| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак:
9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење
(рад са странкама):
09:00 - 12:00 часова
 

 Празници

Адреса
Ул. Велико Трново бр. 3
1504 СОФИЈА
БУГАРСКА

Телефон:  + 3592 / 946-16-35 Локација/Мапа
Телефон:  + 3592 / 946-16-33 Конзуларна надлежност
Факс:        + 3592 / 946-10-59 Почасни конзули
Е-mail: embassy.sofia@mfa.rs  
Веб сајт: http://www.sofia.mfa.gov.rs  

 

КОРОНА ВИРУС

COVID-19

Дневно ажурне информације у вези са мерама Владе Р. Србије могу се наћи на следећем линку: https://www.srbija.gov.rs/


УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ


Прелазак државне границе Републике Србије враћен је у уобичајени режим, што значи да за улазак у Р. Србију више није потребна сагласност/дозвола – ни за улазак домаћих, ни за улазак страних држављана.  

Такође, свим лицима која улазе у Р. Србију - уместо ранијих мера изолације и обавезе поседовања негативног PCR теста –приликом пасошке контроле само се уручује писмено обавештење – здравствено упозорење (двојезично, на српском и енглеском језику) о мерама којих се треба придржавати ради спречавања појаве, ширења и сузбијања заразне болести COVID-19.

 

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ БУГАРСКУ

Информације о епидемиолошкој ситуацији и противепидемиолошким мерама у Р. Бугарској можете пронаћи на сајту: https://coronavirus.bg/bg/news
Информације су подложне променама на дневном нивоу.


Последњом Наредбом бугарског министра здравља бр. РД-01-448 од 31. јула 2020. године (у примени од 1. августа 2020. године до 31. августа 2020. године), држављани Р. Србије изузети су од забране уласка у Р. Бугарску.


Држављани Р. Србије могу у Р. Бугарску улазити без негативног PCR теста ако долазе из: држава чланица ЕУ или Шенгенског споразума (укључујући Сан Марино, Андору, Монако и Ватикан), Уједињеног Краљевства В. Британије и С. Ирске, Аустралије, Канаде, Грузије, Јапана, Марока, Новог Зеланда, Руанде, Републике Кореје, Тајланда, Туниса, Уругваја, Јордана и Украјине.


Држављани Р. Србије морају поседовати негативан PCR тест, не старији од 72 сата (рачунајући од момента тестирања), ако долазе из Р. Србије и свих трећих земаља (осим оних наведених у претходном пасусу).

Признају се резултати тестова из сваке лабораторије у Р. Србији, која врши PCR тестирање.

У документу којим се потврђује негативан резултат PCR теста, треба да буде наведено: 1) име и презиме лица, написано на исти начин као и у путној исправи; 2) подаци о лабораторији која је извршила тестирање (назив, адреса и други подаци за контакт); 3) датум када је извршено тестирање; 4) латиницом исписан назив метода тестирања (PCR) и негативан резултат (Negative), који омогућавају тумачење документа.

Израз: „држава из које лице долази“ (у Р. Бугарску) означава државу – полазну тачку његовог путовања, независно од државе боравка или проласка преко других држава у току путовања.

Држављани Р. Србије који у Р. Бугарској имају одобрен стални, дугорочни или продужени боравак, а не поседују негативан PCR тест не старији од 72 сата у случају када је то потребно, подлежу обавези карантина у кућним условима у трајању од 14 дана, којег се могу ослободити ако покажу негативан резултат тестирања обављеног у року од 24 сата од повратка у Бугарску.

Држављанима Р. Србије, који транзитирају преко територије Р. Бугарске без задржавања, није потребан негативан PCR тест. На уласку у земљу, држављанин Р. Србије има обавезу да граничну полицију обавести да ће само транзитирати и куда иде, која информацију о томе евидентира у јединственом информационом систему, како би надлежна служба пратила када је лице напустило земљу.

Негативан PCR тест није потребан ни: здравственим стручњацима, здравственим научним радницима, социјалним радницима, ако је циљ путовања повезан са тим професијама; радницима укљученим у испоруку лекова, медицинских средстава и опреме; страним званичницима; возачима аутобуса ангажованим на међународном превозу путника; возачима теретних возила ангажованих на међународном превозу робе и товара; посадама ваздухоплова и пограничним радницима.

(Статус пограничног радника има лице које кумулативно испуњава следеће услове: 1) живи у пограничном подручју у радијусу до 50 км од државне границе; 2) обавља пољопривредне радове и/или има пољопривредно земљиште на територији Р. Бугарске, односно запослен је на територији Р. Бугарске, у месту које је од државне границе удаљено до 50 км (Софија се не сматра пограничним местом), 3) враћа се од места где ради до места где живи најмање једном седмично).

 

ТРОШКОВИ ЛЕЧЕЊА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА КОЈИ ОБОЛЕ ОД КОРОНА ВИРУСА ТОКОМ ТУРИСТИЧКОГ БОРАВКА У Р. БУГАРСКОЈ:


Осигурана лица Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) за време приватног боравка у иностранству (туристички боравак), имају право на коришћење здравствене заштите на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље осигураних лица.
Да би осигурана лица остварила право на коришћење здравствене заштите у Р. Бугарској на основу билатералног Споразума о социјалној сигурности, потребно је да, пре поласка на пут, прибаве двојезични образац.

Информација о поступку издавања наведеног обрасца може се наћи на следећем линку:

http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/zz-u-ino/hitna-pomoc-ino
 

Изузетно, уколико образац није издат пре поласка на пут, а указана је хитна медицинска помоћ у иностранству, двојезични образац се, на захтев иностраног носиоца здравственог осигурања, изузетно може и накнадно издати.


У наставку текста дајемо тумачење Републичког фонда за здравствено осигурање у вези са трошковима лечења српских држављана који оболе од корона вируса током приватног боравка у Р. Бугарској (туристички боравак):


„Осигурано лице Републичког фонда за здравствено осигурање има право на лечење од вируса короне само у случају да му је потребна хитна медицинска помоћ, односно да му је од ове врсте вируса угрожен живот. Ту спада и дијагностика односно лечење болести или повреда осигураног лица која није пружена на захтев осигураног лица.“


„Хитна медицинска помоћ подразумева непосредну – тренутну медицинску помоћ која се пружа да би се избегло довођење осигураног лица у животну опасност, односно непоправљиво оштећење његовог здравља или смрт. Хитна медицинска помоћ подразумева и медицинску помоћ која се пружи у року од 12 сати од момента пријема осигураног лица у здравствену установу, односно приватну праксу да би се избегло довођење осигураног лица у животну опасност, односно непоправљиво оштећење његовог здравља или смрт."

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ХИТНУ ПОМОЋ ПОЗИВАТЕ ПРЕКО БРОЈА 112!

 

РАД СА СТРАНКАМА


Рад са странкама ће се и даље одвијати уз примену превентивних мера у циљу спречавања ширења болести COVID-19 (ношење маски и рукавица, држање одстојања, заказивање термина посета).

Моле се странке да не долазе у Амбасаду без претходног договора, односно да за све упите контактирају Конзуларно одељење путем телефона: +359 2 946 16 33 (најбрже) или путем и-мејла: konz.sofia@mfa.rs.

 

ИЗДАВАЊЕ ВИЗА


Визе издате током ванредног стања, које се нису могле искористити, могу се поништити и уместо њих издати нове, са измењеним датумима важења и наплатом само трошкова визних налепница.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
 
 
Одржан традиционални маратон у пливању у Бургасу

Дана 18. јула 2020. године, у Бургасу је одржан традиционални пливачки маратон од острва Свете Анастазије до Моста Бургас, дужине 6,5 километара. Учествовало је 54 пливача, међу којима најстарија учесница има 65, а најмлађа 16 година. Награде победницима маратона уручили су: заменик градоначелника за културу, туризам и спорт у општини Бургас Диана Саватева,  заменик гувернера Окружне управе Бургас Владимир Крумов, и амбасадор Р. Србије у Бугарској, Жељко Јовић.


Обележавање 183 године од рођења Васила Левског

Дана 18. јула 2020. године, у Бугарској се обележило 183 године од рођења Васила Левског, бугарског револуционара, творца стратегије покрета за ослобађање Бугарске од Османске владавине. У свим већим градовима у Бугарској, грађани су се окупили испред споменика националног хероја, којом приликом су полагали венце. У Бургасу, у Морском врту, у сећање на велико дело Левског, венце су положили представици бугарских институција, заменик гувернера Окружне управе Бургас, Владимир Крумов, а испред Амбасаде Р.Србије у Софији, венац је положио амбасадор Жељко Јовић.


Радни састанак - Представљање политика и иницијатива Министарства туризма Р. Бугарске за летњу сезону 2020. год у контексту Covid 19

Дана 17.07.2020. године, одржан је радни састанак, на тему презентације политике и иницијатива Р. Бугарске за летњу сезону 2020. г, у оквиру пандемије Covid 19. Министарка туризма Р. Бугарске, Николина Ангелкова, указала је на мере и иницијативе које је бугарска страна спровела у циљу реализације туристичке сезоне 2020., г., као и на негативан утицај пандемије Covid 19, који се одразио на домен туризма у Бугарској. Састанку је испред Амбасаде Р. Србије присуствовао амб. Жељко Јовић.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова