| |     latinica | english  
Насловна
Промотивна кампања Туристичке организације Србије ''Дани Србије''

У главном холу Амбасаде РС у Софији је у петак (19.5.2017), у организацији ТОС и ТА ''Бохемија'' из Бугарске, и под покровитељством Амбасаде, одржана свечаност у оквиру регионалне промотивне кампање ТОС под називом ''Дани Србије у Софији'', која ће, по речима самосталног саветника ТОС Жељке Пудар, поред Софије обухватити Љубљану, Бања Луку, Темишвар и Подгорицу.

 


Oпширније...
Културно-уметничка манифестација ''Лесковац поздравља Софију''

У бугарској престоници је у уторак, 9.5.2017. гостовао Лесковачки културни центар, чији су уметници у градском позоришту ''Сити марк арт центар'' извели пред бугарском публиком и представницима медија једноипосатни културно-уметнички програм ''Лесковац поздравља Бугарску''. Програм се састојао од колажа фолклорних, глумачких и певачких сценских тачака лесковачких уметника.

 


Oпширније...
Други свесрпски пословни форум ''Цирих Експо 2017''

Удружење српских привредника Швајцарске организује Свесрпски самит послвне и академске дијаспоре Цирих Експо 2017 у Диектихону крај Цириха, 2-4. јун 2017.

Циљ самита је повезивање пословних људи припадника српске заједнице у Швајцарској, предстстављање предузећа из Републике Србије и Републике Српске, и њихово повезивање са швајцарским компанијама.

Више информација о овоме на следећем линку: хттп://www.привредници.цхПотписан споразум о сарадњи између Лесковца и Елин Пелина

Општина Елин Пелин је 23.11.2016. била домаћин састанка са представницима општине Лесковац, Република Србија, током кога је потписиван Споразум о партнерству између две општине око предстојећег заједничког Програма прекограничне сарадње ИПА-Бугарска - Србија од 2014. до 2020. године, и реализације пројекта " Стварање бољег окружења за образовање и развој младих у пограничном региону". 

 


Oпширније...
Изложба лесковачких сликара у Софији

Изложбом под називом Артнет, у организацији Културног центра Универзитета Св. Климент Охридски из Софије и Лесковачког културног центра, бугарској публици се у уторак, 15.11.2016. представила група лесковачких и бугарских сликара. Лесковачки кулутурни центар овом поставком први пут гостује у иностранству. Свечаном отварању изложбе присуствовали су амбасадор Републике Србије у Бугарској Владимир Ћургус, који је у име Амбасаде Републике Србије поздравио присутне уметнике, и први секретар Амбасаде Дејан Костић. 


Oпширније...
Комеморација на српском гробљу у Софији поводом Дана примирја у Првом светском рату

Поводом дана примирја у Првом св.рату, амбасада РС у Софији је у четвртак, 10.11.2016, организовала комеморативну свечаност на Српском војничком гробљу у Софији. Након подизања заставе РС, амбасадор В.Ћургус је одржао говор у част палим борцима Српске војске у Првом св.рату. Свештеник СПЦ је у пратњи црквеног хора из Пирота одржао опело, а затим се приступило церемонији полагања венаца. 

        

После комеморативне свечаности, у Амбасади је приређен традиционални пријем.Вече српско-бугарског пријатељства

У главном холу Амбасаде РС у Софији је у петак (21.10.2016.) одржано прво Вече српско-бугарског пријатељства. Организатори вечери су били Амбасада РС и Удружење српско-бугарског пријатељства (УСБП), а повод је био завршетак овогодишњег песничког конкурса кога сваке године организује УСБП и на који је учествовало преко 100 бугарских и српских песника из матичних земаља, Европе и света.

 


Oпширније...
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''

Њ.Е. АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ – ВЛАДИМИР ЋУРГУС Заједно можемо више и живећемо пуно боље Радимо на заједничким пројектима у области туризма и културе, који су наша будућност, изјавио је он у интервјуу за часопис „Черга“

- Ваша Екселенцијо, Србија је омиљена дестинација за бугарске туристе. Све више је гостију из Ваше земље и код нас. По вашем мишљењу, има ли још мера које треба предузети за повећање броја туриста између две земље?

 


Oпширније...
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''

У интервјуу који је 8.6.2016. дао за софијску новинску агенцију 'Новините', амбасадор Републике Србије у Софији ЊЕ Владимир Ћургус је коментарисао тренутно стање билатералних односа Србије и Бугарске, приступне преговоре Србије и ЕУ, као и одговор Србије на мигрантску кризу у Европи.

Ваша екселенцијо, колико се одмакло у имплементацији пројекта изградње гасног интерконектора између Србије и Бугарске? Да ли ће поменутим интерконектором потећи гас до 2019.г, као што се најављивало?

Министарства енергетике Р. Бугарске и Р. Србије су у сталном контакту у вези са реализацијом пројекта изградње гасне интерконекције Бугарска-Србија. Постоји потпуна сагласност обе стране у вези са важношћу овог пројекта, као перспективе развоја гасног тржишта и диверсификације снабдевања у региону. 


Oпширније...
MСП РС Ивица Дачић на 126. Министарском састанку Савета Европе, Софија, 18.5.2016

Обраћајући се учесницима 126. министарског састанка Савета Европе Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Софији да је за Србију једино прихватљиво статусно неутрално ангажовање Савета Европе на Косову и Метохији уз поштовање резолуције Савета безбедности УН 1244 и додао да Србија очекује да ће Савет Европе наставити с доследним поштовањем овог принципијелног става. 


Oпширније...
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''

- Ваша екселенцијо, како иду преговори за прикључење Србије у ЕУ, који су почели почетком ове године?

- Засад иду како је предвиђено. Преговори су почели од поглавља 35, а у јуну се вероватно очекује и отварање поглавља 23 и 24. Српски парламент је усвојио многе законе како бисмо ускладили наше законодавство са оним из земаља ЕУ.

 


Oпширније...
Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече у Амбасади

Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече организовано у Амбасади Р. Србије у Софији, 8.3.2016. У просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији је 02.03.2016.г. организовано је књижевно вече, посвећено сарадњи српских и бугарских писаца. Овај догађај, који је реализован на иницијативу и у сарадњи са Асоцијацијом писаца Софије (АПС), посвећен је представљању 20 превода бугарских књига прозе и поезије које је на српски језик превео и приредио српски писац Бранко Ристић.


Oпширније...
Председница парламента Републике Србије у посети Софији

Председница Парламента Републике Србије Маја Гојковић била је у радној посети Софији, 22-23.2.2016. Она се током посете сусрела с бугарским високим званичницима ПР Плевнелијевим и ПВ Борисовим који су потврдили континуирану подршку Бугарске евроинтеграцијској политици Србије.


Oпширније...
Конкурс за (су)финансирање пројеката из културе Срба у иностранству за 2016.г.
К О Н К У Р С ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ИЛИ СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОJЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРНИХ ДЕЛАТНОСТИ СРБА У ИНОСТРАНСТВУ У 2016. ГОДИНИ На основу члана 76. Закона о култури („Службени гласник РС“, број 72/09), Правилника о начину, мерилима и критеријумима за избор пројеката у култури који се финансирају и суфинансирају из буџета Републике Србије („Службени гласник РС” број 10/16), а у складу са Уредбом о средствима за подстицање програма или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења („Службени гласник РС“, бр. 8/12, 94/13 и 93/15), Република Србија МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА Сектор за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Расписује: К О Н К У Р С за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2016. години

Oпширније...
Комеморација и пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату

Поводом дана примирја у Првом св.рату, амбасада РС у Софији је у уторак 10. новембра организовала комеморативну свечаност на Српском војничком гробљу у Софији. Након подизања заставе РС, амбасадор В.Ћургус је одржао говор у част палим борцима Српске војске у Првом св.рату.


Oпширније...
Обележавање Дана примирја у I Светском рату, 11. новембра

Поводом 11. новембра, дана потписивања примирја у I Светском рату, у Софији је у петак, 08. новембра, одржана комеморативна свечаност на Српском војничком гробљу.

Испред амбасаде Републике Србије, амбасадор В. Ћургус је одржао говор и положио венац на Спомен костурницу српских ратника, заједно са изаслаником одбране Републике Србије, пуковником Мирославом Митровићем.


Oпширније...
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској

Током дводневне званичне посете Републици Бугарској, 18-19. септембра 2013. године, на позив председника Републике Бугарске Росена Плевнелијева, председник Републике Србије Томислав Николић дао је интервјуе за водеће бугарске медије....


Oпширније...
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.

У оквиру званичне посете председника Р. Србије Томислава Николића Бугарској,  18. септембра је одржан је  Српско-бугарски пословни форум у организацији бугарске Трговачко-индустријске привредне коморе (БТПП), Привредне коморе Србије (ПКС) и Амбасаде Р. Србије у Софији.
Привредну делегацију Србије чинили су представници 29 предузећа из сектора фармацеутике, информатике, транспорта и логистике, прехрамбене, гумарске, металске и електро-индустрије и туризма, као и представници Слободне зоне Пирот. Скуп су подржале и две новоосноване мешовите Српско-бугарске привредне коморе (Софија и Пловдив).


 


Oпширније...
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године

 

 

 

 

 

 

 

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је у дводневној званичној посети Републици Бугарској, 18-19. септембра 2013. године, на позив председника Републике Бугарске Росена Плевнелијева.


Oпширније...
Вести
Промотивна кампања Туристичке организације Србије ''Дани Србије''
Културно-уметничка манифестација ''Лесковац поздравља Софију''
Други свесрпски пословни форум ''Цирих Експо 2017''
Потписан споразум о сарадњи између Лесковца и Елин Пелина
Изложба лесковачких сликара у Софији
Комеморација на српском гробљу у Софији поводом Дана примирја у Првом светском рату
Вече српско-бугарског пријатељства
''Заједно можемо више и боље'', интервју амбасадора Републике Србије часопису ''Черга''
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса бугарској новинској агенцији ''Новините''
MСП РС Ивица Дачић на 126. Министарском састанку Савета Европе, Софија, 18.5.2016
Интервју амбасадора Владимира Ћургуса дневном листу ''Стандарт''
Сарадња српских и бугарских писаца, књижевно вече у Амбасади
Председница парламента Републике Србије у посети Софији
Конкурс за (су)финансирање пројеката из културе Срба у иностранству за 2016.г.
Комеморација и пријем поводом Дана примирја у Првом светском рату
Обележавање Дана примирја у I Светском рату, 11. новембра
Интервјуи председника Републике Србије Томислава Николића током дводневне званичне посете Републици Бугарској
Пословни форум Србија-Бугарска, 18.09.2013.
Посета председника Републике Србије Томислава Николића Бугарској, 18-19. септембра 2013. године
Архива вести