| |     ћирилица | english  
Naslovna
Intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa bugarskoj novinskoj agenciji ''Novinite''

Bugarska strana je obezbedila finansiranje svog dela gasovoda preko EU i osnovni problem je finansiranje srpskog dela gasovoda za koje se takođe očekuje značajno učešće fondova EU. Dve strane intenzivno zajednički rade po tom pitanju i očekuje se da se to reši pozitivno u narednih nekoliko meseci, obzirom da je EK u više navrata naglašavala važnost realizacije ovog projekta. U tehničkom smislu, obe strane su u potpunosti spremne da započnu izgradnju, nakon završetka svih potrebnih procedura i u tom slučaju bi početak eksploatacije mogao da bude 2019. g.

Turizam nudi mnoge mogućnosti Srbiji i Bugarskoj. Postoje li neki zajednički projekti koji bi povećali turstičku razmenu dve zemlje? Šta su naše dve balkanske zemlje uradile ne bi li posetioce privukle da posete mesta od kulturnog, istorijskog i ekološkog značaja u pograničnom pojasu Srbije i Bugarske?

Turizam je svakako oblast ekonomske saradnje Srbije i Bugarske u kome su rezultati veoma dobri. Postoji veoma značajan rast poseta, kako bugarskih turista u Srbiji, tako i srpskih turista u Bugarskoj. Ovaj trend se nastavlja i ove godine, ali osim toga se radi i na zajedničkim projektima. Tu posebno treba napomenuti projekte iz oblasti prekogranične saradnje, gde je jedna od osa finansiranja isključivo namenjena razvoju turizma. Takođe će se u narednom periodu pojačati i saradnja između Opštinskog preduzeća Turizam Sofija i Turističke organizacije Beograd i saradnja na nivou tur-operatera iz Bugarske i Srbije, kako bi se upotpunila turistička ponuda za turiste iz trećih zemalja, što je veoma bitno za razvoj ove privredne grane. U ovom delu je Ambasada R. Srbije u Sofiji imala značajnu ulogu u povezivanju zainteresovanih iz Srbije i Bugarske.

Kakva je situacija oko poboljšanja transportne infrasturkture koja povezuje Srbiju i Bugarsku? U svetlu evroskih aspiracija Erbije, koji zajednički projekti na ovom području imaju prioritet za vladu u Beogradu?

Što se tiče transportne infrastrukture koja povezuje Srbiju i Bugarsku, bugarska javnost je uglavnom upoznata sa tim da radovi na izgradnji auto-puta Niš-granica sa R. Bugarskom teku intenzivno i među firmama koje učestvuju se nalazi i bugarski holding “Trase-grupa”. Potpuni završetak ove deonice se očekuje do proleća naredne godine. Nadamo se da će i bugarska strana započeti sa izgradnjom deonice Sofija-Kalotina, uključujući i deo kružnog puta oko Sofije “Severna duga” čija je izgradnja u toku. Takođe se radi sa obe strane na modernizaciji železničkog saobraćaja, koja bi dovela da povećanja brzine i pouzdanosti njenog funkcionisanja. Završetkom ovih projekata će protok ljudi i roba svakako biti značajno olakšan što će nesumnjivo doprineti i boljim poslovnim i drugim odnosima dva naroda.

Koliki je napredak Srbija postigla u pristupnim pregovrima s EU tokom poslednjih godinu dana? Kakvi politički i ekonomski izazovi stoje na putu Srbije ka EU? Koje od njih će biti najteže ispuniti?

Srbija je u procesu pristupanja EU tokom ove godine otvorila poglavlja 32 i 35, a očekujemo da će za vreme predsedavanja Holandije biti otvorena i poglavlja 23 i 24, čime bi proces pristupnih pregovora bio nastavljen tempom, koji je sa naše strane očekivan. U ovom periodu u Srbiji su nastavljene značajne unutrašnje reforme, pre svega na ekonomskom planu, sa ciljem smanjenja deficita, što se za sada uspešno realizuje i otvara mogućnost za rast proizvodnje i konkurentnosti na tržištu. Otpočet je i proces reorganizacije državne uprave i javnih preduzeća, koja treba da obezbedi njeno efektivnije funkcionisanje i racionalizaciju. Srbija želi da, u procesu pristupanja EU u što kraćem roku dostigne i usvoji sve pozitivne normative, koji se primenjuju u EU, pre svega zbog svog daljeg razvoja i konkurentnosti, ne samo u okviru EU već i šire.To je svakako proces koji zahteva mnoge promene unutar srpskog društva i neće biti lak, ali on je svakako neminovan i prihvaćen.

Zatvaranje balkanske migrantske rute je smanjilo pritisak na granicu Srbije prema Makedoniji. Očekujete li da će taj pritisak opet porasti ukoliko sporazum o migrantima između EU i Turske propadne? Da li srpske vlasti očekuju porast migrantskog preko granice s Bugarskom?

Tokom čitave izbegličke krize, Srbija je u saradnji sa EU, ali i svim susednim zemljama pružala pomoć izbeglicama, uz poštovanje svih dogovora postignutih u okviru EU. Očekujemo da će Turska i EU poštovati međusobni dogovor i da neće doći do ponovnog otvaranja “Zapadno-balkanske rute” i masovnog dolaska novih migranata. Bugarska je u prethodnom periodu takođe pokazala da ume da kontroliše svoje granice i spreči ilegalni ulazak migranata u značajnijem broju i verujem da će to činiti i ubuduće. Pojačana je i zajednička borba protiv organizovanog šverca migranata, u čemu postoji dobra i uspešna saradnja na nivou ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Bugarske. Na zemljama EU, koje su krajnji cilj migranata, je da izgrade dugoročnu strategiju rešavanja ovog pitanja, a Srbija će kao i do sada u tom procesu pružiti maksimalnu podršku.


Verzija za štampu
Vesti
Odluke o sufinansiranju projekata
Poseta srpske ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Sofiji, 22-23.4.2019
Besplatni dvomesečni kurs sprskog jezika
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matice i dijaspore
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije i 140-te godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Bugarske
24. Godišnji dobrotvorni bazar u Sofiji, učešće Ambasade
Učešće Premijera Vlade RS Ane Brnabić na Samitu Startup Europe, u Sofiji, 15.11.2018
Komemoracija na srpskom vojničkom groblju u Sofiji i prijem u Ambasadi povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Kvadrilateralni sastanak PR RS A. Vučića s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, u Varni, 2.11.2018
Poseta parlamentarne delegacije RS Bugarskoj, 11-12.septembar 2018
Delegacija MUP RS u dvodnevnoj radnoj poseti Sofiji
Izložba fotografija ''Primenjena nostalgija''
Polaznici Diplomatske akademije MSP RS u poseti Diplomatskom institutu MSP RB
Poseta bugarkih novinara i turističkih operatera zlatiobrskom okrugu, prijem u Ambasadi
Poseta Aleksandra Vučića, predsednika R. Srbije, Sofiji, 23.2.2018.
Neformalni sastanak MIP država članica i kandidata EU (Gimnih), Sofija, 15-6.2.2018
Konkurs za sufinansiranje projekata očuvanja i jačanja veza matične države i dijaspore/Srba iz regiona
Promotivna kampanja Tursitičke organizacije Srbije ''Dani Srbije'
Kuluturno umetnička manifestacija ’’Leskovac pozdravlja Sofiju’’
Drugi svesrpski samit poslovne i akademske dijaspore ''Cirih Expo 2017''
Potpisan sporazum o partnerstvu između Leskovca i Elin Pelina
Izložba leskovačkih slikara u Sofiji
Komemoracija na srpskom groblju u Sofiji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Veče srpsko-bugarskog prijateljstva
''Zajedno možemo više i bolje'', intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa časopisu ''Čegra''
Intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa bugarskoj novinskoj agenciji ''Novinite''
MSP RS Ivica Dačić na 126. Ministarskom sastanku Saveta Evrope, Sofija, 18.5.2016
Intervju ambasadora V. Ćurgusa dnevnom listu ''Standart''
Saradnja srpskih i bugarskih pisaca, književno veče u Ambasadi
Predsednica parlamenta Republike Srbije u poseti Sofiji
Konkurs za (su)finansiranje projekata iz oblasti kulture Srba u inostranstvu za 2016.g.
Sastanak sa ministrom D. Mitovim (MIP), povodom projekta „Razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u nedovoljno razvijenim opštinama jugoistočne Srbije“ finansiranim od strane bugarskog MIP
Komemoracija i prijem povodom Dana primirja u I svetskom ratu
Arhiva vesti