| |     latinica | english  
Насловна
23.06.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао одбојкашком мечу мушких репрезентација Србије и САД у Софији

Амбасадор Јовић присуствовао је одбојкашком мечу мушких репрезентација Србије и САД, у оквиру одбојкашке Лиге нација, која се одржава у Софији и у којој учествује 16 националних тимова из целог света.

Поред ватреног навијања и логистичке подршке коју је пружио нашој репрезентацији, амбасадор је након одиграног меча, на терену Хале Армеец, са посебним задовољством честитао недавно склапање брака бугарске одбојкашке репрезентативке и капитена бугарског тима, Елице Василеве, и нашег репрезентативца, Александра Атанасиевића, који су овим чином дали потврду блискости два народа и две државе.

У друштву председника Одбојкашке федерације Р. Бугарске, Љубомира Ганева, и бројних званица из јавног и политичког живота Бугарске, амбасадор ће и у наредна три дана бодрити српску репрезентацију, на утакмицама са Бразилом, Канадом и Аустралијом.



21.06.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је економском форуму „Sofija Economic Forum III“ у Софији

Дана 21.06.2022. године, амбасадор Жељко Јовић присуствовао је економском форуму „Sofija Economic Forum III“, под покровитељством непрофитне организације „Delphi Economic Forum“ и невладине организације „Центар за либералне стратегије“.

Током форума, који је одржан у виду панел дискусија, анализиран је сценарио новог глобалног и регионалног безбедносног поретка након војних сукоба у Украјини, те су размотрене теме о значају проширења ЕУ, геополитичких тензија и енергетске транзиције, стратешких инфраструктурних пројеката и дигиталне трансформације. Учесници су такође разговарали о изазовима економског раста, инфлацији, кандидатури за еврозону, развоју регионалних економских кластера и тржишта рада, транспортног сектора, као и о директним страним инвестицијама.

Форум је отворио потпредседник и министар финансија Р. Бугарске, А. Василев, а учествовали су заменица министра енергетике РБ, Ива Петрова, саветник ПВ Грчке за енергетику, Џ. Кремлис, председник Америчке привредне коморе у Бугарској, О. Маркет, извршни директор Булгартрансгаса, В. Малинов, шеф Одељења за праћење системског ризика Народне банке Румуније, Ф. Драгу, заменик министра одбране Грчке, Н. Чардалиас представници државних финансијских институција, регионални и домаћи представници привредних субјеката, амбасадорка Француске у РБ, Ф. Робин, амб. Грчке, Димитрос Хронополос, и други чланови дипкора, а путем видео поруке, обратио се и Европски комесаром за проширење ЕУ, Оливер Вархељи.



20.06.2022 – Амбасадор Јовић присуствовао обележавању празника општине Елин Пелин „Шопски празник“

Поводом традиционалног обележавања Шопског празника, који се и ове године одржао у Елин Пелину, иначе општини која је побратимљена са Општином Лесковац, на великој манифестацији на градском стадиону присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић.

Том приликом амбасадор се обратио присутним грађанима ове мале али високо развијене индустријске зоне (трећа по величини у Републици Бугарској), као и осталим присутним гостима, захваливши се председнику општине, Ивајлу Симеонову, као и општинској администрацији, на труду и раду који су до данас уложили током реализације заједничких трансграничних и других пројеката са српским општинама, као и на свему што раде на зближавању два братска народа и две пријатељске државе. У том смислу, амбасадор је поновио своју спремност да и даље и лично, али и цео колектив српске Амбасаде у Софији, допринесу јачању односа у свим областима међусобне, већ плодотворне сарадње.

На обележавању овог празника, који иначе траје читаве седмице, присуствовала је и  делегација професора и ученика Више туристичке школе из Лесковца, која се представила својим кулинарским умећима и специјалитетима, по којима је Лесковац веома познат у Бугарској али и целом региону.



18.06.2022 – Амбасадор посетио Oпштину Чирпан

Амбасадор Ж. Јовић био је гост градоначелника Чирпана, а приликом посете региону централне Бугарске, амбасадор је присуствовао и традиционалном Међународном туристичко-економском форуму.

Амбасадор се на маргинама форума састао са бројним високим представницима бугарског јавног живота, а пре свега из области туризма и привреде, са којима је разговарао о конкретним моделима даље сарадње. На самом форуму амбасадор се и лично обратио присутнима, а том приликом уручена му је и специјална плакета организатора.

Догађају у Чирпану и околини Старе Загоре, присуствовала је и делегација нишке општине Пантелеј.



13.06.2022. - "22. међународни конкурс из програмирања CodeIT"

На међународном такмичењу „22. међународни конкурс из програмирања CodeIT“, које је одржано у Софији под патронатом председника Републике Бугарске, Румена Радева, учествовали су и професори и ученици из Србије. Запажен успех остварили су професор Информатике Душко Обрадовић и три ученика Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора: Немања Мајски и Александар Губица, ученици другог разреда, и Ведран Баjић, ученик трећег разреда, освојивши четврто, пето, девето и једанаесто место.

Свечаности поводом уручења награда присуствовао је и представник Амбасаде.

 



13.06.2022 - Амбасадор Јовић присуствовао је свечаном обележавању Дана Општине Монтана

Амбасадор Јовић данас је присуствовао свечаном обележавању Дана Општине Монтана. Поред присуства церемонији на главном градском тргу и учешћа у свечаној седници општинског већа, на којој се обратио присутнима, амбасадор се састао са градоначелником, Златком Живковим, али и са Росицом Кировом, потпредседницом Парламента Републике Бугарске и неколико бугарских посланика родом из региона северо-западне Бугарске. Том приликом пре свега је поцртана важност што хитније изградње адекватне путне инфраструктуре, која би (уз отварање нових граничних прелаза) помогла опоравку пограничних општина са обе стране границе.

Такође, још једном је истакнут значај трансграничне сарадње и обавезе даљег заједничког ангажмана у тој области. С тим у вези, саговорници су истакли професионализам и посвећеност реализацији трансграничних пројеката (финансираних из еу фондова), Општине Пирот и Општине Монтана, које су до данас успешно завршиле 12 пројеката.

Свим манифестацијама присуствовали су и представници Општине Пирот и нишке Општине Медијана.



11.06.2022 – Амбасадор присуствовао обележавању 65 година туризма у комплексу Златни Пјасци

Амбасадор Јовић, у друштву министарке спољних послова, Т. Генчовске, министра туризма, Х. Проданова, представника дипкора и туристичког сектора Р. Бугарске, присуствовао је представљању туристичких потенцијала црноморске обале Бугарске и обележавању 65 година туризма у комплексу Златни Пјасци код Варне.


Ово је такође била прилика да амбасадор одржи низ појединачних састанака и са министром Продановим и са његовим најближим сарадницима, током којих је разговарано о до сада реализованим активностима, као и предстојећим, а које би требало да допринесу даљем јачању веза две државе и два народа, али и да резултирају конкретним бенефитима.

Амбасадор је током овог догађаја разговарао и са министарком Генчовском, са којом се сагласио да је управо туризам грана која може помоћи да се додатно продубе наши односи у свим осталим областима.



11.06.2022 - Посета војничком гробљу у Добричу

И ове године, амбасадор Ж. Јовић традиционално је посетио војничко гробље у Добричу.

Jедно од највећих у Р. Бугарској, на месту где су септембра 1916. године, након битке код Добрича, али и на ширем простору Добруџе, сахрањени војници српске, бугарске, немачке, турске, руске и румунске војске.

Међу њима се налазе и посмртни остаци седам српских војника, чијим сенима се поклонио амбасадор, уз полагање цвећа на гроб најстаријег по чину међу њима, официра Александра Ивановића.



10. јун 2022. Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и нагласио да је то била одлична прилика да Србија афирмише ставове и позицију по питањима важним не само за регион, него и за глобална кретања, а који се односе на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета и посвећеност Србије дијалогу.

Министар Селаковић изјавио је након састанка да је Србија посвећена поштовању међународног права и дијалогу.
“То је наша чврста позиција када је реч о поштовању основних принципа међународног права и Повеље УН, као што је принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета, али и посвећеност Републике Србије ономе што јесте мирно решавање спорова, посвећеност дијалогу не само у нашем случају, дијалогу Београда и Приштине, него уопште дијалогу као основном инструменту дипломатије у тражењу решења за оно што јесу спорна питања”, навео је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, већина учесника је подржала дијалог Београда и Приштине, а неке од држава чланица, као што је била представница Румуније, отворено су исказале не само подршку већ и поштовање према ономе како Србија под председником Александром Вучићем успева да ради. Министар је пренео да су и поједине државе позвале Приштину да се више укључи у дијалог и конкретним својим гестовима и активностима покаже да јој је заиста до дијалога и стало.

Селаковић је навео да је на састанку министара спољних послова главна тема била Украјина и дешавања која су везана за ратне сукобе, као и да се разговарало и о томе какве последице тај сукоб може да остави по европске интеграције западног Балкана.

Шеф српске дипломатије навео је да ће на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи имати част да представља председника Србије и нашу државу, с обзиром на то да је председник Алексадар Вучић на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

“То је не само прилика да се афирмишу ставови и вредности за које се ми боримо већ да се конкретно боримо оваквим врстама наступа и састанцима које имамо на маргинама оваквих догађаја за оно што јесу главни ставови и циљеви наше спољне политике”, закључио је министар Селаковић.

На маргинама Самита у Солуну министар Селаковић имао је и билатералне састанке са шефовима дипломатија Словеније и Северне Македоније, Тањом Фајон, односно Бујаром Османијем, као и са замеником министра иностраних послова Босне и Херцеговине Јосипом Бркићем, са којима је разговарао о билатералним и регионалним питањима.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



10. јун 2022. Селаковић: Развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас да савремена геополитичка дешавања потврђују колики је значај унапређења регионалне сарадње и вођења одговорне регионалне политике, која пре свега подразумева решавање свих отворених питања дијалогом.

Селаковић је, обраћајући се учесницима министарског састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, који се одржава у Солуну, констатовао да развој региона није могућ без очувања стабилности и унапређења добросуседских односа, чему је Република Србија у потпуности посвећена.
Србија ће, према његовим речима, наставити потпуно посвећено да промовише здраве односе са свима у региону, засноване на узајамном поштовању, разумевању и опредељењу за заједничку европску будућност.
„Политика проширења свакако представља један од најзначајнијих инструмената Европске уније, и то не само за обезбеђивање стабилност региона и његов даљи економски просперитет, већ и за стабилност и безбедност читаве ЕУ. Управо због тога, од посебног значаја је наше заједничко ангажовање, у светлу позиционирања према институцијама ЕУ, ради формирања позитивног имиџа региона, као и одржавања питања од интереса за регион у фокусу ЕУ“, навео је шеф српске дипломатије.
Пуноправно чланство у Европској унији јe, према његовим речима, један од спољнополитичких приоритета Републике Србије, и верујемо да је место читавог региона у ЕУ, јер без његовог укључивања, европски политички и економски простор неће бити потпун.
Осврћући се на ситуацију у Украјини, поручио је да је Србија у потпуности привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права.
„Као што смо посвећени очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава, самим тим и Украјине. Желим посебно да истакнем да је Република Србија принципијелно посвећена мирном решавању спорова и да, у том смислу, подржава све напоре који су усмерени на преговоре. Такође, спремни смо да пружимо сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву и да учествујемо у обнови градова у Украјини“, казао је Селаковић.
Министар спољних послова Србије обратиће се данас и учесницима Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и бити у прилици да одржи низ билатералних састанака на маргинама скупа у Солуну.
Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



08.06.2022 – Одржана туристичка презентација ТОС „Доживи Србију“ у Софији

Дана 08. јуна 2022. године, у Софији, Туристичка организација Србије је у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Софији, Министарством Туризма Р. Бугарске и Туристичком организацијом Београд, одржала презентацију „Доживи Србију“ и бизнис форум, те представила туристичку понуду наше земље, са посебним акцентом на културне манифестације и догађаје.


 


Oпширније...
07.06.2022 – Амбасадор Ж. Јовић у Амбасади Р. Србије у Софији примио чланове паратекводно репрезентације Србије

Данас, у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији, амбасадор Ж. Јовић примио је чланове паратеквондо репрезентације Србије, који су 06. јуна, у Софији, учествовали на првом Гранд Прију.


На самом такмичењу, наши репрезентативке, Марија Мичева (категорији до 59 кг) и Јелена Рашић (категорија преко 65 кг), освојиле су бронзане медаље, и репрезентативац  Никола Спајић (категорија до 80 кг заузео је 5. место. Овим резултатом, освојени и нови бодови за Светску ранг листу и ПОИ које че се одржати у Паризу 2024. године.

Амбасадор је такмичарима пожелео пуно среће и успеха у даљим такмичењима, честитао на оствареном успеху, и захвалио се на показаној снази, вољи и храбрости.



06.06.2022 – Амбасадор Ж. Јовић разговарао са министром за иновације Р. Бугарске Д. Лорером

На састанку са бугарским министром за иновације, Даниелом Лорером, амбасадор Јовић је представио резултате интензивног ангажмана надлежних институција Републике Србије у области иновација, развоја и стратешких инвестиција.


У том смислу, амбасадор је пре свега истакао да је огроман инфраструктурни и индустријски напредак у нашој земљи продукт стратешког планирања, одличне и одлучне реализације зацртаних дугорочних циљева на највишем државном нивоу као и нашег чврстог опредељења да модернизацијом Србије пре свега задржимо младе људе и већ формиране стручњаке.

Са министром Лорером размотрена је могућност скорог састанка са српским министром за иновације, Н. Поповићем, као и са другим званичницима Р. Србије, који су ангажовани у комплементарним областима, како би се заједничким напорима обезбедила још чвршћа повезаност две пријатељске земље и још брзи напредак целог региона.



03.06.2022 – Амбасадор Ж. Јовић посетио Општину Видин

Током посете северо-западном региону Бугарске, амбасадор Јовић обишао је и Општину Видин.
На састанку са општинским руководством, које су предводили заменици градоначелника, Светислав Корчев и Десислава Тодорова, приоритетно су размотрене теме у вези са будућим пројектима у оквиру трансграничне сарадње. С тим у вези дискутовано је о проблемима који су идентификовани у овој области у претходном периоду, као и о потенцијалним решењима када је у питању наредни српски партнер Општине Видин.

Такође, и у овој општини апострофирана је потреба за убрзаним развојем путне инфраструктуре, која би додатно ојачала везе Видина са Неготином и Зајечаром, а чиме би се допринело преко потребном смањењу демографских проблема са обе стране границе.



03.06.2022 – Амбасадор Ж. Јовић посетио Општину Белоградчик

Амбасадор Јовић данас се састао са Борисом Николовим, градоначелником још једне бугарске општине која гравитира ка Србији и која има одличне односе са српским пограничним општинама.


Током разговора, имајући у виду велики туристички потенцијал Белоградчика, пре свега су размотрене могућности унапређења сарадње у области туризма. Имајући у виду традиционалне везе са српском Општином Књажевац, разговарало се и о евентуалном скором отварању још једног малограничног прелаза, Ново корито-Салаш, као и о неопходности унапређења путне инфраструктуре. Саговорници су се сагласили да овај мали градић на северо-западу Бугарске, са својих 5000 становника, може постати средиште даљег развоја српско-бугарских односа.



02.06.2022 – Посета Општини Враца

Амбасадор Јовић данас је био гост Калина Каменова, градоначелника Враце, града у северозападној Бугарској.

У овој општини, која гравитира ка Србији и иначе има одличне везе са нашом државом, данас је свечано обележено 146 година сећања на јуначку борбу Христа Ботева и његових сабораца, у покушају да извојују ослобођење од турске владавине. Пријему у скупштини града Враце присуствовао је и председник Р. Бугарске, Румен Радев.

Амбасадор је са градоначелником Каменовим договорио максимално интензивирање контаката, како би се реализовало све сто је договорено али је због последица Короне било одложено. Поред активног ангажмана на даљој реализацији трансграничних пројеката који су планирани са суседним српским општинама, поново је размотрена могућност да се ЈП Скијалишта Србије укључе као помоћ у конципирању развоја система ски лифтова на подручју Враце.



01.06.2022 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао отварању 15. Међународног сајма војне опреме „Хемус 2022“ у Пловдиву

Данас је у Пловдиву, свечаном церемонијом, уз присуство председника Р. Бугарске, Р. Радева, министра одбране Д. Закова, представника дипкора и бројних иностраних делегација, отворен  15. медђународни сајам војне опреме и наоружања, Хемус 2022.

Амбасадор је изложену опрему обишао у друштву председника Радева, министра Закова и почасног конзула Србије у Р. Бугарској, А. Солакове. На овом сајму присуствовале су и делегације српског Југоимпорт СДПР-а, као и младе компаније ПРДЦ, која се представила својим дроновима.

 



31.05.2022. Председник Вучић положио заклетву

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је данас заклетву на Једанаестој посебној седници Народне скупштине Републике Србије у Дванаестом сазиву и ступио на дужност у другом мандату.


Oпширније...
31.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић са европосланицом Цветелином Пенковом

Амбасадор Јовић данас се састао са европосланицом, Цветелином Пенковом, из групе Прогресивна алијанса социјалиста и демократа у ЕП, иначе чланицом Бугарске социјалистичке партије.

На састанку су размотрене актуелне теме, пре свега у вези са дешавањима у Украјини, даљим развојем ситуације у погледу вероватног продубљивања енергетске кризе и несташице хране.

Поновљена је обострана спремност за даљу личну блиску сарадњу и међусобно асистирање по свим питањима која могу помоћи развој билатералних односа Србије и Бугарске.

 



25.05.2022. Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у швајцарском граду Давосу, где jе присуствоваo годишњем састанку Светског економског форума. Током дводневног боравка у Давосу, председник Вучић учествоваo je на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана, као и у дискусији на тему Успостављање мира, обнављање раста и остваривање одрживости.

 

Председник Вучић је пренео да је доминантна тема скупа у Давосу била Украјина, као и да су важне теме биле предстојећа зима и питања енергената, хране и одрживости.

„Важно је чути шта су планови, до када ће се повећавати референтне стопе, на који начин ће играти игру између раста и спасавања Европе од инфлације, као и шта је оно што Србија може да учини и сачува стопу раста изнад просека“, рекао је председник Вучић и додао да се тема украјинске кризе надвила над све друге теме, да је приметна огромна подршка Украјини, без могућности да се чује било шта друго.
 
"Некада сте овде могли да чујете различите, другачије ствари, долазили су и Си Ђинпинг и Ангела Меркел, а сада је Давос постао место доминантно, искључиво западне оријентације. О свему осталом је могуће разговарати, али у задатим оквирима", навео је председник Вучић. Он је истакао да је у Давосу имао низ добрих састанака са бројним европским и светским званичницима, додајући да је искрено и отворено говорио о проблемима.
 
Председник  Вучић је учествовао на сесији Дипломатски дијалог о Западном Балкану и пренео је новинарима да је Србија на путу ка ЕУ и да је захвална на подршци коју од ње добија, али да је потребно да се разуме и наша позиција, а не само да се понавља шта се од Србије очекује.

"Суштина је у томе да сам био искрен, отворен, говорио о проблемима, указао на другачије виђење ситуације у БиХ од већине пристуних, као и различите ставове у односу на Куртија", рекао је председник Вучић и додајући да не може да открива детаље, указао је да су на скупу изнели потпуно различите визије будућности Балкана. Он је истакао да постоји поверење између Београда, Скопља и Тиране, да расте економска сарадња и све, како је рекао, иде у добром смеру.
 
Председник Вучић је навео да је на маргинама скупа разговарао и са председником Републике Северне Македоније Стевом Пендаровским, а накратко и са премијером Републике Хрватске Андрејем Пленковићем.

Председник се у Давосу састао и са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем и позвао га да се придружи састанку иницијативе "Отворени Балкан" на Охриду.
 
На овогодишњем форуму председник Вучић имао је и низ билатералних сусрета са светским званичницима, представницима финансијских институција и водећих компанија у свету.

"Много сам разговарао о томе како можемо да се поставимо данас у свету, а разговарао сам и са шефицом америчке Ексим банке, о великом зајму у будућности за значајне енергетске пројекте, за соларне, а касније и хидропројекте. То је био одличан састанак, кратак, али конкретан. Верујем да ћемо ускоро изаћи са конкретним плановима", рекао је председник Вучић.
 
Током боравка у Давосу, председник Србије Вучић састао се и са оснивачем и извршним директором Светског економског форума Клаусом Швабом, премијером Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом и председником Републике Јерменије Ваганом Хачатурјаном, са којим је разговарао о билатералним односима и глобалној ситуацији.

Давос, 25. мај 2022. године

Извор/Фото: www.predsednik.rs



26.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић са члановима Парламентарне групе пријатељства Бугарска - Србија

У циљу јачања парламентарне сарадње између две државе, амбасадор Јовић данас се у Парламенту Р. Бугарске састао са члановима Групе пријатељства Бугарска-Србија.

На срдачном и крајње отвореном састанку, разговарано је о реализованим и планираним пројектима трансграничне сарадње, даљем инфраструктурном повезивању, те потенцијалним будућим заједничким активностима, које би поспешиле економску сарадњу две државе, а степен укупне годишње размене подигле на још виши ниво.



25.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић разговарао са председницом Уставног суда Р. Бугарске Павлином Пановом

Амбасадор Јовић данас се састао са Павлином Пановом, председницом Уставног суда Бугарске.

Током састанка наглашени су одлични односи између две важне институције наших држава и истакнута спремност нe само на даљу и интензивну сарању, него и на максимално продубљивање исте.

Председница Уставног суда Р. Бугарске, госпођа Панова, подсетила ја на пријатељску посету представника Уставног суда Србије, која је пре неколико година успешно реализована у Бугарској, и пренела заинтересованост да се са таквом праксом обавезно настави и у наредном периоду.



24.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић разговарао са председником Одбојкашке федерације Р. Бугарске Љубомиром Ганевим

Амбасадор Јовић данас се састао са председником бугарске Одбојкашке федерације, Љубомиром Ганевим.Током састанка Ганев је амбасадора упознао са детаљима предстојеће одбојкашке Лиге нација, у којој ће учешће узети 16 националних репрезентација из целог света. Велики спортски догађај одржаће се у Софији од 21.06. до 26.06.2022. године, а на истом ће учествовати и мушка репрезентација Србије.

Амбасадор је поздравио овакве активности, пожелео успех свим тимовима, уз најаву свог личног учешћа на предстојећим мечевима, као ватреног навијача српске екипе.



23.05.2022 - Амбасадор Ж. Јовић разговарао са генералном директорком, Генералне дирекције за политичка питања МИП Р. Бугарске М. Добревом

Амбасадор Јовић данас се састао са генералном директорком политичке дирекције МИП Бугарске, Мајом Добревом.

 

Том приликом, размотрена је актуелна политичко-безбедносна ситуација, а са аспекта неопходности и неупитности очувања мира и спречавања дестабилизације региона по било ком основу.

Саговорници су констатовали да је неопходно да се додатним заједничким напорима још више унапреди пре свега путна инфраструктура али и обезбеде други услови који би демографски позитивно деловали и који би задржали младу популацију у нашем региону. Такође, заједнички је истакнут значај бугарске националне мањине, као моста између две пријатељске државе.



22.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао обележавању тридесете годишњице постојања Америчког универзитета у Благоевграду

У друштву амбасадорке САД, Херо Мустафе и декана Америчког универзитета у Благоевграду (АУБГ), Дејвида Еванса, амбасадор Јовић јуче је присуствовао свечаном обележавању тридесете годишњице рада ове веома респектабилне научне институције у Бугарској, признате у целом свету.

Овај универзитет годинама похађају студенти из читавог света и посебно нашег региона, међу којима је увек било доста српских држављана. Ове године, са изузетним оценама и одличним крајњим резултатом, дипломе овог Универзитета добили су и Мила Младенов из Димитровграда и Милош Вукадиновић из Ниша. У кратком сусрету са нашим сународницима амбасадор им је пожелео срећу у даљем раду и усавршавању и замолио их да све научено примене у нашој земљи, уз обећање да ће држава Србија наставити да се развија и сваког дана буде све боље и сигурније место за живот, пре свега млађим нараштајима.

У разговору са деканом Евансом, амбасадор је истакао спремност да се у наредном периоду размотре могућности успостављања научно-техничке сарадње овог универзитета са сродним институцијама у Р. Србији, како би се још више унапредила научна база у обе државе, и са још вишим квалитетом образовале наредне генерације.



20. мај 2022. - Селаковић: Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против захтева тзв. Косова у СЕ

Министар спољних послова Србије поручио је да је данашње, 132. заседање Комитета министара Савета Европе, била прилика да се јасно изложе наши ставови по питању ситуације у Украјини и проблема који ће се у будућем времену наћи пред СЕ, а то је захтев тзв. Косова за чланство у овој организацији.

Селаковић је истакао да је тим поводом у Торину разговарао са генералном секретарком СЕ Маријом Пејчиновић Бурић, која је, како је подсетио, показала велико разумевање за наше ставове још када је почетком године бавила у званичној посети Србији, а министар је навео и да је разговарао са министрима спољних послова Данске, Ирске, Исланда, Азербејџана, Јерменије, Грузије, Молдавије, као и заменицима шефова дипломатија Украјине и Словачке.

"Ово је била прилика да их ближе упознам са нашим ставовима и позицијом по питању захтева тзв. Косова за чланство у СЕ", рекао је Селаковић, указавши да је реч о убедљивој већини држава које су до сада увек биле на нашој страни и које су имале јасан и принципијелан став подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, док је, према речима министра, сусрет са колегама из Ирске и Исланда био мотивисан тиме што су те државе чланице Бироа комитета министара СЕ, додавши и да је Ирска данас од Италије преузела председавање Комитету министара СЕ за период од наредних шест месеци.

"И овом приликом Србија је потврдила да је једна од ретких европских држава која има врло јасне ставове по питању основних начела спољне политике, односно, да се руководи основним начелима Повеље УН, да поштује територијални интегритет и суверенитет других држава и да поштује међународно признате границе", рекао је Селаковић, нагласивши да су данас неки говорници, представници седам или осам држава, на један непринципијелан начин говорили о поштовању територијалног интегритета и суверенитета неких европских држава, док неке друге државе чији је територијални интегритет нарушен, као што је Србија, нису ни поменули.

Селаковић је казао да је евентуални захтев за пријем Приштине у СЕ директно у супротности са најмање два члана Статута СЕ, указавши да је то је акт који је у супротности са Резолуцијом СБУН 1244, као и да је то акт директно уперен против очувања јединства СЕ, а да је јединство међу државама једно од кључних начела које је дефинисано Сатутом СЕ.

"Свака врста аргументације да је тзв. Косово 'црна рупа' у Европи, где апсолутно није присутан СЕ са свим оним вредностима које заступа, није тачна, јер СЕ се у статусно неутралном присуству налази и на територији наше јужне покрајине, где учествује у организацији и спровођењу различитих пројеката", рекао је Селаковић поновивши да то никако не може да буде аргумент који користи супротна страна.

"Уколико дође до развоја ситуације у том смеру, Србија ће се свим дипломатским и политичким средствима борити против тога, а уверен сам да у тој борби нећемо бити сами", закључио је Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



20. мај 2022. - Селаковић: Захтев тзв. Косова за чланство у СЕ у супротности са правилима и нормама ове организације

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас на 132. Министарском састанку Савета Европе који се одржава у Торину.

У обраћању Селаковић је подвукао да се спољна политика Србије заснива на поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава, као и да сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије.

„Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом „Quod licet Iovi non licet bovi" (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права“, нагласио је министар. Он је додао да је поштовање ових принципа данас важније него икада, уједно, указавши и да Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира  на њима.

„Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у Организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима“, истакао је Селаковић.

Министар је навео да Србија подржава сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета Безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

Према речима министра, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

„Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права“, истакао је шеф српске дипломатије, додавши да је ово још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ.

Селаковић је казао да се Србија залаже и промовише начела и вредности Савета Европе, указујући да је то важан сегмент нашег пута ка чланству у  ЕУ, којем смо у потпуности посвећени.

Министар је нагласио да Србија са посебном пажњом прати последице трагедије у Украјини, пре свега на цивилно становништво, као и да ће наставити да пружа хуманитарну помоћ и уточиште онима који се нађу на територији наше земље.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



19.05.2022 – У Амбасади организована промоција здраве хране са подручја нишког региона

Данас је у Aмбасади Србије у Софији организована промоција лековитог биља и здраве хране, са подручја нишког региона. Небојша Стаменовић из Ниша, познат по својим специјалитетима у ширем региону, али и у кухињи манастира Хиландар, данас је присутнима припремио неколико различитих специјалитета, искључиво биљног порекла.


Гости су имали прилику да уживају у дивљој коприви са Суве Планине, пасуљу лозану градиштанском, куваним са више од десет различитих планинских биљака, димљеним сиревима пуњеним биљкама сврљишких планина, као и посебној посластици, колачу од дивље рибизле и багремовог цвета са Суве планине.

Амбасадор Јовић је присутнима представио туристичке и друге потенцијале Ниша и нишког региона, пре свега у вези са природом и здравом храном. Догађају су присуствовали амбасадори БиХ, Чешке, Словачке, Кипра, Швајцарске, Марока и Аргентине, високи представници министарства туризма и здравља Р. Бугарске, као и неколицина српских држављана који живи и ради у Бугарској.



18.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић уписао се у књигу жалости у Амбасади УАЕ у Софији

Амбасадор Јовић, данас се у Амбасади Уједињених арапских емирата уписао у књигу жалости, поводом смрти председника шеика Калифа бин Зајед Ал Нахјана.

Након уписивања у књигу жалости, амбасадор Јовић је свом колеги и пријатељу, амбасадору УАЕ у Бугарској, Султану Рашиду Алкајтубу Алнуајмију, још једном изразио дубоко и искрено саучешће, а у разговору који је уследио констатовано је да су односи две државе изузетни, те да ће њиховом даљем учвршћивању и успону свакако допринети јаке личне везе председника Србије, Александра Вучића, и новог председника УАЕ, Мохамед бин Зајед Ал Нахјана.



17.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао обележавању двадесете годишњице постојања компаније "Mars Armor"

У друштву почасног конзула Србије, Анастасије Солаков и председника Општине Костинброд, Трајка Младенова, једне од три највеће и најуспешније индустријске зоне у Бугарској, амбасадор Ж. Јовић данас је у Костинброду присуствовао свечаном обележавању двадесете годишњице од оснивања Компаније Марс Армор, која производи шлемове и панцире.


У разговору са власником компаније, Пламеном Ташковим, амбасадор је изложио достигнућа која у протеклих неколико година бележе српске компаније из области одбрамбене индустрије, као и на наше укупне потенцијале у том сектору, а са аспекта потенцијалне сарадње српских фирми са овом успешном бугарском фирмом, која своје производе пласира на тржишта преко 80 држава у свету.

Амбасадор Јовић и господин Ташков су се сагласили да ће предстојећи велики сајам наоружања и војне преме у Пловдиву, Хемус 22, бити идеална прилика за разговоре и евентуалне договоре са представницима српских компанија.



16. мај 2022. Врло добри и стабилни односи Србије и Бугарске

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Бриселу са министарком спољних послова Бугарске Теодором Генчовском.

Констатујући да су билатерални односи врло добри и стабилни, а политички дијалог развијен и интензиван, Селаковић је нагласио да је потребно ставити акценат на јачање економске сарадње.

Министар је подвукао да је једна од приоритетних области сарадње са Бугарском енергетика, али је указао на могућности за јачање инфраструктурне, прекограничне  и регионалне сарадње.

Овом приликом, шеф српске дипломатије захвалио је Бугарској на подршци евроинтеграцијама Србије и позвао министарку Генчовску у званичну посету Србији.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



16.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић посетио Општину Елин Пелин

Амбасадор Јовић данас је посетио Општину Елин Пелин, иначе једну од три најразвијеније индустријске зоне у Бугарској, и прву по просеку плате.


На посебном састанку, на којем су представљени капацитети и евентуалне заједничке области сарадње, присуствовсли су и председник опстине, Ивајло Симеонов и начелник округа, Иван Иванов.

Такође, у делегацији коју је предводио амбасадор, били су и руководиоци Компаније Страбаг Бугарска, Марко Милошевић и Патрик Хофгартнер. Иначе, поменута компанија запошљава велики број српских држављана, који су тренутно ангажовани на више пројеката на територији Бугарске.



13.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић разговарао са представницима Научно технолошког парка из Ниша и Софије

Данас у Софији, Амбасадор Ж. Јовић присустовао је радном састанку руководилаца Научно-технолошког парка (НТП) из Ниша и НТП из Софије. Представници наведених институција су иницијално остварили контакт и отпочели сарадњу на Бизнис форуму Бугарска-Србија, који је јуна месеца прошле године организовала Амбасада Р. Србије у Софији.

Данашњим састанком, потврђен је обострани интерес за што хитније успостављање сарадње, а на реализацији како заједничких тако и појединачних пројеката, у домену иновација и поспешивања активности и услуга, за старап и технолошке компаније (изградња иновационог екосистема), као и на пољу технолошког трансфера и правне заштите.

Амбасадор Јовић је поздравио показану иницијативу и свест обе стране о корисности сарадње и заједничког коришћења свих расположивих ресурса. Такође, указао је на велики значај размене искустава, као и размене кадрова, чиме би се у још већој мери побољшали укупни, пре свега интелектуални потенцијали. Поред наведеног, амбасадор је указао и да ће Амбасада  Републике Србије у Софији, у складу са расположивим могућностима, дати пуну подршку и максимално се укључити у све даље активности, у којима је то у интересу оба НТП.



11.5.2022. - Селаковић: Србија активно укључена у сузбијање тероризма, радикализма и екстремизма

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествовао је данас у Маракешу на Министарском састанку Глобалне коалиције за борбу против ИСИЛ-а.

Селаковић је поручио да се Србија залаже за мултилатерални аспект борбе против тероризма и да сматра да Уједињене нације треба да буду кључни форум за међународну сарадњу на овом пољу.

Министар је навео да наша земља испуњава све међународне обавезе у контексту спровођења резолуција Савета безбедности УН, а посебно оних које се односе на увођење ембарга на извоз наоружања, укључујући и забране које се односе на недржавне актере, терористичке организације и са њима повезане појединце, посебно напоменувши и да је Србија потписница 15 међународних конвенција за борбу против тероризма.

„Учествујући у мултинационалним мисијама за одржавање мира у оквиру УН и ЕУ, Србија на конкретан начин доприноси очувању регионалне и глобалне безбедности“, рекао је Селаковић, одавши почаст припаднику Војске Србије, потпуковнику Дејану Станојевићу и његовим колегама, који  су 29. марта трагично изгубили живот у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго.

„Србија не умањује значај и важност других међународних форума, због чега се од самог почетка придружила Глобалној коалицији и несебично даје свој допринос међународним напорима у борби против ИСИЛ, превасходно кроз различите форме донација у војној опреми и муницији и учествовањем у обукама безбедносних снага Ирака“, нагласио је министар и додао да Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији, пун допринос даје активним учешћем у оквиру европских политика у борби против тероризма, а  има и развијену стратешку сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом.

Министар је посебно нагласио да Србија има инструменте у свом кривичном законодавству да спречи и казни подстицање, организовање и учешће својих грађана у ратовима или сукобима у страним државама, те је информисао и да су правосудни органи Србије окончали поступке против 7 лица која су била ангажована на страним ратиштима, а да у току је више истрага против лица повезаних са терористичким деловањем.

Шеф српске дипломатије поручио је да је борба против тероризма, радикализма и екстремизма од приоритетног значаја, и да је Србија активно укључена у сузбијање тих изазова и претњи на домаћем, регионалном и међународном плану.



11.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић разговарао са МИП СР Нигерије Џефријем Оњеамом

Амбасадор Ж. Јовић присуствовао је свечаном коктелу у органзиацији Амбасада СР Нигерије у Букурешту, која на нерезиденцијалној основи покрива Р. Бугарску, и Амбасаде Краљевине Марока,  у част посете МИП СР Нигерије Бугарској.


У оквиру наведене посете МИП СР Нигерије, Џ. Оњеама одржао је предавање на тему „Јачања отпорности у исхрани и безбедности хране на афричком континенту“, коју је иницирала Афричка Унија, у циљу представљања модалитета за јачање пољопривредно-прехрамбених система, система здравствене и социјалне заштите за убрзање развоја људског, друштвеног и економског капитала у Африци.

Амбасадор Јовић је разговарао са МИП СР Нигерије, са којим је констатована одлична билатерална сарадња Србије и Нигерије, али и велике могућности за продубљивање исте, посебно у сфери прехрамбене интустрије и енергетике. Такође, током разговора, МИП Оњеама је пренео амбасадору да се ускоро очекује и отварање Амбасаде Нигерије у Београду, што ће бити још један доказ јачања пријатељства две државе и интензивирања дијалога на свим нивоима.



07.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао финалу Балканске лиге у кошарци у колицима

Данас је у Софији, свечаном церемонијом, почело финале Балканске лиге у кошарци у колицима, у којем су учешће узели тимови из Бугарске, Србије, Црне Доре и БиХ.

У друштву Владимира Искрова, председника Балканске лиге и тренера КК у колицима "Левски", и Александровић Марка, генералног секретара Балканске лиге, отварању и првој утакмици (између КК Наис из Ниша и КК ОСИ Парамонт из Црне Горе), присуствовао је и амбасадор Ж. Јовић. Амбасадор се обратио присутнима и пре свега се још једном захвалио играчима, на показаној вољи, снази и храбрости, на примеру који нам сваки пут дају кад изађу на терен, показујући нам свима колико мало је неопходно за живот са осмехом.



06.05.2022 - Амбасадор Јовић присуствовао традиционалној манифестацији "Ђурђевданско весеље"

Традиционална манифестација, "Ђурђевданско весеље", која се сваке године одржава у порти Кремиковског манастира, и ове године окупила је преко 80 ансамбала и фолклорних група из Бугарске, Северне Македоније, Румуније и Грчке.


Ове године, амбасадор Јовић је био гост Општине Кремиковци и игумана манастира, оца Серафима. На овом великом догађају, најзначајнијем у  овом делу Бугарске, амбасадор је поздравио присутне и обећао да ће се лично ангажовати да овде наредне године и деца из Србије покажу свој таленат, колорит српске народне ношње и лепоту наше песме и игре.



05.05.2022 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао Регионалном министарском састанку о енергетској сигурности, диверзификацији и зеленој транзицији, одржаном у Софији

У Софији је дана 05. маја 2022. године одржан Регионални министарски састанак о енергетској сигурности, диверзификацији и зеленој транзицији.

Састанак је отворио ПВ РБ К. Петков, а домаћини су били министар енергетике РБ, А. Николов и ППВ и министар финансија РБ А. Василев. На састанку су учествовали генерални директор Директората за енергетику Европске комисије, Дите Јул Јоргенсен, као и министри енергетике из земаља региона, К. Скрекас, из Грчке, В. Попеску из Румуније, К. Бектеши из РСМ, П. Шахбазов из Азербејџана, Г. Галушенко из Украјине, заменик министра енергетике Турске, А. Бајрактар, а испред дедлегације Р. Србије, ППВ и министарка рудастрва и енергетике, Др. З. Михајловић.
Током три панел дискусије размотрене су теме безбедности испоруке гаса, регионалнe гаснe инфраструктурe и ланaцa снабдевања. Такође, дискутовано је о актуелном стању интеграције регионалног тржишта електричне енергије и могућностима његовог спајања са европским тржиштом, као и о изазовима са којим се сусреће „European Green Deal“.
На крају панела потписани су споразуми и декларације о сарадњи између РБ и земаља у региону, као и Уговор између компанија Булгатрансгас ЕАД и Интернатионал Гас, за радни пројекат, испоруку потребног материјала, изградњу и пуштање у рад, интерконектора Р. Србије и РБ, на бугарској територији. Свечаности потписивања наведеног Уговора присуствовали су ППВ Р. Србије, З. Михајловић и амбасадор, Ж. Јовић.



04.05.2022 – Амбасадор Јовић посетио компанију „KCM“ у Пловдиву

Амбасадор Јовић данас је посетио највећу компанију у Бугарској (Пловдив), из области обојених метала (производња и прерада цинка, олова, сребра и злата).

Ради се о компанији „KCM“, која је до 2000. године била у државном власништву, од када постаје потпуно приватна. Иначе, целокупна власничка структура је у рукама бугарских држављана, а у две одвојене целине (укључујући и руднике), запослено је око 3700 људи. Сходно чињеници да је у свом раду ова компанија орјентисана и ка српском тржишту, у смислу и увоза и извоза, како би се у новонасталим околностима сагледале могућности за чвршћу и интензивнију сарадњу, амбасадор се састао са најужим руководством компаније, Руменом Цоневим, ген. директором и председником борда директора, и Иваном Добревим, извршним директором, као и са неколико најближих њихових сарадника.
Такође, ова прилика је искоришћена да се са руководством „КЦМ“ повеже руководство фабрике акумулатора 'Black Horse' из Сомбора, Петар Миљковић и Орацио Сартори, у којој је тренутно запослено више од 80 грађана Републике Србије, како би се омогућиле сировине неопходне за даљи рад фабрике.



01.05.2022. - VIII Међународна олимпијада младих, у музици и плесу

У Софији је 01.05.2022. године, у организацији Балканске алијансе, традиционално одржана VIII Међународна олимпијада младих, у музици и плесу. Србију је представљао Балетски центар Ана Плуг из Београда. За ово такмичење, они су се квалификовали пре месец дана, када су на нишкој Олимпијади освојили прво место.

Амбасадор Јовић присуствовао је овом догађају, а на завршној церемонији обратио се присутној деци, родитељима и тренерима, којима је поручио да су наша деца, наши таленти, заправо наша нада у једну лепшу и безбрижнију будућност, и да је наш кључни задатак брига о њима и стварање услова да буду још бољи и успешнији. Такође, амбасадор је деци из Србије (Анастасија Лалић, Маја Авдић, Милица Андрић и Ива Половина) уручио медаље и плакете.
 



22.04.2022 - Омладинско европско првенство у боксу у Софији

На омладинском европском првенству у боксу, одржаном у Софији, од 11. до 21.04.2022. године, српски боксери и боксерке показали су изузетну борбеност, вештину, витештво и љубав према својој држави.


У великој конкуренцији, наши такмичари су освојили две бронзане медаље (Марко Пижурица и Драгана Јовановић), једно сребро (Растко Симић, после иначе веома дискутабилне одлуке и прегласавања судија), а златом се окитила наша Сара Ћирковић, рођена братунчанка, чланица БК "Обилић 1389" из Малог Зворника.

Амбасадор Јовић све време бодрио је наше спортисте, а на завршној, свечаној церемонији, лично је уручио златну медаљу нашој Сари. Инаће, Сара је једногласном одлуком судија, проглашена и најбољом такмичарком овог првенства.



21.04.2022. – Дечији хуманитарни концерт у Горњој Малини

На Велики четвртак, у сусрет Васкрсу, с вером у добро људско срце, самилост и дарежљивост, данас је у Горњој Малини, недалеко од Софије, организован дечији хуманитарни концерт, са циљем да се финансијски помогне троје течко болесне деце.

Читаву приредбу организовала су и извела деца локалног вртића "Љубав, вера и нада". Специјални гост, поред председника опшине, Ангела Желанова, и општинског руководства, на овој манифестацији био је амбасадор Јовић.

Посету Горњој Малини, амбасадор је искористио да обиђе и своје пријатеље у Центру за рехабилитацију и бригу о деци без родитеља и деци са посебним потребама, којима је у име Амбасаде Србије уручио пригодну донацију.



20.04.2022. - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао је традиционалној манифестацији "Пернишко сеоско коло – Граовско коло"

На позив градоначелника Перника, амбасадор Јовић присуствовао је традиционалној манифестацији, "Пернишко сеоско коло – Граовско коло", које је 2021. године уписано у националну листу Бугарске, као нематеријално културно наслеђе.

Амбасадор је овом приликом обишао и чувени подземни рударски музеј, а посебан састанак је имао са градоначелником, Станиславом Владимировим, са којим је договорена даља сарадња, пре свега у области културе и размене посета младих. Такође, с обзиром на дугу рударску традицију Перника, размотрена је и могућност повезивања овог града са неком од рударских општина из Србије.



18.04.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао традиционалној ифтарској вечери

У резиденцији амбасадорке Краљевине Марока, амбасадор Јовић синоћ је присуствовао традиционалноj ифтарској вечери, свечаном чину обележавања Рамадана, муслиманског празника који се у Бугарској посебно уважава, због великог броја припадника ове религије који овде живи.

Вечеру је организовала амбасадорка Марока, а истој су поред амбасадора Јовића присуствовали и амбасадори БиХ, Египта и Казахстана, као и председник партије ДПС (која углавном окупља Бугаре, турског етничког порекла), Мустафа Карадаји и висока функционерка исте партије, иначе посланица у Парламенту Р. Бугарске, Имрен Мехмедова.

У посебном разговору са Карадајием и Мехмедовом, амбасадор је нагласио добре односе две државе, као и сличности које нас везују, поред осталог и миран и плодотворан суживот хришћана и муслимана, који може бити пример и за друге регионе у свету, али и у великој мери утицати на даље продубљивање укупних билатералних односа Србије и Бугарске.



15.04.2022 - Отварање салон намештаја компаније Еником М у Пловдиву

У Пловдиву је јуче свечано отворен нови и највећи салон намештаја у овом делу Бугарске, компаније Еником М. Поменута компанија иначе је дугогодишњи партнер српске компаније за производњу намештаја, Јела из Јагодине, која ће у новоотвореном салону бити присутна широком палетом својих производа.

Свечаном отварању салона, у друштву градоначелника Пловдива, Здравка Димитрова, директора компаније Еником М, Цветомира Душкова, директора српске компаније Јела, Мирољуба Радовановића и почасног конзула Србије, Анастасије Солаков, присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић.

Током разговора са присутним привредницима и представницима јавног живота, амбасадор је истакао велику улогу даљег јачања сарадње две државе, пре свега у области привреде, те заједничку пословну активност две компаније поздравио као најбољи пример за наше даље подухвате.



Одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Донета су Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре – број 52-229/30-2022/01 и број 51-366/30-2022/01325-170/30-2021/01 од 11.04.2022. године.
Увид у донету одлуку можете извршити на званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону на следећим интернет страницама:

https://www.mfa.rs

http://www.dijaspora.gov.rs



30.03.2022 - Амбасадор Јовић и почасни конзул Србије у Бугарској, Анастасија Солаков, присуствовали су на свечаном отварању Сајма лова и риболова у Пловдиву

Амбасадор Јовић и почасни конзул Србије у Бугарској, Анастасија Солаков, данас су присуствовали свечаном отварању Сајма лова и риболова у Пловдиву.

Након официјалне церемоније, амбасадор Јовић и госпођа Солаков, у друштву заменика министра пољопривреде, Стефана Бурџева и градоначелника Пловдива, Здравка Димитрова, обишли су присутне излагаче.

Такође, амбасадор је одржао и краћи састанак са замеником мининистра, Бурџевим, на којем је констатовано да су посебно у овом моменту важне јаке везе и што ближа сарадња непосредних суседа, те да ће се у најскоријем времену иницирати састанак највиших представника два министарства, како би се договорили конкретни кораци, који ће унапредити билатералну сарадњу и допринети бољитку и грађана и пољопривреде обе државе.



22.03.2022 – Амбасадор Јовић присуствовао обележавању Дана Великог Трнова

У друштву заменице председника Републике Бугарске, Илијане Јотове, уз присуство других високих званица из политичког и јавног живота РБ, као лични гост градоначелника Великог Трнова, Даниела Панова, амбасадор Јовић је присуствовао свечаном обележавању Дана Великог Трнова.

 

Овај град, који је кроз историју Бугарске државе два пута био престоница, чува и успомену на српског великог свеца и просветитеља, Св. Саву, који је 1236.г. у Трнову умро и ту био сахрањен, да би убрзо након тога његови посмртни остаци били пренети у Србију. У цркви Светих 40 великомученика и даље се са великим поштовањем и љубављу чува место на којем је Св. Сава био сахрањен.

Током посете Великом Трнову, амбасадор је краћи сусрет остварио и са митрополитом великотрновском, Григоријем.



21.03.2022 – Амбасадор Јовић присуствовао отварању 15. Зимске школе дипломатије

Амбасадор Јовић данас је у граду Сандански посетио ућеснике 15. Зимске школе дипломатије, која је организована од стране Дипломатског института МИП РБ у сарадњи са Ханнс-Сеидел фондацијом.

На наведеном скупу учествовао је и службеник МСП Р. Србије, Лазар Вукадиновић, а посебан допринос, директним обраћањем и присуством на неколико радионица, дала је и амб. Марина Јовићевић, директорка Дипломатске академије МСП. Посета амб. Јовићевић је искорисћена и да се са руководством Дипломатског института РБ, пре свега са директорком истог, Тањом Михајловом, успостави чвршћа сарадња, као и да се размотре конкретне идеје и предлози, који ће бити од обостране користи.

Током поменуте посете амб. Јовића, одржан је и краћи састанак, којем су поред амб Јовићевић и директорке Михајлове присуствовали и Славчо Нејков, експерт из области енергетике, директор бугарског Института за енергетски менадзмент (ЕМИ) и регионални директор Фондације Ханс Сиедел Стифтунг, др. Клаус Фиесингер, на којем су утврдјени правци потенцијалне будуће заједничке сарадње.



17.03.2022 – Састанак са министром енергетике Р. Бугарске

Амбасадор Јовић данас се састао са бугарским министром енергетике, Александром Николовим. Током састанка поновљена је обострана спремност не само на даљу сарадњу, него и на њено максимално продубљивање и поспешивање.

Оцењено је да обострани појачани ангажман и интензивирање сарадње посебно до значаја долазе данас, у моменту када је питање енергетске безбедности једно од кључних питања опстанка и развоја сваке модерне државе.

Поред већ функционалног Балканског тока, којим обе државе данас добијају преко потребне количине гаса, али и остварују профит од транзитних такси, истакнут је растући значај скорог завршетка интерконектора Србија-Бугарска и Бугарска-Грчка, који ће омогућити додатну енергетску диверзификацију региона, повезивањем са азербејџанским извориштима, али и са грчким постројењима за прераду ЛНГ.



Састанак са министарком здравља Републике Бугарске

Амбасадор Јовић данас се састао са министарком здравља Републике Бугарске, проф. Асеном Сербезовом и њеним замеником, др Петром Грибневим.

Током састанка амбасадор је саговорнике детаљно упознао са свим завршеним пројектима у српском здравству, као и са  укупним садашњим потенцијалима нашег здравственог система, који ће омогућити далеко виши степен здравствене заштите не само градјанима Србије него и целог региона. Такође, амбасадор је указао и на позитивне трендове у српском здравству, када у питању ново запошљавање, сходно чему је посао у протеклом периоду добило неколико хиљада младих лекара и медицинских сестара, чиме је драстично смањен одлив ових кадрова у иностранство (проблем са којим Република Бугарска континуирано суочена).

На крају разговора, амбасадор се захвалио министсрки на професионализму и великој подршци, при скидању потпуне забране уласка српским грађанима (крај 2021.г.), уведеној због погоршане КОВИД ситуације.



