| |     ћирилица | english  
Naslovna
''Zajedno možemo više i bolje'', intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa časopisu ''Čegra''

- Stvarno se povećao broj turista u poslednje dve godine između dve države, skoro dvostruko, naročito 2015-2016 godine. Uzmimo naprimer, poslednje praznike početkom septembra u Bugarskoj. Mnogo turista ih je dočekalo u Srbiji. Kada se prošetate po sofijskim ulicama, skoro svaka 33-a ili 34-ta kola su srpske registracije. Isto se to može videti i u restoranima ili u trgovinskim centrima, koje srpski turisti vole da posećuju. Stvarno je ogromno povećanje turista.

- Imate vrlo dobrog ministra turizma, koji pruža veliku pomoć u revitalizaciji odnosa između dve zemlje.

Bugari i Srbi žive vekovima jedni pored drugihi mi imamo mnogo zajedničkih crta karaktera. Imamo jednaku osetljivost, jednak ukus za veselje, za muziku, za dobru hranu, za prijateljljstvo itd. Sve su to pretpostavke za dobrosusedske odnose i komunikaciju između naših dveju zemalja. Za još veće zbližavanje i povećanje poseta ulažu se napori kako na Vladinom nivou, tako i na nivou turističkih organizacija dveju zemalja. U julu je turistička organizacija grada Beograda bila u dvodnevnoj poseti gradu Sofiji radi proširenja saradnje među turističkim firmama, predlaganju novih destinacija, predstavljanju novih mogućnosti za turizam. U septembru će naša ortanizacija predstaviti Bugarsku u Beogradu. To dosta govori o želji za još veće približavanje naših dveju zemalja.

- Da li je moguće da Bugarska i Srbija predlože zajednički turistički projekat?

Da, svakako! Nad tim oblicima i na Vladinom nivou se razmatraju mogućnosti za zajednički turistički projekat, kojim bi obe zemlje zajednički nastupile na bliskim i daljim tržištima – Rusiji, Engleskoj, Francuskoj i td. Obe zemlje imaju specifičan turistički potencijal, koji mogu da pruže svetu. Osim prirode, one imaju i bogatu istoriju, kulturu. Radi se na programima za transgraničnu saradnju i predlaganje zajedničkog projekta, a isto tako mnogo privatnih firmi na lokalnom nivou traže mogućnosti i prave zajedničke destinacije od zajedničkog interesa, što je veoma važno.

- Na osnovu vašeg iskustva, šta biste vi preporučili za razvoj turizma kod nas?Koje su po vama naše slabe i jake strane?

Vaše jake strane su prekrasna priroda, nivo usluga, koje se predlažu – u SPA centrima, hotelima. Vidljiv je veliki napredak u kvalitetu usluga. Mentalitet nam je po prirodi takav da smo i vi i mi navikli da se družimo sa gostima. Mi smo mnogo otvoreni, iskreni i srdačni, ali to može da se shvati kao pokušaj familijarnosti i kao naša slaba strana. Međutim, meni se to dopada, ako se domaćin drži domaćinski jer on nije samo hotelijer, kelner ili uslužni personal. Taj neformalni odnos koji tera turiste da se osećaju više kao da su kod kuće, može se otkriti u raznim mestima Bugarske. Mislim da je to predivno! U suštini, istinski turizam je upravo to – lični odnos, srdačno gostoprimstvo.

- Koja su omiljena mesta srpskih turista u Bugarskoj?

Zasad, srpski turisti imaju najveći interes prema zimskim odmaralištima, Borovcu, Banskom i prema Nesebru, Sunčevom bregu tokom leta. To su dosta poznata i omiljena mesta. U poslednje vreme, primetna je radoznalost i prema novim destinacijama, kao štosu SPA centri, mineralne banje. Pošto predlažete dobre uslove na tim mestima, sigurno će se i u njima povećavati broj srpskih turista. Klasične su posete za šoping ili prosto šetnju u Sofiji i to čes praktikuju turisti iz južnog dela Srbije, koji su bliže Sofiji i definitivno ih privlači ona kao megapolissa mnogo mogućnosti za dobru hranu, zabavu i dr.

- Da li vi lično imate omiljena mesta kod nas koja biste preporučili?

Za mene omiljena mesta u Bugarskoj su Sozopol, Rila planina, Veliko Trnovo, Bansko, spa centri u Velingradu. Svako od tih mesta ima svoj čar, koji privlači. Dobro poznajem Bugarsku, ali još sa radoznalošću otkrivam nova mesta. Juče sam se vratio iz Plovdiva, divno mesto!Obe naše zemlje imaju mnogo interesantnih i lepih mesta, koja će turisti tek otkrivati. Zbog naše blizine, mogu se organizovati putovanja za vikend ili za određene festivale ili kulturne događaje. Iz tog razloga, veoma me raduju i projekti transgranične saradnje u bliskim reonima. Ima bialteralnih i trilateralnih – između Bugarske, Srbije i Makedonije, Bugarske, Srbije i Rumunije itd. Sve je to veoma lepo, jer će se revitalizovati i mnogo reona, koji sada propadaju, iako imaju potencijala.Turizam je naša budućnost i raduje me oživljavanje u tom pravcu,koje više samo nije na rečima, nego se vide i rezultati. Crno more je predivno, ali je tamo turizam sezonski, a ideja je da se razvija tokom cele godine. Viimate isto tako prekrasne planine i mi imamo prekrasne planine. Vi imate lepu prirodu, a i mi je isto imamo. Drago mi je da sve više uzajamno upoznajemo ta neverovatna po svojoj lepoti mesta.

- Da li biste preporučili našim čitaocima i manje pozanta mesa u Srbiji?

Mi imamo dosta znamenitih mesta. Dobro razvien je zimskli turizam, imamo Zlatibor, Kopaonik, Taru, Zlatar, Staru planinu, to su naši planinski i skijaški centri. Interesantno mesto je i Mećavnik, poznato i kao Drvengrad, sagrađeno od strane poznatog režisera Emira Kusturice za njegov film „ŽIVOT JE ČUDO“. Istotako Srbija ima predivan i dobro razvijen seoski turizam. Nemamo more, ali imamo veoma lepe reke. Isto tako uspešno razvijamo istoriski i religiozni turizam, gde radimo na zajedničkim projektima, jer imamo dosta zajedničke istorije , pravoslavnih hramova i td. Preporučujem, isto tako, i zajedničke festivale. Među najpopulanijima su Roštiljijada – festival roštilau, Nišvil džez festival i td.

- Da li postoji interes srpskih firmi za investicije u Bugarskoj? Kako bismo mogli da privučemo investitore kod nas?

Dosta vremena je vladao zastoj za investicije iz različitih razloga, ali u poslednje vreme ulazimo u novi period i vraća se interes. Najveći potencijal imaju farmacija, proizvodnja vina i energetika. Vidljiv je interes i za vaše elektromaterijale. Magistrala do Pirotaje isto tako dosta doprinela za poslovne kontakte između naših zemalja. Radi se na sve većim infrastrukturnim projektima, ali se već razvijau kontakti između malog i srednjeg biznisa, gde smo veoma jaki. - Ima li kulturne razmene između naših zemalja, kulturnih projekata, na kojima radimo?

- Da li su bugarski stvaraoci poznati u Srbiji?

Da, mi radimo na zajedničkim projektima u oblasti kulture, nauke i obrazovanja. I to uopšte nije formalnoi ne organizuje ih samo država. Pošto je država budžet, a on je u oblasti kulture sve manji. Naprimer teško je finansirati gostovanje Sofijskog simfoničnog orkestra u Beogradu, kao i obratno, ali sami orkestri kontaktiraju između sebe i imaju različite projekte. Vaši muzičari, koji su veoma poštovani kod nas, gostuju u Srbiji. Naši talentovani dirigenti dolaze kod vas. Ljudi i organizacije su otvoreni i slobodna inicijativa radi u korist kulturne razmene, koja sa svoje strane privlači i turiste. Veoma su popularni folklorni ansambli, narodna muzika, a isto tako i estradni i folk pevači, štoisto tako predstavlja kulturnu razmenu. Stalno se održavaju izložbe, kao i književne večeri vaših pesnika i pisaca. To, što pišu bugarski autori veoma je blisko Srbima, jer imamo mnogo zajedničkih problema, istu osetljivost, sličnu tradiciju i kulturu. Poslednjih godina između naših zemalja razvija se brzim tempom turizam, kulturna razmena je dobro razvijena, a to su uzajamnoo povezani procesi. Imamo ozbiljan potencijal u turizmu, koji predstavlja budućnost za naše zemlje. To otvaranje između dva naroda, njihovo zbližavanje, zajednički projekti vode ka shvatanju da zajedno možemo više da učinimo, ujedinjeni možemo više da postignemo i da živimo bolje. Veliki sam optimista! -


Verzija za štampu
Vesti
Odluke o sufinansiranju projekata
Poseta srpske ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović Sofiji, 22-23.4.2019
Besplatni dvomesečni kurs sprskog jezika
Konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matice i dijaspore
Deseta konferencija srpske medicinske dijaspore
Prijem povodom Dana državnosti R. Srbije i 140-te godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Bugarske
24. Godišnji dobrotvorni bazar u Sofiji, učešće Ambasade
Učešće Premijera Vlade RS Ane Brnabić na Samitu Startup Europe, u Sofiji, 15.11.2018
Komemoracija na srpskom vojničkom groblju u Sofiji i prijem u Ambasadi povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Kvadrilateralni sastanak PR RS A. Vučića s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, u Varni, 2.11.2018
Poseta parlamentarne delegacije RS Bugarskoj, 11-12.septembar 2018
Delegacija MUP RS u dvodnevnoj radnoj poseti Sofiji
Izložba fotografija ''Primenjena nostalgija''
Polaznici Diplomatske akademije MSP RS u poseti Diplomatskom institutu MSP RB
Poseta bugarkih novinara i turističkih operatera zlatiobrskom okrugu, prijem u Ambasadi
Poseta Aleksandra Vučića, predsednika R. Srbije, Sofiji, 23.2.2018.
Neformalni sastanak MIP država članica i kandidata EU (Gimnih), Sofija, 15-6.2.2018
Konkurs za sufinansiranje projekata očuvanja i jačanja veza matične države i dijaspore/Srba iz regiona
Promotivna kampanja Tursitičke organizacije Srbije ''Dani Srbije'
Kuluturno umetnička manifestacija ’’Leskovac pozdravlja Sofiju’’
Drugi svesrpski samit poslovne i akademske dijaspore ''Cirih Expo 2017''
Potpisan sporazum o partnerstvu između Leskovca i Elin Pelina
Izložba leskovačkih slikara u Sofiji
Komemoracija na srpskom groblju u Sofiji povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Veče srpsko-bugarskog prijateljstva
''Zajedno možemo više i bolje'', intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa časopisu ''Čegra''
Intervju ambasadora Vladimira Ćurgusa bugarskoj novinskoj agenciji ''Novinite''
MSP RS Ivica Dačić na 126. Ministarskom sastanku Saveta Evrope, Sofija, 18.5.2016
Intervju ambasadora V. Ćurgusa dnevnom listu ''Standart''
Saradnja srpskih i bugarskih pisaca, književno veče u Ambasadi
Predsednica parlamenta Republike Srbije u poseti Sofiji
Konkurs za (su)finansiranje projekata iz oblasti kulture Srba u inostranstvu za 2016.g.
Sastanak sa ministrom D. Mitovim (MIP), povodom projekta „Razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća u nedovoljno razvijenim opštinama jugoistočne Srbije“ finansiranim od strane bugarskog MIP
Komemoracija i prijem povodom Dana primirja u I svetskom ratu
Arhiva vesti