| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак:
9:00 – 17:00 часова

Конзуларно одељење
(рад са странкама):
09:00 - 12:00 часова
 

 Празници

Адреса
Ул. Велико Трново бр. 3
1504 СОФИЈА
БУГАРСКА

Телефон:  + 3592 / 946-16-35 Локација/Мапа
Телефон:  + 3592 / 946-16-33 Конзуларна надлежност
Факс:        + 3592 / 946-10-59 Почасни конзули
Е-mail: srb.emb.bulgaria@mfa.rs   
Веб сајт: http://www.sofia.mfa.gov.rs

 

 

КОРОНА ВИРУС

COVID-19

Дневно ажурне информације у вези са мерама Владе Р. Србије могу се наћи на следећем линку: https://www.srbija.gov.rs/


УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ

Информација о COVID-19 режиму уласка у Републику Србију доступна је на интернет страници Министарства спољних послова Републике Србије, на српском и енглеском језику.

Covid-19 – услови за улазак у Републику Србију:

https://www.mfa.rs/gradjani/ulazak-u-srbiju/covid-19-uslovi-za-ulazak

COVID-19 – Entry Conditions:

https://www.mfa.gov.rs/en/citizens/travel-serbia/covid-19-entry-requirements

 
 

УЛАЗАК У РЕПУБЛИКУ БУГАРСКУ

Информације о епидемиолошкој ситуацији у Р. Бугарској можете пронаћи на сајту: https://coronavirus.bg/bg/news

 

Од 13.04.2022. године, лица која долазе из Србије могу у Бугарску улазити без ковид докумената, односно није им потребан ни сертификат о вакцинацији, ни сертификат о прележаној болести ни сертификат о извршеном ПЦР или антиген тестирању

*************************************************

ТРОШКОВИ ЛЕЧЕЊА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА КОЈИ ОБОЛЕ ОД КОРОНА ВИРУСА ТОКОМ ТУРИСТИЧКОГ БОРАВКА У Р. БУГАРСКОЈ:

Осигурана лица Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) за време приватног боравка у иностранству (туристички боравак), имају право на коришћење здравствене заштите на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље осигураних лица.
Да би осигурана лица остварила право на коришћење здравствене заштите у Р. Бугарској на основу билатералног Споразума о социјалној сигурности, потребно је да, пре поласка на пут, прибаве двојезични образац.

Информација о поступку издавања наведеног обрасца може се наћи на следећем линку:

http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/zz-u-ino/hitna-pomoc-ino
 

Изузетно, уколико образац није издат пре поласка на пут, а указана је хитна медицинска помоћ у иностранству, двојезични образац се, на захтев иностраног носиоца здравственог осигурања, изузетно може и накнадно издати.


У наставку текста дајемо тумачење Републичког фонда за здравствено осигурање у вези са трошковима лечења српских држављана који оболе од корона вируса током приватног боравка у Р. Бугарској (туристички боравак):


„Осигурано лице Републичког фонда за здравствено осигурање има право на лечење од вируса короне само у случају да му је потребна хитна медицинска помоћ, односно да му је од ове врсте вируса угрожен живот. Ту спада и дијагностика односно лечење болести или повреда осигураног лица која није пружена на захтев осигураног лица.“


„Хитна медицинска помоћ подразумева непосредну – тренутну медицинску помоћ која се пружа да би се избегло довођење осигураног лица у животну опасност, односно непоправљиво оштећење његовог здравља или смрт. Хитна медицинска помоћ подразумева и медицинску помоћ која се пружи у року од 12 сати од момента пријема осигураног лица у здравствену установу, односно приватну праксу да би се избегло довођење осигураног лица у животну опасност, односно непоправљиво оштећење његовог здравља или смрт."

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ХИТНУ ПОМОЋ ПОЗИВАТЕ ПРЕКО БРОЈА 112!

 

РАД СА СТРАНКАМА


Моле се странке да не долазе у Амбасаду без претходног договора, односно да за све упите контактирају Конзуларно одељење путем телефона: +359 2 946 16 33 (најбрже) или путем и-мејла: konz.sofia@mfa.rs.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 
 
 
23.06.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао одбојкашком мечу мушких репрезентација Србије и САД у Софији

Амбасадор Јовић присуствовао је одбојкашком мечу мушких репрезентација Србије и САД, у оквиру одбојкашке Лиге нација, која се одржава у Софији и у којој учествује 16 националних тимова из целог света.

Поред ватреног навијања и логистичке подршке коју је пружио нашој репрезентацији, амбасадор је након одиграног меча, на терену Хале Армеец, са посебним задовољством честитао недавно склапање брака бугарске одбојкашке репрезентативке и капитена бугарског тима, Елице Василеве, и нашег репрезентативца, Александра Атанасиевића, који су овим чином дали потврду блискости два народа и две државе.

У друштву председника Одбојкашке федерације Р. Бугарске, Љубомира Ганева, и бројних званица из јавног и политичког живота Бугарске, амбасадор ће и у наредна три дана бодрити српску репрезентацију, на утакмицама са Бразилом, Канадом и Аустралијом.


21.06.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је економском форуму „Sofija Economic Forum III“ у Софији

Дана 21.06.2022. године, амбасадор Жељко Јовић присуствовао је економском форуму „Sofija Economic Forum III“, под покровитељством непрофитне организације „Delphi Economic Forum“ и невладине организације „Центар за либералне стратегије“.

Током форума, који је одржан у виду панел дискусија, анализиран је сценарио новог глобалног и регионалног безбедносног поретка након војних сукоба у Украјини, те су размотрене теме о значају проширења ЕУ, геополитичких тензија и енергетске транзиције, стратешких инфраструктурних пројеката и дигиталне трансформације. Учесници су такође разговарали о изазовима економског раста, инфлацији, кандидатури за еврозону, развоју регионалних економских кластера и тржишта рада, транспортног сектора, као и о директним страним инвестицијама.

Форум је отворио потпредседник и министар финансија Р. Бугарске, А. Василев, а учествовали су заменица министра енергетике РБ, Ива Петрова, саветник ПВ Грчке за енергетику, Џ. Кремлис, председник Америчке привредне коморе у Бугарској, О. Маркет, извршни директор Булгартрансгаса, В. Малинов, шеф Одељења за праћење системског ризика Народне банке Румуније, Ф. Драгу, заменик министра одбране Грчке, Н. Чардалиас представници државних финансијских институција, регионални и домаћи представници привредних субјеката, амбасадорка Француске у РБ, Ф. Робин, амб. Грчке, Димитрос Хронополос, и други чланови дипкора, а путем видео поруке, обратио се и Европски комесаром за проширење ЕУ, Оливер Вархељи.


20.06.2022 – Амбасадор Јовић присуствовао обележавању празника општине Елин Пелин „Шопски празник“

Поводом традиционалног обележавања Шопског празника, који се и ове године одржао у Елин Пелину, иначе општини која је побратимљена са Општином Лесковац, на великој манифестацији на градском стадиону присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић.

Том приликом амбасадор се обратио присутним грађанима ове мале али високо развијене индустријске зоне (трећа по величини у Републици Бугарској), као и осталим присутним гостима, захваливши се председнику општине, Ивајлу Симеонову, као и општинској администрацији, на труду и раду који су до данас уложили током реализације заједничких трансграничних и других пројеката са српским општинама, као и на свему што раде на зближавању два братска народа и две пријатељске државе. У том смислу, амбасадор је поновио своју спремност да и даље и лично, али и цео колектив српске Амбасаде у Софији, допринесу јачању односа у свим областима међусобне, већ плодотворне сарадње.

На обележавању овог празника, који иначе траје читаве седмице, присуствовала је и  делегација професора и ученика Више туристичке школе из Лесковца, која се представила својим кулинарским умећима и специјалитетима, по којима је Лесковац веома познат у Бугарској али и целом региону.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова