| |     latinica | english  
Насловна
14.06.2024 – Амбасадор Јовић, гост средње транспортне школе у Сливници, "Никола Јонков Валцаров

На иницијативу ученика Средње транспортне школе из Сливнице, иначе општине која се налази у близини српске границе, организован је Дан Србије, а којем су поред амбасадора Јовића, председника Општине Сливница, Васка Стоилкова, председника Скупштине Општине Сливница, Милка Миланова, директорке, наставника и ученика поменуте сколе, присуствовала и деца из пиротске Средње стручне школе, које је предводила директорка Марија Ћирић.


Током самог догађаја, ученици бугарске школе су приредили краћи културно уметнички програм, као и упечатљиву презентацију Србије и њених знаменитости и лепота. Амбасадор Јовић се у обраћању присутнима, захвалио на дивној иницијативи и на прилици да се деца из две школе, две различите државе, упознају и створе услове за даља дружења и заједничке активности. Амбасадор је истакао да је посебно радостан јер је таква манифестација управо оно што би требало да се дешава свакодневно, указавши да су везе међу људима, међу народима, а посебно међу младим нараштајима различитих нација, можда и најважније за светлу будућност нашег региона.

Амбасадор је истакао да је "наш циљ, и Републике Србије и Републике Бугарске, да останете овде, у Србији, Бугарској. Путујте, образујте се на универзитетима, али се вратите. Без вас немамо будућност. Веома је важно успостављати везе између младих две земље, јер тако ћете се боље разумети, учићете једни од других, разбићете предрасуде, које још увек постоје. Када сте заједно, упознаћете се, када се упознате, разумећете се, а када се разумете међусобно, и ако буде неких мањих проблема, решићете их много лакше. Сада, са новим аутопутевима и у Србији и Бугарској, од Софије до Ниша се стиже за сат и 45 минута, до Београда за три сата и 45 минута. Србија ће до краја 2027. године направити брзе пруге. Имаћете најбоље услове да путујете, да се упознајете. Само остаје да нађете поводе који ће вас окупљати и овде и у Србији. Дружите се, учите, и пре свега будите добри људи, јер је то најважније у животу."10.06.2024 – Амбасадор Ж. Јовић уручио награде за компанију године у Бугарској

На десетогодишњицу манифестације "Компанија године", у присуству бројних званица из јавног живота Бугарске, као и представника бизниса не само из Буграске него и ширег региона, додељене су награде компанијама које су у протеклој години биле најбоље у области маркетинга, управљања и иновација.

Амбасадор Јовић је том приликом уручио награде директору Компаније "Мерцедес", Неговану Јосифовићу, иначе држављанину Србије који неколико година живи и ради у Софији, и представници компаније "Zepter Bulgaria", Милици Радуловић.

Амбасадор се присутнима и организаторима захвалио на препознавању квалитета које имају српске компаније и српски држављани који живе и раде у Бугарској, а који тиме на најбољи начин доприносе ширењу угледа Србије и стварању услова за још јаче повезивање Србије и Бугарске.05.06.2024 – Амбасадор Ж. Јовић и изасланик одбране, потпуковник Ж. Симић присуствовали свечаном отварању 16. Међународног сајма војне опреме у Пловдиву

У присуству председника Р. Бугарске, Румена Радева, министра одбране Р. Бугарске, других високих званичника, бројних иностраних делегација и представника дипкор-а, данас је у Пловдиву свечано отворен 16. Међународни сајам „Хемус - одбрана, антитероризам и безбедност“.

Сајму су присуствовали и амбасадор Јовић и изасланик одбране Р. Србије, потпуковник, Жељко Симић, који су кроз бројне контакте током манифестације представили капацитете и потенцијале српске одбрамбене индустрије и конкретне делегације позвали да посете Србију и успоставе чвршће контакте са нашим произвођачима.03.06.2024 - 21. Међународни дечји етно фестивал ,,Деца Балкана с духовношћу Европе" одржан у Хаскову, Р. Бугарској

На 21. Међународном дечјем етно фестивалу ,,Деца Балкана с духовношћу Европе” одржаном у Хаскову, у Бугарској, Хор и Балетски студио Дечјег културног центра Београд освојили су четири пехара - две специјалне награде и треће место у категоријама Вокални ансамбли поп, рок, џез и Модеран балет. Балетски студио представио се са две кореографије, а Хор са две хорске нумере и једном солистичком композицијом у извођењу Љубице Стојкић.


Фестивал, који се одржава поводом прославе 1. јуна – Међународног дана детета, традиционално се одржава на Летњој позоришној сцени у зеленој оази Минералне бање у околини Хаскова.

Такмичење вокалних и плесних група са Балкана – Босне и Херцеговине, Молдавије, Румуније, Северне Македоније, Русије, Украјине, Србије, Црне Горе и из свих области Бугарске пратила је Бугарска национална телевизија, која је снимала Гала концерт и такмичење деце Балкана у музицирању, певању и плесу.

Након изузетно успешног наступа на фестивалу у Хаскову, млади амбасадори културе из Дечјег културног центра Београд били су и уважени гости Амбасаде Србије у Софији.25.05.2024 Делегација Скупштине Републике Србије у посети Софији

У циљу одбране интереса Републике Србије, у Софији борави делегација Скупштине Републике Србије, коју предводи в.д. шефа сталне делегације НСРС при парламентарној скупштини НАТО, посланица Наташа Јовановић, а која ће у наредна два дана бранити интересе Републике Србије на пролећном заседању Парламентарне Скупштине НАТО. Српска делегација, коју још чине и посланици проф. др Зоран Драгишић и Горан Ракић, а којој се придружио и амбасадор Србије при НАТО у Бриселу, Бранимир Филиповић, је том приликом боравила и у Амбасади Србије.

У дужем разговору амбасадор Јовић је наше парламентарце упознао са најважнијим активностима ДКП Србије у Софији, и аспектима рада и деловања српске дијаспоре која живи и ради у Бугарској.16052024 - У Амбасади Р. Србије у Софији одржана презетација српских произвођача ракије

Дана 15. маја 2024. године, у организацији Амбасаде Р. Србије и Привредне коморе Р. Србије, одржана је презентација произвођача ракије, са простора Р. Србије.


Презентацији, која је одржана у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији, осим  представника Агенције за промоцију малих и средњих предузећа Р. Бугарске (БСМЕПА), присуствовали су највећи увозници алкохолних пића у Бугарској, власници ресторана, и малопродајних објеката, који су имали могућност да се упознају са најеминентијим произвођачима ракије из Р. Србије. На презентацији је представљено 15 дистилерија, између осталих пресдтавници компанија: „Горда“, Стара Соколова“, „Зарић“, „Лазар“, „Босиљчић“, „Сена Спирит“, и друге.

Током презентације, одржани су Б2Б састанци на којима су размотрене могучности будуће сарадње између представика компанија две земље, након чега је уприличен коктел.14.05.2024 - Традиционална васкршња посета Центру за социјалну рехабилитацију и интеграцију деце и младих у Елин Пелину

Амбасадор Јовић је као и сваке године, у духу Васкрса, посетио и пригодним пакетићима даровао децу, кориснике услуга Центра за социјалну рехабилитацију и интеграцију у Елин Пелину.

Кроз бројне активности руководилаца и запослених у центру, амбасадор је још једном упознат са свим новинама и опремом који ће омогућити да се кључни циљеви ове институције и у наредном периоду обављају на професионалан начин и на максималну корист деце која користе његове услуге.

Такође, у част амбасадора, деца, корисници услуга центра, су извела кратак културно уметнички програм.25.04.2024 - Обележен дан школе – 102. Основна Школа Панајот Волов у Софији

Амбасадор Јовић је на дан школе, посетио 102. Основну школу "Панајот Волов" у Софији, иначе велике пријатеље Амбасаде Србије и самог амбасадора. Од 2022.г. у овој школи се поред осталог, на факултативној основи изучава и српски језик. Настава српског се одвија од шестог разреда, а тренд заинтересованих је у порасту.

Поред осталих тема, амбасадор је са директорком школе, као и са осталим руководиоцима и наставницима, разговарао на тему Трансграничних пројеката, а у контексту могућности да ова школа у наредном периоду, заједно са сличном школом из пограничних општина Републике Србије, аплицира за добијање средстава за конкретан пројекат, чија би реализација унапредила услове у којима се деца у овој школи образују. Додатно, размотрене су и могућности за повезивање ове школе и основне школе у Димитровграду али неке од основних школа у Београду, са циљем спајања деце и додатног учвршћивања веза између два народа.19.04.2024 - Амбасадор Јовић у посети краљевској породици Саксобурготски

У оквиру активности Клуба амбасадора који говоре бугарски језик, амбасадор Јовић јуче је присуствовао посети краљевској породици Саксобурготски.

Састанак је одржан у Палати Врана, краљевској резиденцији у којој се чувају наслеђе и успомене краљевске породице Саксобурготски. Домаћин амбасадорима били су цар Симеон II Саксобурготски и његова супруга, Маргарита Гомез Асебо.

Међу веома занимљивим експонатима, посебно место заузимају и фотографије Симеоновог оца, Цара Бориса III, приликом његових посета Београду и састанака са представницима српске (југословенске) краљевске породице.У Софији обележено 30 година постојања француског Факултета „ЕСФАМ“

У оквиру дана Франкофоније, у Софији је 23. марта 2024. године, обележено 30 година постојања француског Факултета „ЕСФАМ“.

Том приликом, присутнима су се представиле балерине Балетског студија "Ружица", нумером "Подибарски жал". Поменутом догађају присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић.25.03.2024 - Obeležen Todorovdan - Ambasador Jović posetio Opštinu Svoge

У организацији Општине Своге и амбасадорке Монголије, у присуству представника дипкор-а, Парламента Р. Бугарске и јавних личности, 23. марта 2024. године, обележен је Тодоровдан.

Наиме Свети Тодор се сматра заштитником стоке, а посебно коња, те се одатле у Бугарској на тај дан традиционално организују трке коња. Имајући у виду значај који се коњима придаје у Монголији, овога пута трка је организована у садејству амбасадорке Монголије и председника Општине Своге. С обзиром на дугогодишњу сарадњу и пријатељство Амбасаде Србије са Општином Своге и председником Општине, Емилом Ивановим, догађају је присуствовао и амбасадор Ж. Јовић.22.03.2024 – Амбасадор Јовић на Конференцији "25 година од бомбардовања СРЈ"

У организацији политичке странке АБВ, у Софији је 21.03. организована Конференција " 25 година од бомбардовања СРЈ". Том приликом, присутнима су се овбратили лидер странке АБВ, Румен Петков, професор Љубомир Халачев, новинарка Велислава Дарева и Татјана Дончева, бугарска парламентарка 1999.г. (иначе обе говорнице су у време бомбардовања посетиле Србију па и лично учествовале у протестима у Србији и Бугарској, против агресије на СРЈ), као и бивши председник Бугарске, Георги Прванов и амбасадор Србије, Жељко Јовић.

Сви говорници су указали на огромна разарања инфраструктуре и велики број цивилних жртава, међу којима и деце, као и на негативне ефекте које поменута агресија, без упоришта у међународном јавном праву, има и данас. Амбасадор Јовић се организаторима и присутнима захвалио на њиховој иницијативи, на подршци већине присутних коју су пружили током периода агресије на насу земљу, као и на сећању и одавању почасти свим нашим жртвама а посебно невино страдалим цивилима и нашој деци.20.03.2024. - Позив за подношење понуда / Поканата подаване на оферти

Амбасада Републике Србије у Софији упућује:

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА
у поступку набавке велике вредности - Спровођење Фазе II Пројекта санације и рестаурације Српског војничког гробља 1912-1919 у Софији

Посолството на Република Сърбия в София изпраща:

ПОКАНАТА ПОДАВАНЕ НА ОФЕРТИ
в процеса на обществени поръчки с висока стойност - Изпълнение на II фаза от проекта за рехабилитация и реставрация на Сръбското военно гробище 1912-1919 г. в София

 

За више информација молимо притисните овде.

За повече информация, моля натиснете тук.

 

Конкурсну документацију на српском језику можете преузети овде.

Конкурсната документация на български език можете да изтеглите от тук.Одлукa о суфинансирању пројекта који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Донета јe  одлуке о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре – број 24-596/30-2024/01 од 14.03.2024. године.
Увид у објављене одлуке о суфинансирању пројеката можете остварити на следећим интернет страницама:

https://www.mfa.rs

http://dijaspora.gov.rs/konkursi2024.php

 

 

 13.03.2024 – Амбасадор Ж. Јовић са министарком туризма Р. Бугарске, Зарицом Динковом, на српском штанду на Сајму туризма у Софији

Дана 13.03. у Софији је свечано отворен јубиларни 40 Међународни сајам туризма "Одмор и СПА Еxпо 2024". Након свечаног отварања манифестације, амбасадор Јовић је у друштву министарке туризма Р. Бугарске, Зарице Динкове, обишао српски штанд, на којем су својом разноврсном понудом представљени ТОС, ТОБ и бројне општине, градови, и бугарском тржишту занимљиве и пријемчиве туристичке дестинације у Србији.

До краја сајма је предвиђено да се заинтересованим бугарским грађанима као и локалним туристичким организацијама, кроз директан контакт представе предности, лепоте и занимљивости Србије, а са циљем привлачења још већег броја бугарских туриста и њиховог опредељења да бораве у Републици Србији, којој су као туристичкој дестинацији традиционално веома наклоњени.07.03.2024 – Амбасадор Ж. Јовић и председник Бугарске индустријске – привредне коморе, Ц. Симеонов отворили бизнис форум

Дана 06. марта 2024. године, у сарадњи са Бугарском индустријско - привредном комором (БИПК), а у организацији Националног индустријског клуба и Бугарске Асоцијације Индустрије одбране, одржан је бизнис форум са представницима привредних субјеката из РБ.

Форум су отворили председник БИПК, Ц. Симеонов, и амбасадор Ж. Јовић, а ко-председавајући еурорегиона Нишава, В. Тошић, одржао је презентацију на тему имплементације програма за Дуално образовање „Dual Professional Training“, с посебним освртом на сарадњу између Р. Србије и  РБ. Такође, на форум су учествовали представници  ПКС из Пирота и Машинског факултета, Универзитета у Нишу. 

Амбасадор Ж. Јовић је присутне упознао са актуелном пословном климом у Р. Србији, те посебно истакао резултате на плану развоја путне и друге инфраструктуре, као предуслова за даља улагања и још бржи економски развој. Амбасадор Јовић указао је и на отвореност и спремност Амбасаде да у оквиру својих надлежности и могућности, пружи помоћ заинтересованим бугарским компанијама, у циљу остваривања евентуалне сарадње са нашим фирмама. Први саветник, М. Секулић упознао је присутне са актуелном економском сарадњом две земље, као и са важећом правном регулативом и свим потенцијалним олакшицама које могу да помогну страним инвеститорима да се у својим пословним концепцијама определе за Р. Србију. У том контексту, преставио је кретање српског БДП протеклих неколико година, и међународне процене кредитног рејтинга и других показатеља успешности српске привреде.28.02.2024. – Амбасадор Јовић у посети Парламенту Републике Бугарске, на изложби „Фантазија бескрај“

Дана 28.02. у организацији Удружења „Додирни дугу“, која се бави хуманитарним радом за децу и младе, у Парламенту Републие Бугарске је организована изложба младог уметника Калојана, под називом „Фанзазија бескрај“.

Изложби је присуствовала и присутнима се обратила потпредседница Парламента, Росица Кирова. Кључна порука скупа је била да воља и снага ума побеђују све и да нема болести и проблема који могу победити осмех и радост, као и да сви заједно морамо посветити више пажње васпитавању и подршци покољења која долазе.
 28.02.2024. – Амбасадор Јовић као специјални гост догађаја на тему „Жене, мир и безбедност“

Под покровитељством Марије Габриел, вицепремијерке и министарке спољних послова, и у организацији НВО „Више жена у политици“, дана 28.02. у резиденцији амбасадорке Марока и доајена дипкора, реализован је догађај на тему „Жене, мир и безбедност“.

У друштву М. Габриел и представника јавног живота и бизнис заједнице у Републици Бугарској, догађају је присуствовао и амбасадор Жељко Јовић.

Поред нагласка на даљој борби за права жена и њихово веће присуство у политици и на важним руководећим местима у државном систему, окупљенима су се представиле и студенткиње Универзитета у Софији, учеснице пројекта „Амбасадор на један дан“.15.02.2024 - Обележавање Дана државности Републике Србије

У Амбасади Републике Србије у Софији, дана 15.02.2024. године, одржан је свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије.

Пријему су присуствовали представници готово свих институција Републике Бугарске, представници Бугарске православне цркве, као и председници бројних бугарских општина, начелници округа, директори јавних предузећа, угледне личности из јавног живота, као и држављани Републике Србије који живе и раде у Републици Бугарској. Присутним званицама пригодним говором обратио се амбасадор Ж. Јовић.

На пријему су били присутни и представници туристичких организација Лесковца, Бабушнице, Пирота и Димитровграда, који су том приликом представили производе карактеристичне за њихове општине, пре свега храну и пиће.
 Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Донета је Одлука о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону број 24/30-2024/01 од 19.01.2024. г, а који имају за циљ: употребу, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и унапређење економске сарадње матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.
Конкурс ће бити отворен у периоду од 01. фебруара 2024. године до 15:30 часова до 12. фебруара 2024. године до 15:30 часова.


Увид у расписане конкурсе за суфинасирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

http://www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html

 30.01.2024 - Амбасадор Ж. Јовић посетио Општину Самоков

Амбасадор Јовић данас је посетио Општину Самоков. Том приликом посетио је неколико компанија које већ имају сарадњу са светским компанијама и присутне су на нашем тржишту, или имају интерес да остваре пословне контакте са заинтересованим привредним субјектима из Србије.


Такође, амбасадор је реализовао састанак и са новим председником општине, Ангелом Дзорговим, са којим је разговарао о евентуалном побољшању сарадње у области туризма, а за српске туристе којима је ски центар Боровец једна од омиљених дестинација овде. Поред наведеног, размотрене су могућности за ширење сарадње у области бизниса али и спорта и образовања, а Дзагаров је исказао интерес за братимљење са неком од сличних српских општина.26.01.2024. – Додела новогодишњих пакетића

И ове године Амбасадор Жељко Јовић је традиционално уручио новогодишње пакетиће деци држављана Републике Србије који живе и раде у Бугарској. Малишани су са својим родитељима, били гости Амбасаде Србије у Софији, која је доделу организовала уз подршку и донацију Компаније Зептер Бугарска.19.01.2024. – Амбасадор Јовић у посети Родопима - обележавање Богојављења

У периоду од 17. до 20.01. амбасадор Јовић је боравио у посети Родопима, једном од највећих планинских масива у Републици Бугарској. Током посете овом региону реализовао је више састанака са руководством локалних самоуправа, пре свега са председницима Општине Чепеларе (Боран Хаџиев) и Општине Смољан (Николај Мелемов). Такође, у друштву министра спорта Републике Бугарске, Димитра Илиева, и министарке туризма Републике Бугарске, Зарице Динкове, присуствовао је свечаном отварању светског купа у борду, који се одржао у једном од три највећа зимска центра у Бугарској, Пампорову.

Поред наведеног, у организацији Амбасаде Србије у Републици Бугарској, и ове године је организовано обележавање Богојављења и традиоционално улажење у воду. Поред изасланика одбране Републике Србије, потпуковника Жељка Симића, и десетине српских грађана који су са амбасадором ушли у Смољанску реку, догађају је присуствовала екипа продукцијске куће Триангл, Тамаре Грујић, као и водитељи нове емисије „Скијом по Балкану“, Тијана Дапчевић и Игор Лазић Нигор.
 15.01.2024. – Амбасадор Ж. Јовић примио награду „Спортиста Балкана“ намењену српском тенисеру Н. Ђоковићу

Министар омладине и спорта Р. Бугарске, Димитар Илиев и генерални директор Бугарске телеграфске агенције (БТА), Кирил Валчев, данас су уручили награду „Спортиста Балкана“, коју је ове године освојио српски тенисер Новак Ђоковић. Награду је у име Н. Ђоковића примио амбасадор Р. Србије у Софији, Жељко Јовић.

