Printer Friendly Version 14.06.2024 – Амбасадор Јовић, гост средње транспортне школе у Сливници, "Никола Јонков Валцаров @ 14 June 2024 10:13 AM

На иницијативу ученика Средње транспортне школе из Сливнице, иначе општине која се налази у близини српске границе, организован је Дан Србије, а којем су поред амбасадора Јовића, председника Општине Сливница, Васка Стоилкова, председника Скупштине Општине Сливница, Милка Миланова, директорке, наставника и ученика поменуте сколе, присуствовала и деца из пиротске Средње стручне школе, које је предводила директорка Марија Ћирић.


Током самог догађаја, ученици бугарске школе су приредили краћи културно уметнички програм, као и упечатљиву презентацију Србије и њених знаменитости и лепота. Амбасадор Јовић се у обраћању присутнима, захвалио на дивној иницијативи и на прилици да се деца из две школе, две различите државе, упознају и створе услове за даља дружења и заједничке активности. Амбасадор је истакао да је посебно радостан јер је таква манифестација управо оно што би требало да се дешава свакодневно, указавши да су везе међу људима, међу народима, а посебно међу младим нараштајима различитих нација, можда и најважније за светлу будућност нашег региона.

Амбасадор је истакао да је "наш циљ, и Републике Србије и Републике Бугарске, да останете овде, у Србији, Бугарској. Путујте, образујте се на универзитетима, али се вратите. Без вас немамо будућност. Веома је важно успостављати везе између младих две земље, јер тако ћете се боље разумети, учићете једни од других, разбићете предрасуде, које још увек постоје. Када сте заједно, упознаћете се, када се упознате, разумећете се, а када се разумете међусобно, и ако буде неких мањих проблема, решићете их много лакше. Сада, са новим аутопутевима и у Србији и Бугарској, од Софије до Ниша се стиже за сат и 45 минута, до Београда за три сата и 45 минута. Србија ће до краја 2027. године направити брзе пруге. Имаћете најбоље услове да путујете, да се упознајете. Само остаје да нађете поводе који ће вас окупљати и овде и у Србији. Дружите се, учите, и пре свега будите добри људи, јер је то најважније у животу."