12.03.2022 - Посета Општинама Севлиево, Тројан и Априлци

Амбасадор Јовић посетио је две области централне Бугарске, Ловеч и Габрово. Том приликом састао се са председником Општине Севлиево (Област Габрово), Иваном Ивановим, са којим је обишао неколико села и месних заједница, као и ловно газдинство Росица. Иванов је амбасадора упознао са историјом и туристичким потенцијалима ових области, које иначе зову "малом Швајцарском". Севлиево, градић са око 25,000 становника, готово да нема незапослених, пре свега због изузетно развијене индустрије.

С тим у вези, амбасадор је током посете овом региону, реализовао и састанак са директором компаније Идеал Стандард Видима (чувене и у Србији по својим керамичким производима и санитаријама), а детаљно је информисао све саговорнике о свим резултатима које је Србија остварила у протеклом периоду, те је указао на потенцијале за развој сарадње у бројним областима.

Такође, амбасадор се састао и са председницом Општине Тројан као и са председником Општине Априлци, а на велики православни празник, Тодоровдан, заједно са локалним властима, присуствовао је традиционалној трци коња у месту Априлци.



Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је презентацији пројекта "Енергетске перспективе ЈИЕ 2021/2022" у Софији

Дана 10. марта 2022. године, Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је презентацији пројекта "Енергетске перспективе ЈИЕ 2021/2022", која је одржана у Софији, у организацији Института за енергетски менаџмент (ЕМИ) и бугарске независне енергетске берзе, на којој је представљено нови енергетски преглед грчког Института за енергетику за југоисточну Европу ИЕНЕ, (SEE Energy Outlook 2021/2022).

Главне закључке изнели су г. Костис Стамболис, председник и извршни директор ИЕНЕ и г. Костас Теофилактос, генерални секретар Института. Поред интерног истраживачког тима ИЕНЕ-а, 25 стручњака из свих земаља југоисточне Европе учествовало је у проучавању и припреми профила земаља и анализа сектора. Међу ауторима је и главни економиста ЕМИ,  Калојан Стајков.

Наведена презентација први пут је одржана 1. марта 2022. године у Атини, а након Бугарске, планирано је да иста буде одржана и у другим престоницама, Истанбулу, Београду, Тирани, Бечу, Букурешту и Лондону. Ради се о темељној анализи енергетских капацитета, потреба и потенцијала држава региона ЈИЕ, са посебним освртом и предикцијом будућих дешавања у овој области, која је посебно на значају добила актуелним развојем ситуације у Украјини.



09.03.2022. - Видео снимак Републичке изборне комисије који се односи на гласање у иностранству

Видео снимак Републичке изборне комисије који се односи на гласање у иностранству на изборима расписаним за 03. април 2022. године можете погледати кликом на слику испод текста.



09.03.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао отварању Међународног сајма пољопривреде у Пловдиву

     У друштву заменице председника Бугарске, Илијане Јотове, и заменика министра пољопривреде, Стефана Бурџева, амбасадор Јовић данас је у Пловдиву присуствовао свечаном отварању Медјународног сајма пољопривреде АГРА. На сајму су представљена најновија достигнућа из области пољопривредне производње, као и опрема и прехрамбени производи десетине домаћих и иностраних излагача.


      Током сајма, амбасадор Јовић посетио је штанд српске компаније Метал Инжењеринг (производња опреме за прераду замрзнутог воћа и поврћа и за хемијску индустрију) из Ивањице, где је са власником, Милинком Ристићем, разговарао о позицији поменуте српске фирме на бугарском тржишту и могућностима евентуалне помоћи Амбасаде Србије у Софији.



08.03.2022 – Обележен 8. март - Дан жена у Амбасади у Софији

Амбасада Републике Србије свечано је обележила Дан жена, 8. март.

Амбасадор и мушки део колектива својим колегиницама, и у Амбасади и у Министарству спољних послова Србије, као и свим женама Србије и целог света, честитали су овај велики дан, са жељом да буду насмејане, снажне, успешне и срећне, и много више заштићене и безбрижне.
 



08.03.2022 - Конференција Насиље у породици и друштву - превенција и механизми заштите

   На дан када се свечано обележава Дан жена, 8. март, у организацији Конрад Аденауер фондације, више организација жена из Бугарске, у Софији је одржана Конференција Насиље у породици и друштву - превенција и механизми заштите.

      На конференцији су размотрени актуелни трендови у друштву, пре свега они са негативном конотацијом и у вези са забележеним драматичним порастом насиља над женама. С тим у вези, указано је на потребу даљег заједничког рада на изналажењу начина да се обезбеди не само адекватна заштита жена него и стварање друштвене климе која би допринела смањењу свих девијантних појава када је у питању насиље над женама.

     Организатори скупа посебно су поздравили присуство амбасадора Јовића, као представника државе Србије, која је међу првим потписницима Истанбулске конвенције. На самој конференцији, присуствовали су највиши представници полиције и правосуђа Републике Бугарске, као и Омбудсман и заменик председника Парламента Р. Бугарске.



04.03.2022 - Сарадња ОШ Бранислав Нушић из Београда са ОШ Иван Вазов из Силистре

У организацији ОШ Бранислав Нушић из Београда и ОШ Иван Вазов из Силистре, трећи пут је реализована размена поклона „Мартенице“, које су ђаци наведених школа направили поводом празника „Баба марта“. Наведене две школске установе су у претходном периоду на исти начин обележавале и Дан словенске писмености.
Размени и отварању поклона су путем видео позива присуствовали ђаци обе школе, а том приликом су једни другима на српском, бугарском и енглеском језику пожелели пуно здравља, среће и успеха.



01.март 2022. - Селаковић разговарао са шефом Делегације ЕУ и амбасадорима држава чланица ЕУ

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Србији.

Министар Селаковић упознао је присутне амбасадоре са Закључком Савета за националну безбедност, који је Влада Србије усвојила 27. фебруара поводом ситуације у Украјини.

Шеф српске дипломатије је поручио да Србија изражава најискреније жаљење због избијања кризе и сукоба у Украјини, истакавши да сматрамо веома погрешним нарушавање територијалног интегритета и суверенитета сваке државе, па самим тим и Украјине. С тим у вези, Селаковић је подсетио да наша земља веома јасно позива на поштовање принципа међународног права, указавши да је то основа наше спољне политике.

Селаковић је подвукао да наша земља даје пуну подршку преговорима две стране и свим кредибилним међународним напорима за изналажење мирног и политичког решења кризе у Украјини.

Србија ће, како је истакао, у овим изазовним временима наставити да доследно чува мир и стабилност у Југоисточној Европи, истакавши да и савремени изазови показују да се све несугласице на нашем континенту морају решавати мирним средствима и дијалогом.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



Амбасадор присуствовао свечаном отварању тридесет осме Међународне туристичке берзе „Одмор и SPA Expo“, у Софији

Амбасадор Јовић, на позив министра туризма Р. Бугарске, Христа Проданова, присуствовао је свечаном отварању тридесет осме Међународне туристичке берзе „Одмор и SPA Expo“, у Софији. Ради се о највећем туристичком форуму у Бугарској, који се традиционално организује под покровитељством министарства туризма.

У одвојеном разговору, министар Проданов је пренео амбасадору да очекује да се ускоро реализује састанак туроператера Србије и Бугарске, наших туристичких организација као и представника министарстава туризма две државе, а у циљу даљег унапређења сарадње која је у овој области евидентна. У том смислу, најављен је и боравак представника бугарског туристичког сектора, на предстојећем Сајму туризма у Београду.
 



Присуство амбасадора Жељка Јовић на Регионалном форуму у Бургасу

Дана 23.02. амб Јовић присуствовао је Регионалном форуму у Бургасу, посвећеном развоју туризма и изналажењу начина за ширење регионалне сарадње. Такође, једна од кључних тема била је могућност отварања нових авиолинија у региону.

Форуму су присуствовали и заменица министра туризма Р. Бугарске, заменик градоначелника Бургаса, обласни начелник Сливена, председник Бугарске асоцијације у области авиоиндустрије, извршни директор приватне авиокомпаније Гуливер, као и бројни представници туристичког, културног и бизнис сектора.

Поред осталих тема, размотрена је могућност увођења авиолиније на релацији Бургас-Београд и Бургас-Ниш, а амбасадор је у свом запаженом обраћању представио актуелни степен развоја и напретка у бројним областима у Р. Србији, али је и указао на значај регионалне путне повезаности, сходно томе и на наше резултате у том сегменту, као и на апсолутну спремност свих српских институција на разговоре по свим темама од заједничког интереса.



Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и  Срба у региону и матичне државе и дијаспоре, број 51/30-2022/01 и 52/30-2022/01 од 14. фебруара 2021. године, а по конкурсу који је био отворен од 22. јула до 06. августа 2021. године.

Увид у расписане конкурсе можете извршити на званичном сајту Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 



17.02.2022 - Обележавање годишњице постављења владике пловдивског Николаја

    Амбасадор Јовић присуствовао је свечаном обележавању годишњице постављења владике пловдивског Николаја. Овој церемонији, одржаној у манастиру Св. Кирик и Јулита, присуствовли су и амбасадори РФ, Елеонора Митрофанова, и Грчке, Димитриос Хронопулос, као и градоначелник Пловдива, Здравко Димитров, командант специјалних снага РБ, генерал Јавор Матејев и други угледни грађани из политичког и јавног живота Бугарске.
    Владика Николај захвалио се амбасадору Јовићу, посебно указавши на значај веза међу православном браћом, као и на спремност на јачање даље сарадње.

 



Посета Општини Чепеларе

     Амбасадор Јовић и почасни конзул у Р. Бугарској, Анастасија Солаков, посетили су Општину Чепеларе, где су се састали са председником општине, Бораном Хаџиевим, иначе великим бугарским спортистом и тренером који је изнедрио неколико европских и светских шампиона из области скијања и биатлона. Иако мала по броју становника (6000 људи), ова општина има јаку индустрију, где предњачи фабрика светски познатог бренда ски опреме, Саломон и Атомик.У том смислу, Б. Хаџиев је истакао да су отворени за све видове евентуалне привредне сарадње са Србијом.

     Такође, имајући у виду да је део ове опстине и чувени ски центар Пампорово (који је подељен између Општине Чепеларе и Општине Смољан), те да у истом у зимској сезони увек борави велики број српских туриста, разговарано је о могућностима подизања на виши ниво појединих услуга, како би се нашим туристима омогућио још виши квалитет боравка, али и привукао још већи број наших држављана, који су поборници скијања и боравка на планини. Б. Хаџиев је исразио жељу да се Општина Чепеларе збратими са неком сличном општином из Србије, а прихватио је и иницијативу амбададора да се на неком од предстојећих опстиншких фестивала један дан посвети само Републици Србији, када би се наша земља представила својом културом, традицијом, кухињом, и другим пригодним садржајима.



ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 3. АПРИЛА 2022. ГОДИНЕ

Држављани Републике Србије могу на основу свог ЈМБГ (јединственог матичног броја грађана) и броја пасоша/личне карте електронски проверити да ли су уписани у јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

Држављани Републике Србије који имају боравиште у Бугарској или ће на дан избора боравити у Бугарској, а уписани су у јединствени бирачки списак, могу најкасније до поноћи 12. марта 2022. године (по локалном времену у Србији), преко Амбасаде, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству (у Амбасади Републике Србије у Софији). Захтев се може поднети лично (доласком у Амбасаду), путем поште (Посолство на Република Сърбия, ул. Велико Търново № 3, 1504 София), факса (+359 2 946 1059) или електронским путем (e-mail: konz.sofia@mfa.rs). Образац захтева може се преузети овде . Уз читко попуњен захтев, прилаже се копија важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије. Ако подносилац захтева прилаже копију личне карте, пожељно је да уз њу приложи и копију очитане личне карте.  

Захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству потребно је поднети без обзира да ли је бирач раније гласао у иностранству.

О захтеву решава општинска, односно градска управа по месту пребивалишта бирача у Србији. Надлежни орган прво доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Тек ако се за гласање у Амбасади пријави довољан број бирача (најмање 100) и Републичка изборна комисија одреди Амбасаду за бирачко место, надлежни орган доноси решење да ће бирач гласати у Амбасади. У том случају, он на овим изборима не може гласати на бирачком месту у Србији, већ искључиво у Амбасади, јер ће, уместо у јединствени бирачки списак, бити уписан у извод из јединственог бирачког списка за бирачко место у Амбасади. Ако се за гласање у Амбасади не пријави довољан број бирача, Амбасада неће бити одређена за бирачко место и надлежни орган ће донети решење да нису испуњени услови да бирач гласа по месту боравишта у иностранству. У том случају, моћи ће да гласа на бирачком месту у Србији.

Држављанин Републике Србије, који испуњава услове да буде уписан у јединствени бирачки списак (пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији), а није уписан, може преко Амбасаде поднети захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији (захтев се може преузети овде) и истовремено са овим захтевом поднети и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству. Уз захтеве се подноси копија пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије и даје податак о последњем пребивалишту (у Србији) подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно о последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Сва обавештења у вези са спровођењем избора благовремено ће бити постављена на интернет страници Амбасаде www.sofia.mfa.gov.rs.

За све додатне информације, можете контактирати Амбасаду, путем телефона 02 946 16 35 или путем и-мејла: konz.sofia@mfa.rs.

На интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије, надлежног за вођење јединственог бирачког списка, може се наћи обавештење за бираче који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на изборима који ће бити одржани 3. априла 2022. године, на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-3-aprila-2022-godine/



16. феб 2022. Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022.године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на изборима, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати орема месту боравишта у иностранству.
Након доношења решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, односно пасоша, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”
Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје бирачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs



15.02.2022. Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и том приликом поручио да славећи Сретење, чинимо посвету нашим великим претходницима и шаљемо поруку да желимо слободну, јаку, и модерну Србију.

Председник Александар Вучић је истакао да Сретењски устав потврђује Карађорђеву и Милошеву доктрину да је Србија држава слободних сељака, чије је право на имовину потврђено највишим правним актом Кнежевине.


„Немамо право да се пред сенима предака не присетимо да су у то време највеће силе света баштиниле вишевековну традицију робовласништва, кметства, те суровог колонијализма. И нисмо ми случајно данас једна од најбрже и највише растућих економија Европе, као што нисмо случајно земља градилишта и нових инвестиција. Ни најмање случајно није ни то што смо успели да се изборимо са свим кризама, од поплава, до пандемије. На крају, нисмо тек пуком случајношћу независна земља, која сама одлучује о својој судбини. То је била обавеза коју смо добили тог 15. фебруара 1835. године од окупљених на пољани наше слободе и наше будућности“, поручио је председник.

Председник Републике подсетио је да се данашња Србија темељи на два догађаја, која су се одиграла на исти дан, у различитим временским интервалима, те да свакодневним напорима, које улажемо у бољитак и јачање наше земље, отплаћујемо дуг, који су нам оставили Карађорђе, Чарапић, Вељко, Главаш, Синђелић и сви други устаници.

„Први догађај је, по историчарима, најзначајнији у нашој модерној историји, јер су њиме отпочели ратови за слободу, независност и уједињење. И тог 15. фебруара 1804. године, у Марићевића јарузи, у Орашцу, народне вође су подигле први слободарски устанак на Балкану, устанак који ће створити независну Србију, и који ће, на овим просторима, устоличити ту свету реч слобода, као најважнији израз, као обавезу и завет. Захваљујући њима, Србија је успела да издржи стотине година борбе за своју, али и туђу слободу и независност. Србија данас представља бастион слободе и независности и гарант мира на овим просторима“, рекао је председник Вучић.

„Сваки наш нови пут, свака болница, пруга, фабрика коју подижемо, својеврсна је отплата на снове и жртву устаника, који су, не траживши ништа ни од кога, кренули на тај страшни и лепи пут слободе. Упркос слому као крајњем резултату, Први српски устанак доказао је да Србија, ослоњена сама на себе, може бити слободна и потпуно функционална као држава.  Жеља устаника да освоје право на "Српско Правленије", метафорички је зачетак будуће српске државе“, поручио је председник.

Председник Републике потом је истакао да Србија пре тачно 187 година, на верски празник Сретење, није добила само први Устав, већ да је захваљујући њему постала држава.

„Тако је одлучено на највећој Скупштини икада одржаној, у Крагујевцу, у порти Придворске цркве. На тој пољани под отвореним небом, Србија је добила своју заставу, свој грб, своје институције и озваничила своју слободу. Један народ, поносан, сељачки и истрајан је одлучио да, после векова ропства, законски збаци разне окове, и да од те пољане направи модерну државу, државу без робова, у којој ће сви бити једнаки пред законом, сви имати права и слободе, а свака власт бити ограничена“, нагласио је председник додајући да је тог дана Србија, по свом уређењу, стала раме уз раме са Француском и Белгијом и постала једна од најмодернијих европских држава.

Током обраћања, председник је рекао да захваљујући јуначким прецима Србија данас живи као слободна, независна, стабилна, достојанствена држава, која је у миру са свима. Затим је поручио да уручује ордења, као знак захвалности свима онима, који су својим радом и залагањем допринели управо таквој Србији.

„Остаће вечно упамћени, забележени на страницама те велике и дивне књиге, коју су наши преци почели да пишу, без речи, али са јасном мишљу, коју ми данас настављамо, вредно и пажљиво, знајући да она нема крај“,  закључио је председник Републике Србије Александар Вучић.

Извор/Фото: www.predsednik.rs



15.02.2022 - Дан државности Р.Србије - интервју амбасадора за „Дипломатски спектрум“

Поводом Дана државности Републике Србије, амбасадор Жељко Јовић дао је интервју за угледни лист, „Дипломатски спектрум“, у којем је изнео следеће:

Република Србија, српски народ и сви наши грађани, са поносом и великим пијететом 15. фебруара обележавају Дан државности Републике Србије. Тог дана ми се сећамо славних времена, времена патњи и мука, али и времена велике борбе, самоодрицања и примера снаге, јединства и јунаштва, примера како велике идеје и велики снови постају стварност, ако се искрено желе и ако се за њих бори без компромиса.

Сам Дан државности Србије установљен је у спомен на дан када је на народном скупу у месту Орашац, 1804. године, подигнут Први српски устанак, као реакција на тежак положај Срба под турском влашћу, а са снажном жељом за пуним ослобођењем. Српски народ је пре свега желео слободу, али је у тим моментима имао и јасну визију куда даље жели да иде и какву државу жели да направи. Од тог дана у Србији су уследили небројани важни кораци, чији циљ је био изградња нових државних институција, укидање феудализма и општи културни препород. Иначе, 15, фебруар се прославља и као Дан уставности Србије, у знак  сећања на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и потврђен први Устав Кнежевине Србије, тзв. Сретењски устав, који је у том периоду био један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава у Европи, којим је у Србији и фактички и de jure укинут феудализам, а широм отворена врата људским правима и слободама.

Данас је Република Србија модерна држава, која је у својој спољној политици пре свега усмерена на добросуседство, регионалну сарадњу и стабилност, кроз континуиран политички дијалог и спремност на конструктивна и дугорочно одржива решења. Такође, наше трајно опредељење је и стални економски напредак, дигитализација и општа модернизација свих наших потенцијала. Као и 2020.г., и у другој години пандемије, која је у многим и развијенијим државама оставила разарајуће последице на све сегменте друштва, а посебно на економију, Србија је наставила да ниже победе. Одлучним и мудрим одлукама политичког вођства, стабилном и конкретном политиком, управо са оном јасном визијом као некад, куда и како желимо, наставили смо да градимо нашу инфраструктуру, која нас спаја и која ће нас спајати пре свега са нашим суседима, која ће нашој деци дати нову перспективу живота и рада. Ускоро очекујемо да деоница ауто пута који смо завршили до бугарске границе, буде повезана са бугарском деоницом ауто пута „Европа“, на улазу у Републику Бугарску, а недавно смо свечано обележили почетак радова на гасном Интерконектору између наше две државе, који ће нам омогућити још већу диверзификацију и толико жељен већи степен енергетске безбедности. Са друге стране, управо овим великим подухватима на најважнијим инфраструктурним пројектима, створен је снажан замајац српској привреди, који је довео до тога да Србија и у 2021. години буде међу првима у Европи па и еврозони, по укупном расту БДП од 7.5 %, али и да истовремено наш укупни јавни дуг буде испод оног који је предвиђен Уговором из Мастрихта.

У рату који смо водили и који још увек водимо са заједничким, невидљивим непријатељем читавог човечанства, Корона вирусом, успели смо да одбранимо нашу пре свега најстарију популацију, да помогнемо и другим државама у тој борби,  да сачувамо економију, али и да још више унапредимо наш здравствени сектор. Поред континуиране подршке српским лекарима и медицинском особљу, која се манифестовала сталним повећањем плата као и правовременим једнократним финансијским додацима, изграђене су четири потпуно нове Ковид болнице, које су опремљене најмодернијом медицинском опремом. Надљудским напорима државног руководства, обезбеђене су вакцине пет произвођача, а посао у здравству добило је неколико хиљада младих лекара и медицинских сестара.

Србија данас, као некада давно, жели да буде пример како се у тешким временима може напред, дигнуте главе, у једну и недељиву, лепшу будућност, будућност којој ће се радовати пре свега наша деца и наши унуци.

Ову прилику користим да се посебно захвалим грађанима и институцијама Републике Бугарске, на отворености, разумевању и показаној спремности да и даље, још снажније и посвећеније, развијамо наше билатералне односе, наше партнерство, и да одлучно наставимо напред, са јасном жељом, са јасном визијом региона стабилности, мира и просперитета, на срећу и радост не само српског и бугарског, него и свих осталих народа који живе и који желе да живе на нашем прелепом Балкану.



15.02.2022 - Обележавање Дана државности у Амбасади Републике Србије у Софији

Сећањем на велике жртве и самоодрицања српског народа у борби за слободу, поносни на своје славне претке, свесни свега онога сто су нам у наследство оставили, Амбасада Републике Србије у Софији је на пригодан начин обележила Дан државности Републике Србије.

Имајући у виду епидемиолошка ограничења у Републици Бугарској, овај највећи празник наше државе и народа и свих држављана Републике Србије, амбасадор Жељко Јовић и колектив Амбасаде обележили су без уобичајених званица (дипкор, сфера политике и јавне личности). Обележавању Дана државности присуствовала је и Анастасија Солаков, почасни конзул Републике Србије у Републици Бугарској, са седиштем у Пловдиву, и Митко Солаков, кандидат за почасног конзула Републике Србије у Републици Бугарској, са седиштем у Благоевграду.

Дан државности Републике Србије био је и одличан повод да се у бројним обраћањима и ка дипкору и ка институцијама државе пријема, са наше стране још једном нагласи не само историјски контекст развоја српске државе, већ и то да је данас Република Србија модерна демократија, која поштује људска и мањинска права, слободе и различитости, и која је снажно опредељена за добросуседство и отворен дијалог и сарадњу, што је чини поузданим и пожељним партнером и у регионалним и у укупним међународним односима. Такође, Србија је држава која већ неколико година има убрзан привредни раст, држава која својим инфраструктурним и другим пројектима, и јасном визијом куда и како жели, утемељује једну нову  реалност, реалност која јесте гаранција бољег живота и сигурне будуђности пре свега младих људи.



8. фебруар 2022. - Бугарска ће подржати Србију на путу ка Европској унији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и премијер Бугарске Кирил Петков поручили су данас да су Софија и Београд, између осталог, заинтересовани за заједничко гасно и енергетско тржиште, које би донело већу конкурентност привредама двеју земаља.

Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Петковим, објаснила да би то донело бенефите обема земљама јер бисмо могли да градимо више капацитета из обновљивих извора енергије.

Србија, како је навела, има план проширења гасног складишта у Банатском Двору, при чему се разговара са Бугарском о проширењу њихових складишних капацитета како би и тамо имали део залиха гаса, што је важно у време оваквих криза које неће брзо проћи.

Она је пренела да је на састанку са бугарским премијером било речи и о подршци Бугарске нашој земљи на пољу евроинтеграција, отварању кластера, као и о организовању специјализованог пословног форума у септембру у Пироту или Димитровграду, на којем би високим делегацијама били представљени потенцијали за инвестирање.
Према њеној оцени, већој енергетској стабилности допринело би и одржавање квадрилатерале између Србије, Бугарске Румуније и Грчке.

Сарадња двеју земаља може бити још боља у области трговине, економије и заједничких инвестиција, навела је премијерка и нагласила да ћемо предано радити у том циљу.

Србији је због регионалне стабилности Западног Балкана важно да види напредак на европском путу и наших партнера у Северној Македонији, Албанији и БиХ, подвукла је она и исказала захвалност Бугарској на томе што показује посвећеност у решавању свих отворених питања како би сви имали јасну европску перспективу.

Брнабић је подсетила на то да Петкову ово није прва посета Србији, будући да је посетио Димитровград за време свог мандата министра економије, када су почели разговори о унапређењу билатералне економске и трговинске сарадње.

Премијерка је нагласила да је 2021. година била рекордна у економским односима двеју земаља, при чему је економска размена износила 1,3 милијарде евра.

Премијер Бугарске је изразио уверење да би Балкан, где живи 65 милиона људи, уз уклањање граница и заједничко гасно и енергетско тржиште, могао да постане најбрже растући регион.

За Софију је важна регионална повезаност као услов за економски развој, а са акцентом на енергетску повезаност. Заједно смо много јачи и у преговорима смо са државама ван региона. Наша „грчка веза“ је приоритет за Бугарску како бисмо имали директан приступ течном гасу, објаснио је он.

Према његовим речима, постоји велики потенцијал за уједињено тржиште гаса, што подразумева повезаност са Северном Македонијом, Грчком, Србијом и Румунијом.

Петков је поручио да је Бугарска не само пријатељ Србије, већ и њен партнер на пољу евроинтеграција.

Премијери Србије и Бугарске договорили су се и да буду у директном контакту како би се решавала питања која се тичу мањина, а чијем ће бољем положају допринети гасни интерконектор, нови путеви и железничка пруга.
Председница Владе Србије претходно је испред Палате Србије свечано дочекала премијера Бугарске, након чега су уследили "тет-а-тет" разговори.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs



08.02.2022. - Састанак са председником Владе Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Бугарске Кирилом Петковим, са којим је разговарао о билатералним односима, јачању енергетске сарадње две земље, као и инфраструктурним и економским питањима од заједничког интереса. 

Том приликом, председник Вучић је истакао да је пројекат гасовода Балкански ток суштински важан за сарадњу и развој региона, а да ће почетак изградње гасног интерконектора у Димитровграду обезбедити сигурно снабдевање гасом и диверсификацију извора снабдевања.

Двојица саговорника констатовала су да ће завршетак изградње интерконектора између Србије, Бугарске и Грчке, допринети још већој стабилности и енергетској безбедности у региону.

Председник је захвалио премијеру Петкову на искреном пријатељству и пуној посвећености развоју блиских комшијских односа Србије и Бугарске.

Председник Владе Републике Бугарске Кирил Петков, предложио је на састанку са председником Републике Србије и интензивирање сарадње српских и бугарских привредника и стручњака из области информационих технологија, као и формирање балканских стартап компанија.

„Наша тржишта су мала, па зато треба удружено да радимо на бољем наступу на трећим тржиштима, али и да размислимо о стварању новог балканског центра за информационе технологије“, поручио је премијер Петков.

Извор/Фото: www.predsednik.rs



7. фебруар 2022.- Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Женеви потписивању Споразума о успостављању центра Светског економског форума за четврту индустријску револуцију у Србији, првог таквог у региону Западног Балкана.

Споразум су у седишту тог форума потписали директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић и извршни директор задужен за центре Светског економског форума за четврту индустријску револуцију Џереми Јургенс.

Поменути центар у Србији биће 16. у мрежи центара Светског економског форума у свету и први у региону Западног Балкана.

Нови центар почеће са радом 1. марта, а функционисаће као непрофитна организација и платформа за јавно-приватно партнерство и сарадњу за четврту индустријску револуцију, док ће фокус рада бити на вештачкој интелигенцији и биоинжењерингу.

Потписивању овог документа присуствовали су и оснивач и извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб и председник тог форума Борге Бренде, са којима се Брнабић претходно састала.

Брнабић је у обраћању новинарима истакла да је овај споразум резултат дугогодишњег заједничког рада Србије и Светског економског форума (WEF).

Почели смо да разговарамо још 2018. године, потписали Меморандум о разумевању, затим нас је 2020. година мало спутала, али наставили смо 2021. године да планирамо и ево нас данас овде, навела је она.

Према њеним речима, центар ће бити усмерен на област развоја вештачке интелигенције, биомедицине и биотехнологије, те на начине на које дигитализација може да подигне продуктивност предузећа и читаве економије.

То је оно што даље води ка већим платама, бољем животном стандарду, као и према економији која је, пре свега, заснована на знању, креативности и иновацијама, нагласила је Брнабић.

Данас, како је подвукла, имамо огромно признање за све што је Србија урадила у области дигитализације, развоја високих технологија и промене парадигме – са економије која је била заснована на радно интензивним инвестицијама, ка дигиталном развоју.

Зато овај споразум показује и да је Србија препозната као један од лидера у економији и ИТ индустрији у последњих шест година, указала је премијерка и оценила да је ово најава почетка још ближе сарадње Србије и Светског економског форума.

Она је додала да ће са 16 центара WEF-а за четврту индустријску револуцију у свету на сваких месец дана имати заједнички састанак, на којем ће се говорити о томе шта сваки од њих ради, будући да сваки има различит фокус.

Тако ћемо на сваких месец дана чути шта ко ради, учити једни од других и сигурна сам у то да ће центар у Београду бити један од најбољих, поручила је председница Владе.

Према њеним речима, овим добијамо видљивост, могућност да се Србија додатно етаблира као инвестициона дестинација, земља добра за живот, инвестирање у нове технологије и знање.

Јовановић је објаснио да ће центар за четврту индустријску револуцију у Србији радити у оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу.

Он је рекао да ће овај центар блиско сарађивати са другим значајним националним институцијама, пре свега са Истраживачко-развојним институтом за вештачку интелигенцију и Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са другим државним установама, научним институтима и приватним сектором.

Према његовим речима, екосистем формиран око центра користиће инфраструктуру Националне платформе за развој вештачке интелигенције, Центра за секвенцирање генома и будућег биоекономског центра – БИО4 Кампус.

Потписивање Споразума о оснивању центра за четврту индустријску револуцију са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијaма и улагању у образовање и знање.

Оснивање српског центра представља још један снажан подстицај даљем развоју и ИТ сектора и иновацијама, технолошком препороду и лидерству Србије у овом делу Европе.

У ери четврте индустријске револуције Србија користи своју шансу и постаје регионални технолошки и научни лидер.

На иницијативу премијерке Брнабић, Влада Србије је визионарски 2019. године донела Стратегију развоја вештачке интелигенције, као једна од само 26 земаља у читавом свету која је такву стратегију имала, при чему је циљ успостављање Националне платформе за развој вештачке интелигенције.

Само две и по године пошто је у Крагујевцу постављен камен темељац за изградњу Дата центра, у оквиру њега су пуштени у рад и платформа за вештачку интелигенцију и суперкомпјутер.

Платформа је на располагању нашим иновативним стартап компанијама и научницима како би брзо развијали нове производе вештачке интелигенције.

Извор/Фото: Танјуг
 



04.02.2022. - Споразум о сарадњи између Српског народног позоришта из Новог Сада и Државне опере Пловдив

Дана, 04. фебрара 2022. године, у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији, потписан је Споразум о сарадњи између Српског народног позоришта из Новог Сада и Државне опере Пловдив.
Вођени жељом да унапреде и прошире уметничку и пословно-техничку сарадњу, на основама заједничког интереса и са дубоким уверењем да ће овај Протокол омогућити најбоље могуће основе и услове за међусобну сарадњу и да ће тиме унапредити културну политику у Републици Србији и Републици Бугарској, Споразум су потписали управник Српког народног позоришта, А. Станков и директорка Државне опере пловдив, Н. Наиденова. Након званичне церемоније, амб. Ж. Јовић уприличио је пријем, којем су присуствовали, уметнички директор Државне опере пловдив, маестро Д. Чобанов, оперска уметница М. Јелић и други гости.

 



03.02.2022. - Пријем делегације Ловачког савеза Бугарске

Амбасадор Јовић данас је примио делегацију Ловачког савеза Бугарске, коју је предводио председник ЛС Васил Василев. У официјалном делу, којем су присуствовали и амбасадори љубитељи лова, риболова и природе (амбасадори Словеније, Словачке, Кипра и Катара) амбасадору је уручена специјална захвалница ЛС, као и трофеј који је у име фирме БЛРС Сокол (која делује у оквиру ЛС Бугарске), уручио управник исте, Борислав Бечев. У другом делу овог срдачног сусрета, разговарано је на тему унапређења сарадње два министарства пољопривреде, у сегменту лова и риболова.
Заједнички је оцењено да постоји огроман потенцијал за развој ловног туризма и јединствен наступ ка трећим тржиштима, а истакнуто је да се морају уложити додатни напори за још чврсћу и конкретнију сарадњу у области реинтродукције дивљачи.  Обе стране су се сложиле да је додатна шанса и могућност заједничког учествовања и аплицирања за расположиве ЕУ фондове (трансгранична сарадња).



01.02.2022 - Премијера српског фила „Јужни ветар 2 – Убрзање“ у Софији

Дана 01.02.2022. године, амбасадор Р. Србије, Ж. Јовић, присуствовао је свечаној премијери другог дела серијала „Јужни ветар 2 - Убрзање“. Српски глумци Милош Биковић и Миодраг Радонић допутовали су у Софију како би са својим бугарским колегама, Асеном Блатечким, Маком Мариновом и Ивајлом Захаријевим на црвеном тепиху, испред биоскопа Синегранд, званично отворили пројекцију филма.
Бугарски глумац, Захари Бахаров није могао да присуствује због уведеног мере карантина, али је путем видео обраћања поздравио публику. Након филма, у свом обраћању публици, главни глумац, М. Биковић је присутнима најавио наставак филма, и снимање серије.



1. фебруар 2022. Почела изградња гасног интерконектора између Србије и Бугарске

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас обележавању почетка изградњe гасног интерконектора између Србије и Бугарске, на делу трасе кроз нашу земљу, од Ниша до државне границе код Димитровграда.
Брнабић је том приликом истакла да ће тај гасовод бити спреман за рад до октобра 2023. године и да ће тада бити сигурније снабдевање природним гасом и у нашој земљи и региону.
Премијерка је нагласила да је то изузетно важан пројекат који се реализује заједно са партнерима из Европске уније и представља најбољи пример добре сарадње.

Она је подсетила на то да је пројекат планиран још 2015. године и да га је ЕУ прогласила за један од приоритета, прецизиравши да је његова укупна вредност у Србији 85,5 милиона евра.
Председница Владе је објаснила да је 25 милиона евра кредит Европске инвестиционе банке (ЕИБ), 49,6 милиона евра су бесповратна средства из ИПА фонда ЕУ, док ће преосталих 10,3 милиона евра бити обезбеђено из буџета Србије и приближно 600.000 евра од „Србијагаса“.
Брнабић је указала на то да је гасна интерконекција пројектована за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње, додавши да је то додатна веза са Бугарском, која ће се спојити са нашом гасном инфраструктуром у Нишу.
Она је, такође, истакла да ћемо због тога имати сигурније снабдевање природним гасом и диверзификацију извора снабдевања, што ће омогућити и даљи развој дистрибутивне мреже у источној, централној и јужној Србији.
Гасна интерконекција са Бугарском, уз подршку ЕУ, значиће квалитетнији живот свих у Србији - нове инвестиције и радна места, нагласила је председница Владе.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре истакао је да је тај пројекат још један корак ка повезивању Србије и ЕУ, напоменувши да данас почиње пројекат који ће значајно повећати количину гаса за домаћинства и индустрију.
Он је предочио да ће Србија, захваљујући том гасоводу, имати већи избор и бити мање зависна од постојећих извора снабдевања, додавши да ЕУ, која за тај пројекат издваја приближно 75 милиона евра, помаже да се раздвоје делатности и повећа конкуренција.
Жиофре је, такође, рекао да ће Србија морати да заврши раздвајање делатности у гасном сектору, као и да омогући приступ трећим лицима гасној мрежи, додавши да ће то све значити боље цене за потрошаче у Србији.
Свечаном почетку радова код Димитровграда присуствовали су и  потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар енергетике Бугарске Александар Николов, директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић, као и представници „Југоросгаса“ и „Булгартрансгаса“ и Европске инвестиционе банке.
Рок за завршетак целог гасовода је октобар 2023. године. Део гасне интерконекције у Србији биће дуг 109 километара, а укупна дужина двосмерног гасовода кроз обе државе је 170 километара и биће пројектован за капацитет од 1,8 милијарди кубних метара гаса годишње.
Пројекат изградње магистралног гасовода МГ10 Ниш–Димитровград подразумева постављање две гасоводне цеви величине ДН700 за притисак од 55 бара, као и четири мерно-регулационе станице са пратећим објектима.
Извор/фото: www.srbija.gov.rs



28.01.2022 - Састанак Амбасадора Р. Србије у Софији са замеником градоначелника Oпштине Чирпан

Дана 28.01.2022. године, амбасадор Р. Србије, Ж. Јовић, састао се са замеником градоначелника Општине Чирпан, Ј. Топаловим. Током састанка разматране су могућности унапређења сарадње Општине Чирпан са општинама из Р. Србије, из домена културе и економије.
Ј. Топалов је овом приликом амб. Ж. Јовићу уручио позивницу, да присуствује годишњем међународном економском форуму, који ће се ове године, током јуна месеца, одржати у Чирпану. Осим економског форума, планирано је да се у овом граду одржи и  традиционални сајам лаванде.
Договорено је да се у наредном периоду изврши братимљење Општине Чирпан са једном од општина у Р. Србији.



27.01.2022. - Састанак са новим министром туризма Р. Бугарске, Христом Продановим

Амбасадор Јовић данас се састао са новим министром туризма Р. Бугарске, Христом Продановим. На састанку су детаљно размотрене могућности развоја даље сарадње. С тим у вези заједнички је оцењено сврсисходним што хитније организовање састанака између туристичких организација као и између туроператера две државе.
Такође, једна од тема била је могућност развоја поклоничког туризма али и могућност убрзавања и олакшавања преласка границе за туристе који долазе аутобуским превозом.



27.01.2022 - Обележавање дана Св. Саве у Амбасади Р. Србије у Софији

Амбасада Р. Србије у Софији данас је свечано обележила Св. Саву. Од ове године, започета је пракса доделе захвалница, једне српском држављанину који живи и ради у Бугарској а друге бугарском држављанину. Захвалнице су додељене и додељиваће са за укупан однос појединца према Амбасади Србије у Софији, држави Србији и народу и наследству српском, као и за пример који су конкретни појединци дали у претходној години, својим милосрђем, љубављу и бригом за слабије, болесне и сиромашне. Овогодишњи добитници су Данијел Радуловић, директор Цептер компаније у Бугарској и владика Поликарп, викарни софијски епископ.
Овом приликом, компанија Цептер је уручила донацију, пречишћиваче ваздуха, Центру за специјалну рехабилитацију и инклузију деце са посебним потребама у Елин Пелину. Због одсуства директорке Центра, Ели Цветанове, донацију је примио отац Серафим, игуман Кремиковског манастира.



Србија се противи порицању и искривљавању историјских чињеница о Холокаусту

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, Република Србија одаје почаст жртвама Холокауста, позивајући на поштовање сећања на страдале током Другог светског рата.

Полазећи од моралне обавезе сваког друштва да на колективном и индивидуалном нивоу одржава сећање на жртве најстрашнијег злочина у 20. веку, Република Србија се противи порицању или искривљавању историјских чињеница о Холокаусту,  и активно се залаже за сагледавање масовног страдања Јевреја у Другом светском рату као једног од највећих злочина у историји човечанства.

Република Србија је чланица Међународне алијансе за сећање на Холокауст (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA) од 2011. године. Учешће у раду ове организације представља један од видова којим Република Србија настоји да допринесе изградњи културе сећања на жртве Холокауста, а тиме спречавању будућих злочина.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се 27. јануара, на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц. Установљен је Резолуцијом Генералне Скупштине Уједињених нација, усвојеном 2005. године.



22.01.2022. Посета Ски школи СК Миџор Пирот на Пампорову

Амбасадор Јовић данас је на Пампорову, једном од три највећа зимска центра у Бугарској, посетио Ски школу СК Миџор Пирот. Од 2011. г. инструктори ове школе скијања, на најбољи начин, својим професионализмом, љубазношћу и изузетним резултатима, репрезентују државу Србију и Општину Пирот. Ове године школу скијања је прошло око 300 малишана из Србије и око 50 одраслих. Домаћин амбасадору био је председник клуба и организатор кампа, Јовица Цветковић.



19.01.2022 - Богојављенско пливање за часни крст у Софији

Амбасадор Јовић, војни аташе Р. Србије, Жељко Симић и неколико српских држављана који живе и раде у Бугарској, након црквене литургије, обележили су Богојављење, пливањем за часни крст у реци Искар, недалеко од Софије. Овом свечаном чину присуствовало је двадесетак српских држављана.

 



19.01.2022 - Полагање заклетве Председника Републике Бугарске Румена Радева и његове заменице Илијане Јотове

Амбасадор Јовић данас је у Парламенту Р. Бугарске присуствовао свечаном полагању заклетве, новоизабраног Председника Републике Бугарске, Румена Радева и његове заменице, Илијане Јотове. Свечаној седници присуствовали су акредитовани амбасадори као и сви представници парламентарних странака Р. Бугарске, црквени великодостојници, представници других, признатих религијских заједница, као и истакнуте јавне личности.



14.01.2022. Подела новогодишњих пакетића

Амбасадор Јовић јуче је поделио новогодишње пакетиће деци држављана Републике Србије који живе и раде у Софији али и другим местима Бугарске. 56 малишана са својим родитељима, били су гости Амбасаде Србије у Софији, која је ову доделу традиционално организовала и ове године, а уз подршку и донацију Компаније Зептер Бугарска.



13.01.2022. Учешће одбојкашке кадетске репрезентације Србије на балканском првенству у Софији

Амбасадор Жељко Јовић посетио је одбојкашку кадетску репрезентацију Србије, која учествује на балканском првенству у Софији, које је истовремено квалификациони турнир за европско кадетско првенство.

Амбасадор је данас присуствовао утакмици Србија-Грчка, коју су добили наши млади одбојкаши резултатом 3:2. Домаћин српском амбасадору био је Љубомир Ганев,  председник Одбојкашке федерације Бугарске.



18.12.2021. Посета Општинама Костинброд и Петрач

Амбасадор Јовић посетио је Општине Костинброд и Петрач, где је у друштву градоначелника поменутих општина дочекао председницу Општине Бабушница, Ивану Стојичић, друге представнике ове српске општине и децу из Куд "Дом културе Бабушница".

Делегација из Србије борави у Бугарској на завршним манифестацијама у склопу реализације заједничког трансграничног проjекта са поменуте две бугарске општине, који финансира ЕУ. На завршној приредби, деца из Србије и Бугарске представила су се сплетом игара из више крајева две државе, а приказане су и народне ношње, купљене средствима добијеним овим пројектом.

У свом обраћању окупљенима, амбасадор Јовић је нагласио неопходност и важност оваквих активности, које доприносе чвршћем повезивању локалних самоуправа Србије и Бугарске, и пример су и за остале нивое власти и све државне институције, како се успешно и квалитетно може сарађивати. Амбасадор је напоменуо да је још важније да се на овај начин пре свега спајају млади, без чије решености да на овим просторима остану, неће бити ни једне ни друге државе. Одатле, истакао је амб. Јовић, наша је дужност да интензивно радимо на стварању услова да они израсту у васпитане, одговорне и вредне људе, који ће имати жељу да остану на нашем прелепом Балкану и који ће бити довољно широки да живе, раде и заједно стварају једну нову и лепшу будућност.



17.12.2021 - Снимање серијала „Српски јунаци средњег века“ у Софији

     Уз логистичку подршку Амбасаде Р. Србије у Софији, дана 17. децембра 2021. године, екипа продуцентске куће Контраст студиос, реализовала је снимање једне од епизоде серијала „Српски јунаци средњег века“.
   Серијал има за циљ, да кроз едукативну и просветну димензију представи период српске средњовековне културе, историје, књижевности, обичаја, начина живота и цивилизацијски опсег у којем се, наш народ развијао и борио за опстанак.
      Снимању и састанку екипе са старешином цркве Св. Недеље, присуствовао је и амбасадор Ж. Јовић.



16.12.2021 - Посета Центру за таленте и иновације у Елин Пелину

Амбасадор Жељко Јовић и амбасадорка САД у Бугарској, Херо Мустафа, посетили су данас Центар за таленте и иновације у Елин Пелину, иначе намењен рехабилитацији и раду са децом са посебним потребама. С обзиром да је оснивање Центра, као и само функционисање, под патронатом БПЦ, домаћин је био викарни епископ софијски, Владика Поликарп. Током посете, представљени су сви аспекти деловања центра, као и широк спектар његових могућности, те области у којима би две Амбасаде у наредном периоду могле да помогну. Руководство Центра, Владика Поликарп и отац Серафим, старешина Кремиковског манастира, су се посебно захвалили српској Амбасади на досадашњој сарадњи и показаној бризи. Амбасадор Јовић и амбасадорка Мустафа су овом приликом деци, корисницима услуга овог центра и центра у Горњој Малини, уручили пригодне новогодишње пакетиће.



14. децембар 2021. године - Отварање Кластера 4 важна прекретница за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у Бриселу, након Међувладине конференције о приступању Републике Србије Европској унији, на којој је отворен Кластер 4, који обухвата четири поглавља у приступним преговорима са ЕУ, да је данашњи дан веома значајан и да представља веома важну прекретницу за Србију.

Брнабић је истакла да је Србија у складу са новом методологијом отворила Кластер 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, и у оквиру тог кластера, отворена су четири нова поглавља.

Премијерка је оценила да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије, исказавши захвалност председнику Србије Александру Вучићу на подршци и разумевању.

Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове Владе је да у потпуности политички, заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат, рекла је премијерка.

Она је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље, напоменула је она.

Брнабић је изразила наду да ће Србија 2022. године отворити и Кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следеће на агенди припрема за отварање Кластера 5.

Премијерка је нагласила да је све већи фокус на заштити животне средине и да је та тема све присутнија и све важнија у Србији.

Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, тиме какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде 7,5 одсто, истакла је премијерка.

Она је нагласила да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно на 65,55 одсто.

Такође, Брнабић је изразила захвалност Словенији на успешном председавању ЕУ, као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару за проширење Оливеру Вархејију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Премијерка је, одговарајући на питање новинара у вези са Поглављем 27, које се односи на унапређење животне средине, рекла да је то поглавље свакако најскупље од свих и да ће бити потребно више од 10 милијарди евра улагања.

Она је прецизирала да је реч о улагањима у пречистаче за отпадне воде, канализационе мреже, регионалне депоније, рециклажне центре, трансферне станице, унапређење квалитета ваздуха и субвенције за електрична возила.

Вероватно ће нам бити потребно још дуго након што, надам се, постанемо чланица ЕУ да ускладимо и достигнемо најбоље европске стандарде у области заштите животне средине, навела је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је, захваљујући тешким мерама фискалне консолидације и економском развоју, 2020. године коначно добила прилику и финансијску могућност да постави област екологије као један од основних приоритета и да почну инвестиције у унапређење животне средине.

То је у овом тренутку најважнији кластер од свих. Да смо могли да бирамо, изабрали бисмо Кластер 4, због важности за грађане, нагласила је председница Владе и додала да је ово изузетно важан дан јер иза овога стоји изузетно много напора и посла.

У тешком тренутку за Србију и ЕУ, у доба пандемије корона вируса, добили смо огромно признање за све наше напоре и рад, закључила је Брнабић.

Она је указала на то да Србија сада са партнерима из ЕУ мора да ради на достизању стандарда Уније како би затворила тај кластер, напоменувши да ће то бити дуготрајан и скуп процес.


Извор: www.srbija.gov.rs
Фото: Танјуг



14. децембар 2021. године Министар Селаковић честитао новој шефици бугарске дипломатије

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је честитку Теодори Генчовској поводом ступања на дужност министарке спољних послова Бугарске, и том приликом јој пожелео много успеха у обављању ове одговорне дужности у интересу њене земље и народа.

„Поносан сам на чињеницу што су билатерални односи наше две земље врло добри, утемељени на основама узајамног поверења и уважавања, чему доприноси интензиван и садржајан политички дијалог на високом и највишем нивоу“, наводи се у честитки.

Министар је истакао да је Србија опредељена за продубљивање свестраних односа са Бугарском у областима од заједничког интереса, с посебним нагласком на економској сарадњи, која, према наводима Селаковића, доприноси како грађанима наше две државе, тако и стабилности и благостању региона.

Такође, Селаковић је у честитки захвалио Бугарској на целокупној подршци коју пружа нашој земљи у процесу европских интеграција, као и на спремности и отворености да са нама поделе искуства из приступног процеса.
 



14.12.2021. Новогодишњи коктел под покровитељством градоначелнице Софије, Јорданке Фандакове

Амбасадор Ж. Јовић присуствовао је новогодишњем коктелу, који је одржан у Софијској градској галерији, а под покровитељством градоначелнице Софије, Јорданке Фандакове. Том прликом, амбассадор Јовић је разговарао са Фандаковом и њеним најблизим сарадницима, са којима се сагласио да је пожељно и сврсисходно да се брзо након предстојећих празника организује састанак са градоначелником Београда и људима који воде највећи српски град, како би се поспешила даља сарадња и разменила искуства из више области и проблематика. Саговорници су констатовали да Софија и Београд доста личе и да им проблеми слични, те да је и то један од разлога неопходности интензивирања сарадње и организовања директних контаката руководстава два велика града.



13. децембар 2021. године - Честитка новоизабраном премијеру Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку новоизабраном премијеру Републике Бугарске Кирилу Петкову, у којој, уз најбоље жеље за добро здравље и много успеха у раду, каже:

"Указано поверење да водите Владу Републике Бугарске велика је част, као и велика одговорност која захтева спремност за суочавање са различитим изазовима. Уверен сам да ћете дужност премијера да обављате са истинском посвећеношћу, на добробит свих грађана Ваше земље.

Република Србија је посвећена развоју сарадње са пријатељском Републиком Бугарском у областима од заједничког интереса, у корист напретка наших држава и народа. Као искрен партнер, наставићемо да негујемо вредности добросуседских односа на добробит целог региона", наводи се у честитки председника Вучића.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 



Амбасадор Ж. Јовић присуствовао годишњем састанку међународне мреже малих и средњих предузећа

      Дана 09.12.2021. године, на позив Бојка Такова, директора Агенције за промоцију малих и средњих предузећа РБ (БСМЕПА),  амбасадор Ж. Јовић присуствовао је дводневном, годишњем састанку међународне мреже малих и средњих предузећа (ИНСМЕ), који је под покровитељством БСМЕПА одржан у Софији.
      Саму конференцију је отворио председник ИНСМЕ, Сергио Арзени, а на истој су учестовали бројни представници европских финансијских институција, банкарског сектора, чланови међународне мреже ИНСМЕ и представници невладиних организација. Међународна мрежа за мала и средња предузећа инаце броји 65 чланова из 34 земље који раде у области интернационализације, иновација и трансфера технологија. Тема овогодишњег скупа и пратеће конференције „Мала и средња предузећа – покретач одрживог опоравка“ односи се на иновативни и дигитални развој малих и средњих предузећа и стартапа, у контексту глобалне пандемије Ковид-19, на којем су одржане бројне специјализоване трибине о пословању предузећа у постковид периоду.



04. децембар 2021. године - РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ

Поводом републичког референдума ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије који је расписан за 16. јануар 2022. године, преносимо обавештење Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (25. децембар 2021. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећем републичком референдуму гласати у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећем републичком референдуму и потпис подносиоца захтева.

Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да бирач жели да гласа према месту боравишта у иностранству, на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи, која о томе доноси решење.

По доношењу решења о одређивању бирачких места од стране надлежне изборне комисије за гласање на републичком референдуму, надлежна општинска, односно градска управа доноси решење о уписивању податка да ће бирач на републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати, односно решење да нису испуњени услови да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству.

Након доношења решења да ће бирач на предстојећем републичком референдуму гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.

Увид у јединствени бирачки списак може се извршити електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана и регистарском броју личне карте, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе – https://upit.birackispisak.gov.rs/

Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.”

Министарство спољних послова позива држављане Републике Србије који желе да искористе своје гласачко право у иностранству да се обрате најближем дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије. Листа дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије се може наћи овде -https://www.mfa.gov.rs/predstavnistva/predstavnistva-srbije-u-svetu



ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА РЕПУБЛИЧКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије одржаће се 16. јануара 2022. године.

Могућност да оствари бирачко право на републичком референдуму има пунолетан пословно способан држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Републици Србији.

Упис у јединствени бирачки списак је услов за остваривање бирачког права на републичком референдуму. Јединствени бирачки списак јесте јавна исправа у којој се води јединствена евиденција држављана Републике Србије који имају бирачко право.

Држављани Републике Србије могу на основу свог ЈМБГ (јединственог матичног броја грађана) електронски проверити да ли су уписани у јединствени бирачки списак, преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs

Држављани Републике Србије који имају боравиште у Бугарској или ће на дан референдума боравити у Бугарској, а уписани су у јединствени бирачки списак, могу најкасније до 25. децембра 2021. године (до поноћи, по локалном времену у Србији), преко Амбасаде, поднети захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на републичком референдуму гласати у иностранству (у Амбасади Републике Србије у Софији). Захтев се може поднети лично (доласком у Амбасаду), путем поште, факса (+359 2 946 1059) или електронским путем (e-mail: konz.sofia@mfa.rs). Образац захтева може се преузети овде. Уз читко попуњен захтев, прилаже се копија важећег пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије.

О захтеву решава општинска, односно градска управа по месту пребивалишта бирача у Србији. Надлежни орган прво доноси решење да је бирач изразио жељу да гласа по месту боравишта у иностранству. Тек ако се за гласање у Амбасади пријави довољан број бирача (најмање 100) и Републичка изборна комисија одреди Амбасаду за бирачко место, надлежни орган доноси решење да ће бирач гласати у Амбасади. У том случају, он на овом референдуму не може гласати на бирачком месту у Србији, већ искључиво у Амбасади, јер ће, уместо у јединствени бирачки списак, бити уписан у извод из јединственог бирачког списка за бирачко место у Амбасади. Ако се за гласање у Амбасади не пријави довољан број бирача, Амбасада неће бити одређена за бирачко место и надлежни орган ће донети решење да нису испуњени услови да бирач гласа по месту боравишта у иностранству. У том случају, моћи ће да гласа на бирачком месту у Србији.

Држављанин Републике Србије, који испуњава услове да буде уписан у јединствени бирачки списак, а није уписан, може преко Амбасаде поднети захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији (захтев се може преузети овде) и истовремено са овим захтевом поднети и захтев за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству. Уз захтеве се подноси копија пасоша или личне карте издатих од стране надлежних органа Републике Србије и даје податак о последњем пребивалишту (у Србији) подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно о последњем пребивалишту једног од његових родитеља. 

Сва обавештења у вези са спровођењем републичког референдума благовремено ће бити постављена на интернет страници Амбасаде.

За све додатне информације, можете контактирати Амбасаду, путем телефона 02 946 16 35 или и-мејла: konz.sofia@mfa.rs.

На интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе Р. Србије, надлежног за вођење јединственог бирачког списка, може се наћи обавештење бирачима који имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму, на следећем линку:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-republickom-referendumu/?script=lat

 



03.12.2021. - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је свечаној седници на којој је конституисан 47. бугарски Парламент

      Данас, у Софији, амбасадор Жељко Јовић присуствовао је свечаној седници, на којој је Конституисан 47. бугарски Парламент. У складу са уобичајеном процедуром, седници су присуствовали ПР РБ Р. Радев, ЗПР И. Јотова, премијер и министри из прелазне Владе, бивши председници Собрања, омбудсман РБ, представници дипломатског кора и велики број представника домаћих и страних медија. Од укупно 240 посланика, седница је започела са кворумом од 228 посланика.
      За новог председника Собрања РБ изабран је Никола Минчев, из политичке парије „Настављамо са променама“, а за потпредседнике Собрања изабрани су Росица Кирова, (ГЕРБ/СДС), Мукадес Налбант, (ДПС), Кристиан Вигенин, (БСП), Ива Митева, (ИТН), генерал Атанас Атанасов, (Демократска Бугарска) и Цончо Ганев, (Вазраждање).



02. децембар 2021. године - Добри и садржајни односи Србије и Бугарске

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је, на маргинама Министарског савета ОЕБС-а у Стокхолму, са привременим министром спољних послова Бугарске Светланом Стоевим.

Министар Селаковић је констатовао да су билатерални односи веома добри, као и да је политички дијалог на високом и највишем нивоу интензиван и садржајан.

Саговорници су разговарали о сарадњи у областима енергетике, инфраструктуре и економије, а Селаковић је напоменуо да је Бугарска један од наших најзначајнијих партнера по обиму трговинске размене.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је стратешки циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ и, у том смислу, захвалио Бугарској на подршци нашим евроинтеграцијама, преневши да би нам била драгоцена њихова искуства из приступног процеса.

Такође, посебна пажња је била посвећена заштити права бугарске националне мањине у Србији.

Министар Селаковић је поручио да је један од наших приоритета регионална сарадња, додавши да желимо економски да повежемо регион, како би се кроз слободан проток људи, капитала, роба и услуга обезбедили напредак и бољи животни услови.

Селаковић је истакао да је регионална стабилност у највишем интересу Србије и да ће наша земља наставити да промовише дијалог као једино средство за решавање отворених питања, како у преговарачком процесу Београда и Приштине, тако и у односу са суседима.



01.12.2021 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је Министарској конференцији о демографској отпорности

      Данас, у Софији, амбасадор Жељко Јовић присуствовао је Министарској конференцији о демографској отпорности „Обликовање демографске будућности Европе, путеви за напредак друштва у свету брзих демографских промена“, у организацији Популационог фонда Уједињених Нација (UNFPA), коју је отворио Председник Р. Бугарске Р. Радев.
      На конференцији су учестовали бројни представници државних институција, међународних организација, невладиног сектора, академских заједница, пре свега из европских и земаља централне Азије. Из Р. Србије, на овој конференцији присуствовала је делегација српског Министарства за бригу о породици и демографији, на челу са државном секретарком, Милком М. Минић, као и повереница за заштиту равноправности Р. Србије, Бранкица Јанковић.
       Током радних сесија, учесници су разговарали о изазовима и могућностима са којима се државе сусрећу у решавању демографских промена, у циљу смањења неједнакости, осигурања одрживог раста и јачања људског капитала. Такође, учесници су дискутовали о модалитетима унапређења родне равноправности и увођења родно одговорних породичних политика, повезаности демографије и демократије у друштву, као и о иницијативама које се односе на управљање процесом старења становништва.



Посета Општини Крџали у Р. Бугарској

   Дана, 30 новембра 2021. године, амбасадор Жељко Јовић одржао је састанак са градоначелником Општине Крџали, Хасаном Азисом. Том приликом, размотрене су могућности развоја сарадње између Р. Србије и Општине Крџали, на културном и спортском пољу, као и на економском плану.
    Градоначелник Општине Крџали, Х. Азис је представио активности и актуелне пројекте Општине, те презентовао развој привредног сектора. Истакао је да је у ранијим годинама (2005/2006 год.), највише била заступљена производња дувана и воћа, али да је у последњим годинама, производња примарно усмерена на ауто делове и машинску индустрију, као и производњу олова и цинка, додавши да је стопа незапослености веома ниска. С тим у вези, навео је да се на територији Општине налази 117 села, у којима живи око 130.000 становника, а у граду Крџали настањено је 60.000 људи. 
    Амбасадор Ж. Јовић је представио актуелну пословну климу у Р. Србији, модалитете и потенцијале за економски развој, као и могућности инвестирања. Истакао је значај сарадње између Амбасаде и Општине, пре свега у циљу јачања економског потенцијала две земље.
     Договорено је да се у наредном периоду изврши братимљење Општине Крџали са једном од општина у Р. Србији.



У просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији Амбасадор Ж. Јовић примио је Љуљзима Сулеманија, његовог оца и брата

     Данас, у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији, амбасадор Ж. Јовић примио је Љуљзима Сулејманија, српског држављанина, повређеног у саобраћајној у несрећи која се десила на ауто-путу код Софије.
     Обзиром да је у несрећи Љ. Сулејманију изгорео пасош, Амбасада Р. Србија му је издала путни лист како би могао да се врати у Р. Србију и настави лечење у болничком центру у  Врању. Љ. Сулејмани је из Амбасаде у Р. Србију, у пратњи свог оца и брата, као и медицинског особља, превезен санитетским возилом ЗЦ Врања. Амбасадор Јовић је испратио Сулејманија до границе и пожелео му брз опоравак, пуно среће и успеха у даљем животу. 



25.11.2021. Састанак делегација српског Министарства грађевине, транспорта и инфраструктуре и бугарског Министарства транспорта у Димитровграду

Амбасадор Јовић данас је у Димитровграду присуствовао састанку делегација српског Министарства  грађевине, транспорта и инфраструктуре и бугарског Министарства транспорта. Српску делегацију предводио је министар Томислав Момировић а бугарску министар Христо Алексиев. Током сусрета разговарало се на више тема од обостраног интереса, превасходно из области транспорта и путне (железничке) инфраструктуре. Обе делегације су се сагласиле да има пуно простора за даље унаоређење сарадње као и за заједнички наступ ка институцијама ЕУ, а у циљу даљег развоја и изградње инфраструктуре, као предуслова за успешан развој целог региона.
Поред   садржајних састанака, две делегације су обишле железничку станицу у Димитровграду као и деоницу ауто пута у изградњи, на уласку у Бугарску.



23.11.2021. Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је редовном састанку руководећег тела Уједињеног Института за Нуклеарна Истраживања (JINR), Комитета опуномоћеника држава чланица JINR.

Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је редовном састанку руководећег тела Уједињеног Института за Нуклеарна Истраживања (JINR), Комитета опуномоћеника држава чланица JINR. Поменутом скупу, присуствовао је и бугарски председник Румен Радев, као и амбасадори Руске Федерације, Јужноафричке Републике, Румуније, Белорусије, Монголије и др.

Имајући у виду да је од стране организатора најављен брзи пријем Србије у статусу пуноправне чланице, из садашњег посматрачког, амбасадор се захвалио на препознатим капацитетима и доприносима које је наша земља већ дала у оквиру ове организације.

Овом приликом, бугарски председник најавио је да очекује да ће ускоро, као резултат борбе 10 држава ЕУ, међу којима и Бугарске, ускоро бити донето решење да се нуклеарна енергија прихвати као чиста (зелена) енергија.



23.11.2021 - Посета српском држављанину Љ. Сулејманију, који је повређен у несрећи на аутопуту Струма у Р. Бугарској

     Амбасадор Ж. Јовић обишао је данас српског држављанина, Љуљзима Сулејманија (1995.г.), повређеног у ноћашњој несрећи која се десила на ауто-путу у близини Софије. Амбасадор се захвалио лекарима и медицинском особљу на пажњи коју су посветили нашем држављанину, а Сулејманију је пожелео брз опоравак, као и да што пре изађе из болнице и да се са својом вереницом, држављанком РСМ (која је такође повређена и налази се у истој болници) настави заједнички живот и што пре заборави велику трагедију.



22.11.2021. - Честитка председнику Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је честитку председнику Републике Бугарске Румену Радеву, поводом поновне победе на председничким изборима, у којој се, између осталог, каже:

"Желим Вам много успеха у даљем обављању одговорне дужности председника, која захтева посвећеност и стрпљење у суочавању са различитим изазовима на путу напретка. Одлука грађана Бугарске да Вам повере још један председнички мандат сведочи о томе да сте до сада оправдали њихова очекивања да ћете вредно радити у корист благостања своје земље.

Република Србија остаје искрен партнер Републике Бугарске, који ће наставити да негује вредности добросуседских односа и сарадње на добробит не само наших земаља, већ и целог региона", наводи се у честитки председника Вучића.

www.predsednik.rs



18. новембар 2021. - Селаковић разговарао са Жиофреом и амбасадорима ЕУ

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са шефом Делегације Европске уније Емануелеом Жиофреом и амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованих у нашој земљи.
Селаковић је нагласио да је чланство у ЕУ апсолутни приоритет наше спољне политике и стратешко опредељење, преневши да смо у потпуности посвећени реформском процесу и унапређењу свих сегмената нашег друштва.


Оценио је да динамика приступних преговора треба да буде у складу са нашим реформским напорима, али да охрабрује што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, те да, у том смислу, очекујемо да ће до краја словеначког председавања Савету ЕУ бити одржана Међувладина конференција на којој ће бити отворена два кластера.

Министар је рекао да Србија одржава интензиван дијалог са званичницима ЕУ и додао да веома позитивно гледамо на одлуку Савета за спољне послове да се размотри начин да се партнери са западног Балкана укључе у дискусију о спољној и безбедносној политици.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, информисавши саговорнике да је за последњих седам година трговинска размена Србије и ЕУ повећана 52 одсто, а извоз српских производа у ЕУ увећан 64 одсто, што је, како је оценио, заједнички резултат.
Селаковић је казао да је Србија у потпуности посвећена очувању мира и стабилности у региону кроз сарадњу и отворени дијалог, истакавши иницијативу „Отворени Балкан“ као начин за економско повезивање региона.

Када је реч о процесу нормализације односа Београда и Приштине, министар Селаковић је рекао да је наша страна у потпуности опредељена за дијалог, као и да смо испунили преузете обавезе, али да Приштина упорно избегава да испуни своје, наводећи као пример да осам и по година није ништа урађено по питању оснивања ЗСО. Поред тога, према његовим речима, Приштина једностраним потезима на терену, четири у последња два месеца, додатно угрожава мир и стабилност.

Министар је информисао шефове мисија о борби Србије против пандемије, изразивши спремност за даљу сарадњу са партнерима из Европе и света у заједничкој борби против корона вируса.

Амбасадор Жиофре је захвалио министру спољних послова Селаковићу на пријему амбасадора Европске уније у Палати Србија. Амбасадор Жиофре је поздравио досадашњи ниво сарадње ЕУ и Србије у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и важан допринос Србије мисијама и операцијама ЕУ.
"Заиста се надамо да ћемо моћи даље да развијамо усклађивање спољне политике Србије са Европском унијом", изјавио је амбасадор.

Савет за спољне послове ЕУ је имао стратешки разговор о Западном Балкану у понедељак, политички дијалог о спољној и безбедносној политици је одржан у Београду пре два дана, пар недеља након објављивања Годишњег извештаја, истакао је амбасадор Жиофре.

"У Савету за спољне послове постоји широка подршка снажном ангажовању ЕУ у региону и даљем придруживању региона у наше спољнополитичке напоре. Имали смо добру размену мишљења о томе данас, и радићемо на даљој интеграцији Србије и региона на свим нивоима", закључио је амбасадор.



Амбасадор Ж. Јовић присуствовао онлајн састанку са представницима привредне коморе РС и РБ

    Дана 18.11.2021. године, амб. Ж. Јовић присуствовао је на онлајн састанку, на тему „Како обновити економске односе након пандемије COVID“, којем су учествовали представници Бугарске привредне коморе, Привредне коморе Србије, Слободне зоне Пирот, амб. Р. Бугарске у Србији П. Дојков, и представници привредних субјеката две земље
    Амбасадор је у свом обраћању истакао да присуство овом догађају „јесте и велика одговорност и професионални изазов“. С тим у вези, подсетио је да две државе, и Србија и Бугарска, имају посебан, стратешки сегмент дипломатије, тзв. економску дипломатију. У том смислу, напоменуо је да Амбасада Р. Србије у Софији има професионални кадар који је у стању да се бави и најсложенијим питањима из области економије. Амбасадор је подвукао спремност српске Амбасаде да активно учествује у свим економским процесима између две државе, као и спремност да одговори на сва евентуална питања и сугестије заинтересованих правних и физичких лица.
    У даљем обраћању, амбасадор је истакао значај оваквих догађаја али и подсетио на своје раније ставове „да се не сме остати на организацији једног или више догађаја без да се инсистира на конкретизацији, на убрзању постојећих пројеката али и стварању нових, са крајњим циљем бенефита за економије обе земље“. С тим у вези, амбасадор је указао да за њега није питање „како ћемо оживети нашу економску сарадњу после пандемије Ковид-19“, јер је велика непознаница када ће се актуелна криза завршити, него „шта можемо да урадимо данас и како се можемо припремити чак и за евентуалну, дубљу и дужу кризу“.
    На крају, амбасадор је истакао негативне последице Одлуке министра здравља РБ, која је на снази од 15.09., а којом је потпуно забрањен улазак српских држављана у Бугарску, што највећу штету наноси управо економији. С тим у вези, амбасадор је замолио бугарског амбасадора у РС, П. Дојкова и председника БИПК, Ц. Симеонова, да у складу са својим могућностима апелују на своје институције, како би се поменута веома строга мера што пре ублажила.



Одлука о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

Обавештавамо да је по основу овлашћења МСП бр. 1514-1/14 од 08. септембра 2021. године, државни секретар Немања Старовић, 29. октобра 2021. године, донео одлуку бр. 334-5/30-2021/01 о додели националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.

Увид у објављену одлуку као и списак свих пристиглих пријава за доделу националних признања можете остварити на следећим линковима:

https://mfa.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/uprava-za-dijasporu-konkursi



12.11. – Дан Св. Краља Милутина

   Дана 12. новембра 2021. године, након више од две седмице различитих манифестација и церемонија, којима је у организацији Амбасаде Р. Србије у Софији и Софијске митрополије, обележено 700 година од упокојења Стефана Уроша II Милутина (Св. Краља Милутина), у просторијама Амбасаде овај велики јубилеј завршен је обележавањем крсне славе Св. краљ Милутин.
   У присуству великог броја Срба који раде и живе у Р. Бугарској, гостију из СПЦ и БПЦ, пресечен је славски колач и на пригодан начин (у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом), обележена је поменута слава.
  Тим поводом, амбасадор Ж. Јовић поздравио је све присутне, још једном указао на значај који велики српски владар и данас има и у Р. Србији и у Р. Бугарској. Такође, напоменуо је да се нада да ће почетак обележавања овог великог дана и на овај начин, у Амбасади Р. Србије, допринети васпитању нових српских нараштаја који долазе, али и помоћи учвршћивању веза са братским православним народом, те и на тај начин допринети развоју укупних билатералних односа Србије и Бугарске.



12. новембар 2021. године - Србија очекује подршку за отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Паризу да очекује позитивне вести и подршку Француске за отварање једног или два кластера на међувладиној конференцији која ће бити одржана у децембру.

Брнабић је на конференцији за новинаре навела да је са председником Француске Емaнуелом Макроном разговарала о ситуацији у Србији, пре свега у контексту европских интеграција, односно о томе да ли можемо да рачунамо на подршку те земље за отварање кластера на децембарској међувладиној конференцији.

Имамо спремна два кластера за отварање, тако да очекујем позитивне вести и подршку Француске за један или оба кластера, али свакако значајну подршку, поручила је премијерка.

Она је истакла да јој је Макрон рекао да пренесе поздраве председнику Републике Александру Вучићу и читавој Србији, као и да се са радошћу сећа посете Београду.

Имала сам данас добре разговоре са председником Кипра, али и председником Словеније, са којим сам такође разговарала о европским интеграцијама, односно о подршци те земље, која је јасна и недвосмислена за отварање кластера и даљи напредак Србије ка пуноправном чланству у ЕУ, регионалним односима и регионалној сарадњи, поручила је Брнабић.

Она је навела да је у Паризу разговарала и са високим представником ЕУ Жозефом Борељом.

Било је занимљивих и добрих разговора, чини ми се да смо урадили добре ствари за нашу земљу и очекујем да се тако настави и данас, истакла је премијерка.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs
 



12. новембар 2021. године - Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су тешки примери угрожавања српског културног, историјског и духовног наслеђа на Косову и Метохији доказ колико је битна улога Унеска у заштити и очувању баштине.

Брнабић је, на 41. заседању Генералне конференције Унеска у Паризу, нагласила да су четири драгуља српске средњовековне културне баштине на Космету – Високи Дечани, Пећка патријаршија, Грачаница и Богородица Љевишка, очувани захваљујући томе што су уписани на листу угрожене светске баштине, али да је још стотине локалитета и споменика угрожено.

Српска баштина на Косову и Метохији је од немерљиве важности не само за национални идентитет Србије, већ и као део цењене европске и светске баштине, подвукла је она.

Премијерка је указала на приврженост Србије основним принципима Унеска – дијалогу и консензусу, утемељеним у Повељи УН и Уставу Унеска, због чега се ми континуирано залажемо за деполитизацију ове организације.


Извор/Фото: www.srbija.gov.rs



Обележавање Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Софији

   Дана 11. новембра 2021. године на Српском војничком гробљу у Софији, пригодном церемонијом и поменом страдалим српским војницима, обележен је Дан примирја у Првом светком рату. Церемонији обележавања Дана примирја и полагању венаца присуствовали су највиши представници Војске Р. Бугарске (укључујући и Начелника одбране БА), војни изасланици акредитовани у РБ, представници МИП Р. Бугарске, и велики број чланова дипломатског кора и српских грађана који живе и раде у Бугарској.
   Амбасадор Јовић поздравио је присутне госте, захвалио се што су на овај веома важан дан за Р. Србију и српски народ дошли да одају почаст „свим српским жртвама и српским војницима, који су убијени и који су погинули у борби за слободу, за правду и за оне вредности на којима данас почива модерна Европа“.
   Амбасадор је присутне подсетио да је Р. Србија у том периоду прошла кроз страшна ратна разарања и патње, те да је током рата животе изгубило 1.247.435 људи, односно 1/3 укупне популације, или око 62% мушке популације. Како је амбасадор даље навео, „управо то су разлози због којих Србија и српски народ одлично знају колика је цена слободе, као и какве су последице ратних разарања и патњи које рат собом носи“. Баш због тога, према његовим речима,  „Србија је данас у потпуности посвећена миру, пријатељским и добросуседским односима“. Амбасадор Јовић је даље истакао да су управо српско војничко гробље, као и друга војничка гробља која се налазе у Софији (британско, француско, италијанско и немачко) одлична места да се не само овог дана, него и свих осталих дана у години присетимо ужаса рата и свих страдања које рат проузрокује. На данашњи дан, рекао је амбасадор, неопходно је да схватимо важност заједничког окупљања око једне кључне идеје, идеје решавања сукоба и свих наших неспоразума мирним путем. У свом закључку, напоменуо је да се нада да ћемо данас својим кућама сви отићи са добром вером, са вером и надом у заједничку и бољу будућност, са вером у људскост, моралност и солидарност, „што је посебно важно данас, када се суочавамо са невидљивим али веома јаким непријатељем, који је претња свима нама“.



Амбасадор Ж. Јовић присуствовао 8. светском такмичењу дечијих цртежа – Рилски манастир

           Амбасадор Ж. Јовић присуствовао је 8. светском такмичењу дечијих цртежа, које је организовано од стране Фондације „Little Zograff“ и одржано у Рилском манастиру.
           На такмичењу су били изложени радови деце из 60 земаља, од којих је 4 освојило златну, 20 сребрну и 21 бронзану медаљу. Обзиром да су на снази противепидемиолошке мере, те је путовање учесника било ограничено, амбасадор Ж. Јовић је преузео бронзану медаљу за цртеж „Рибе“, који је насликала Ана Црњаковић из Р. Србије.



Састанак са члановима Асоцијације компанија из области индустрије одбране (Bulgarian Association Defence Industry Club - BADIC)

      Дана 05. новембра 2021. године, у организацији BADIC, одржан је састанак амбасадора Ж. Јовића са представницима привредних субјеката (малих и средњих предузећа), који су у РБ ангажовани у области индустрије одбране.


          Амбасадор Ж. Јовић је присутне упознао са актуелном пословном климом у Р. Србији, односно са важећом правном регулативом и свим потенцијалним олакшицама, које могу да помогну страним инвеститорима да се у својим пословним концепцијама определе за нашу земљу. Амбасадор је посебно истакао резултате на плану развоја путне и друге инфраструктуре, као предуслова за даља улагања и још бржи економски развој. У том контексту, преставио је кретање српског БДП протеклих неколико година, као и процењен ниво БДП на крају ове године (око 7,5 %), те међународне процене кредитног рејтинга и других показатеља успешности српске привреде. У циљу ублажавања веома ригорозних противепидемиолошких мера (потпуна забрана уласка у Бугарску српским држављанима) амбасадор је затражио подршку наведене асоцијације, а указао је и на отвореност и спремност Амбасаде да у оквиру својих надлежности и могућности, пружи помоћ заинтересованим бугарским компанијама, у циљу остваривања евентуалне сарадње са нашим фирмама.
          Скупу је присуствовало 13 заступника бугарских привредних субјеката, са којима су одржани и појединачни састанци, којом приликом су презентовани њихови производи и услуге, а са наше стране још једном указано на све оно што Србија као добра пословна дестинација може пружити. Структура компанија је превасходно била из домена производње и дистрибуције робе широке потрошње, машинске индустрије, војне опреме, авио инжењеринга (производња летелица), као и соларне енергетике.



Амбасадор Ж. Јовић учествовао на свештеничкој конференцији одржаној поводом обележавање 700 година од упокојења Св. краља Милутина

     Дана 02. новембра 2021. године, у софијској Митрополији одржана је свештеничка конференција у оквиру манифестације обележавања 700 година од упокојења Св. Краља Стефана Милутина.


    Конференцију је отворио Епископ белоградчишки Поликарп, који је пожелео добродошлицу гостима, изнео програм наведене манифестације, и тим поводом прочитао обраћање Патријарха Неофита, истакавши да је први пут организована литија, са моштима које су ношене централним улицама Софије.
   У свом обраћању, ставрофорни иконом Николај Георгиев, председник црквеног одбора Митрополије Св. Недеље, упознао је присутне са историјом и путем моштију Светог Краља, те је истакао да су мошти Св. Ивана Рилског и Св. краља Стефана Милутина једине мошти у Бугарској које су сачуване у целини, те да су мошти оба светитеља неко време биле у истом храму. Након тога, присутнима су се обатили протојереј Петар Славов из Митрополије и иконом Илијан Алексијев.
     Амбасадор Ж. Јовић је у свом обраћању подвукао кључне сегменте Милутиновог живота, са акцентом на њевог карактер, особине и најважније аспекте његовог дела. Такође, указао је на значај српског Св. краља, као својеврсне споне између два народа, те одатле и на могућност продубљивања наше свеукупне сарадње.
     На крају конференцијe епископ Поликарп је пожелео, да благословом Св. краља Стефана Милугина „живимо у радости и миру и сваке године заједно, сложно, славимо његов спомен“.



2. новембар 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову

"Ваше Екселенције,
уважени делегати,
драга Сара,

На самом почетку, осећам обавезу да се захвалим премијеру Борису Џонсону и Влади Њеног Величанства на изузетном гостопримству.

Имам привилегију да представљам Републику Србију на овом важном месту и на највишем светском форуму који се бави најважнијом темом данашњице – унапређењем климатске свести.


Сви смо сагласни да морамо да улажемо у климу и животну средину.

Исто тако, сви се слажемо да будуће генерације морају да се образују како не би поновиле грешке које смо ми направили, уништавајући једину планету која живот чини могућим.

Изузетно сам почаствован тиме што Република Србија копредседава овогодишњом Конференцијом као представник Источноевропске Групе земаља које нису чланице Европске уније.

У конкретном смислу, посебан допринос нашег експертског тима видимо у завршетку преговора на операционализацији члана 6. Споразума из Париза, који се односи на успостављање глобалних тржишних и нетржишних механизама смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и на преостале одредбе које се тичу унапређеног оквира транспарентности и заједничке временске рокове за Национално утврђене доприносе, што су кључне одредбе Споразума за које још није постигнута одлука коју треба да усвоји Конференција, односно све државе чланице.

Стога сматрамо да је ово изузетна прилика да Србија да свој пуни допринос финализацији преговора, који ће, надамо се, обезбедити пуну примену Париског споразума.


Као резултат снажног економског развоја моделованог за Србију до 2050. године, утицај спровођења еколошких мера на запосленост ће бити оптималан, кроз стварање нових радних места и стварање нових, до сада непостојећих индустрија.

На првој аукцији зелених обвезница у Србији прикупљено је милијарду евра, што јасно потврђује поверење међународних инвеститора у нашу зелену агенду, али и економску и политичку стабилност наше државе.

Приходе остварене издавањем зелених обвезница користићемо за финансирање обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности, одрживог управљања водама, спречавања загађења и развоја циркуларне економије и очување биодиверзитета.

И као што видите, драги пријатељи, моји људи су ми припремили сјајан говор, али ја ћу додати још неколико речи и поставити још неколико питања за оне који долазе из великих сила и који још нису одговорили на неколико питања:

Број један је: како ћемо финансирати све ове активности?

Чули смо причу о трилионима долара који су нам на располагању. Моје питање би било: колика би била каматна стопа, који би били услови за добијање тог новца и како ћемо се, заправо, позабавити тим питањем?

Број два: како ћемо третирати нуклеарне електране? Хоћемо ли их све затворити или ћемо их додатно градити?

Такође, како ћемо да градимо више обновљивих извора ако смо већ почели да подржавамо популистичке покрете против ветропаркова, нових хидроелектрана, и да ли ћемо угрозити ниво нашег јавног дуга у односу на БДП ако узмемо огромне количине новца?

Како ћемо се односити према природном гасу и како ћемо да обезбедимо пристојне цене природног гаса и електричне енергије?

Такође, овде сам дошао електричним аутомобилом од Единбурга до Глазгова. Али, како ћемо вршити ископавање и прераду литијума, никла, кобалта и многих других веома важних минерала?

И на крају, сви знамо шта је наш крајњи, коначни циљ. Али, то није бајка – мораћемо много да радимо, мораћемо да будемо 100 одсто посвећени и мораћемо да будемо искренији једни према другима.

Здравље људи који живе у Србији директно зависи од спровођења ове агенде, као што здравље и живот сваког живог бића на Земљи зависи од договора који ће се овде постићи и од спровођења тих договора на националном нивоу.

Можда је право време да ослушнемо и чујемо вапај Мајке Земље, јер ако изгубимо ову трку са временом, наша деца ће наследити бесповратно загађену планету.

Хвала вам што сте ме саслушали."

Извор: www.predsednik.rs
Фото: Димитрије Голл



Обележавање 700 година од упокојења Св. краља Милутина – Одржана литургија у цркви Св. Недеља поводом традиционалног годишњег свечаног чина пресвлачења моштију Св. краља Милутина

       29. октобра 2021. године, у оквиру манифестације обележавања 700 година од упокојења Св. Краља Стефана Милутина, у цркви Св. Недеље у Софији, одржана је архијерејска Света литургија и свечани чин пресвлачења моштију Светог краља.

      Литургију је водио Епископ белоградчишки Поликарп, a осим бројног бугарског свештенства, учестововали су отац Мардарије, игуман манастира Поганово, и други свештеници СПЦ. Такође, овом изузетно важном догађају за српску историју, државу и културу присуствоао је саветник председника Р. Србије за културу, Дејан Савић, представници канцеларије за веру Р. Србије, као и представници из Р. Српске, и представник ДКП БиХ у Р. Бугарској, испред Амбасаде Р. Србије у Софији присуствовао је амб. Ж. Јовић, и службеници. Литургији је присуствовала и заменица министра за Туризам Бугарске, М. Белколева и други представници државних институција Р.Бугарске. Обзиром да су на снази противепидемиолошке мере којим се забрањује улазак у Р. Бугарску као и организација манифестација са ограниченим бројем посетилаца у затвореном простору, церемонији је присуствовало знатно мање грађана.
        Након литургије, традиционално, као и сваке године, пресвучене су мошти Св. краља Милутина, а одежда у којој су мошти биле, кренула је пут Косова и Метохије и манастира Грачанице, последњег који је Милутин саградио.
        По обављеној литургији и пресвлачењу мошти, уз благослов Патријарха БПЦ, Неофита по први пут у 552 године (колико су Милутинове мошти у Софији), организована је литија а мошти Св. краља ношене су централним улицама Софије. 


       За све госте из Р. Србије и Републике Српске, као и за пријатеље из БПЦ и бугарских институција, приређен је пријем у Амбасади Србије у Софији.

 



27.10.2021 – Софија : Обележавање 700. годишњице смрти Светог краља Милутина

    Амбасадор Републике Србије у Софији Жељко Јовић изјавио је за Танјуг да се сваке године у Софији 29. октобра одржава свечана архијерејска литургија и традиционално пресвлачење мошти краља Милутина.

     У Бугарској се од данас, низом манифестација, обележава годишњица смрти српског краља Милутина, чије мошти почивају у Цркви Свете недеље у Софији и чији је култ у тој земљи јак још од 16. века. Краљ Милутин умро је 29. октобра, ове године обележава се 700 година од његове смрти, а годишњица ће бити обележена и 29. октобра, када тај датум обележава Бугарска, и 12. новембра када га обележава Српска православна црква. Овог пута се, према речима амбасадора Јовића, Амбасада Србије у Софији укључила како би заједно са Митрополијом софијском обележила тај датум, а низ манифестација почиње већ данас.
     Тако ће данас, испред Цркве Свете недеље у Софији бити освештана икона, која ће стићи из Србије, док ће сутра, 28. октобра, бити одржан свечани концерт црквеног појања. У петак, 29. октобра, уследиће архијерејска литургија са традиционалним чином пресвлачења одежде. „Ове године биће одржана и литија, првобитно планирана по централним улицама Софије, али ће због епидемиолошке ситуације, она ипак ићи око цркве”, додао је Јовић. Увече ће уследити вечерња служба у част светог краља Милутина. Према речима а