv da se predlože projekti u aktuelnom programskom periodu. Rok za podnošenje predloga je istekao 17. januara ove godine i interes za njega je bio ogroman. Predato je više od 450 predloga, što znači da komisiju čeka vrlo težak zadatak da izabere najkvalitetnije projekte, čija realizacija će realno povećati kvalitet života naših građana u pograničnim reonima.

- Kako stoje stvari u oblasti energetike?

- Balkan je veoma zavisan od spoljnih izvora energije i taj problem treba posmatrati na dva nivoa. Prvi je uzajamno povezivanje i upravo u tom delu Bugarska i Srbija intenzivno rade u cilju realizacije projekta reverzivne gasne veze Niša sa Sofijom. Nadam se da će ove godine početi sama izgradnja, koja će značajno doprineti većoj perspektivi diversifikacije. Drugi nivo predstavljaju veliki projekti za povezivanje gasa između Evrope i Azije i tu će biti političkih i ekonomskih problema, povezanih sa sadašnjim niskim cenama nafte i gasa na svetskom tržištu, zbog čega se postavlja i pitanje solventnosti takvih ulaganja. Srbija, kao i Bugarska, veoma su zainteresovane za tranzit preko svoje teritorije, jer to bi značilo poboljšanje energetske sigurnosti tog regiona, realni razvoj tržišta gasa i ozbiljne prihode, kako prilikom same izgradnje, tako i prilikom buduće eksploatacije.

- Turistički operatori tvrde da u turizmu u oba pravca vlada veliki bum. Ima li podataka koji potvrđuju takvu tendenciju?

-Apsolutno! Turizam je privredna oblast, u kojoj je rast uzajamne razmene iz godine u godinu sve veći. Samo tokom 2015. g. broj bugarskih turista u Srbiji je porastao za 42%. Slično je i u suprotnom pravcu. To je dobro ne samo kao privredna aktivnost, nego i za razvoj odnosa naša dva naroda, koji se na taj način upoznavaju i zbližavaju. To će, ako dozvolite, doprineti i povećanju broja mešovitih brakova. Ono što nedostaje i na čemu treba raditi je povezivanje naših turističkih ponuda i privlačenje gostiju sa Dalekog istoka, Južne i Severne Amerike i t.d.

- Proces u Beogradu za izručenje Bugarskoj većinskog vlasnika falirale banke KTB Cvetana Vasileva teče sporo. Skoro smo saznali da posle odbijanja srpskih organa tokom 2014. godine da daju politički azil Cvetanovu, da je on sada zatražio da postane srspki državljanin. Da li je to moguće?

- Proces izručenja Cvetana Vasileva na zahtev bugarskih organa sprovodi se u skladu sa zakonima Republike Srbije i na kraju sudskog postupka sud će doneti odluku i izreći presudu. Po zakonu za izručenje jednog lica, potrebno je uz zahtev da se prilože i dokazi za postojanje i izvršenje krivičnog dela, na osnovu kog će nadležni sud doneti adekvatnu odluku i izreći presudu. Meni nije poznato da li je Cvetan Vasilev podneo molbu za srspko državljanstvo, ali to sigurno neće uticati na konačnu odluku suda.

- U aprilu u Srbiji predstoje prevremeni izbori. Šta je bio uzrok da oni budu raspisani i kakav rezultat se od njih očekuje?

- Prevremeni parlamentarni izbori raspisani su za 24. april 2016. godine i sprovešće se istovremeno sa izborima u AP Vojvodini i lokalnim izborima. Uzrok za vanredne izbore je želja premijera i dosadašnje vlade da građani izraze svoju volju i da daju podršku nastavku reformatorskog procesa koji je kabinet započeo u cilju konsolidacije ekonomije naše zemlje i da se nastavi proces integracije Republike Srbije u Evropsku uniju. rovešće se istovremeno sa izborima u AP Vojvodini i lokalnim izborima. Uzrok za vanredne izbore je želja premijera i dosadašnje vlade da građani izraze svoju volju i da daju podršku nastavku reformatorskog procesa koji je kabinet započeo u cilju konsolidacije ekonomije naše zemlje i da se nastavi proces integracije Republike Srbije u Evropsku uniju.


Verzija za štampu
Vesti
Odluke o sufinansiranju projekata
Poseta srpske ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Sofiji, 22-23.4.2019
Besplatni dvomesečni kurs sprskog jezika
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matice i dijaspore
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije i 140-te godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Bugarske
24. Godišnji dobrotvorni bazar u Sofiji, učešće Ambasade
Učešće Premijera Vlade RS Ane Brnabić na Samitu Startup Europe, u Sofiji, 15.11.2018
Komemoracija na srpskom vojničkom groblju u Sofiji i prijem u Ambasadi povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Kvadrilateralni sastanak PR RS A. Vučića s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, u Varni, 2.11.2018
Poseta parlamentarne delegacije RS Bugarskoj, 11-12.septembar 2018
Delegacija MUP RS u dvodnevnoj radnoj poseti Sofiji
Izložba fotografija ''Primenjena nostalgija''
Polaznici Diplomatske akademije MSP RS u poseti Diplomatskom institutu MSP RB
Poseta bugarkih novinara i turističkih operatera zlatiobrskom okrugu, prijem u Ambasadi
Poseta Aleksandra Vučića, predsednika R. Srbije, Sofiji, 23.2.2018.
Neformalni sastanak MIP država članica i kandidata EU (Gimnih), Sofija, 15-6.2.2018
Konkurs za sufinansiranje projekata očuvanja i jačanja veza matične države i dijaspore/Srba iz regiona
Promotivna kampanja Tursitičke organizacije Srbije ''Dani Srbije'
Kuluturno umetnička manifestacija ’’Leskovac pozdravlja Sofiju’’
Drugi svesrpski samit poslovne i akademske dijaspore ''Cirih Expo 2017''
Potpisan sporazum o partnerstvu između Leskovca i Elin Pelina
Izložba leskovačkih slikara u Sofiji
Komemoracija na srpskom groblju u Sofiji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Veče srpsko-bugarskog prijateljstva
''Zajedno možemo više i bolje'', intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa časopisu ''Čegra''
Intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa bugarskoj novinskoj agenciji ''Novinite''
MSP RS Ivica Dačić na 126. Ministarskom sastanku Saveta Evrope, Sofija, 18.5.2016
Intervju ambasadora V. Ćurgusa dnevnom listu ''Standart''
Saradnja srpskih i bugarskih pisaca, književno veče u Ambasadi
Predsednica parlamenta Republike Srbije u poseti Sofiji
Konkurs za (su)finansiranje projekata iz oblasti kulture Srba u inostranstvu za 2016.g.
Sastanak sa ministrom D. Mitovim (MIP), povodom projekta „Razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u nedovoljno razvijenim opštinama jugoistočne Srbije“ finansiranim od strane bugarskog MIP
Komemoracija i prijem povodom Dana primirja u I svetskom ratu
Arhiva vesti