Амбасадор Јовић се након церемоније уручивања награда, пред окупљеним медијима из целог региона, захвалио у име Новака Ћоковића и породице Ћоковић, као и у име Владе Републике Србије и граћана Србије. Такоће, амбасасор се захвалио БТА и представницима медија због труда, рада и пажње, који су усмерени на промоцију спорта, као једног од кљућних предуслова за развој здраве нације и васпитавање младих на правим вредностима.
 20.12.2023. – Амбасадор Јовић на Конференцији "Европа на Балкану: Заједничка будућност"

У друштву заменице министра за регионални развој, Ангелине Тодорове Боневе, амбасадор Јовић учествовао је 20.12. на Конференцији "Европа на Балкану: Заједничка будућност". Сам догађај је реализован у организацији Бугарске телеграфске агенције (БТА) и уз подршку Европске комисије. На скупу су размотрене бројне теме у вези са регионалном сарадњом, као и улогом и модалитетима даљег, јачег и квалитетнијег ангажовања и присуства ЕУ на Балкану.

У свом обраћању присутнима, амбасадор Јовић нагласио је неопходност даљег развоја путне и друге инфраструктуре, како би се грађанима региона омогућио не само бољи живот него и могућност путовања и упознавања, као предуслова разбијања одређених предрасуда и стварања основе за даљи убрзани развој сваке балканске државе појединачно.

У том смислу, амбасадор је посебно истакао негативне ефекте демографског пада и депопулације Балкана, те важност одржања политичке и економске стабилности и максималне безбедности целог региона, као предуслова задржавања младих људи и враћања демографске скале на позитиван ниво.

На скупу су учешће узели и амбасадори Републике Бугарске у Румунији и Северној Македонији, као и бројни високи функционери неколико министарстава Републике Бугарске.
 12.12.2023 - Амбасадор Јовић присуствовао радном доручку са председником Р. Бугарске, Руменом Радевим

Амбасадор Јовић данас је присуствовао радном доручку са председником Р. Бугарске, Руменом Радевим, који је организован за амбасадоре који говоре бугарски језик.

Поред могућности за помоћ у ширењу бугарске културе и језика, као моста са другим, а пре свега словенским народима, на састанку је размотрена и актуелна политичка ситуација у Републици Бугарској али и безбедносна ситуација на глобалном плану.
Амбасадори су имали прилику да са председником Радевим размотре и друге теме од обостраног интереса.04.12.2023 - У Софији одржана туристичка презентација ТОБ

Дана 01. децембра 2023. године, у Софији, Туристичка организација Београд - ТОБ, у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Софији, представила је туристичке потенцијале Србије и Београда, са посебним акцентом на културне манифестације и догађаје.

Догађај су отворили Амбасадор Жељко Јовић, помоћник директора ТОБ, Слободан Унковић, и власник једне од највећих туристичких агенција у РБ, „Бохемија“, Бајко Бајков. Амбасадор Јовић је указао на значај сарадње Р. Србије и Р. Бугарске, посебно у области туризма, те навео да се управо квалитетним и јаким везама између грађана две државе, а које поспешује туризам, убрзано и интезивно развијају и укупни билатерални односи Р. Србије и Р. Бугарске. Такође, амбасадор Јовић је истакао да велики значај код евидентно видног повећања броја бугарских туриста у Србији има одлична путна инфраструктура, односно чињеница да се из Београда у Софију (и обратно) може стићи за мање од 4 сата. С тим у вези, напоменуо је да је стратешким опредељењем и напорима Владе Р. Србије, уз подршку председника Србије, А. Вучића, Р. Србија од 2012. године изградила преко 400 км аутопутева и брзих саобраћајница.

Амбасадор Јовић је изразио очекивања и наду да ће у наредном периоду још већи број бугарске браће и пријатеља посетити Србију и доћи да уживају у доброј храни, музици, лепотама наше земље и гостопримљивости нашег народа.

Промоцији Београда у Софији придружиле су се и туристичке организације Ниша, Сокобање и Димитровграда, као и бројни представници хотела и спа центара из Србије.

Представници туристичких привредних субјеката две земље су након презентација одржали појединачне (Б2Б) састанке и разменили информација од узајамног интереса, а у циљу остваривања евентуалне будуће пословне сарадње. Структура компанија је превасходно била из домена хотелијерства, угоститељства и бањског туризма.27.11.2023 - Амбасадор Ж. Јовић одржао састанак са министарком за иновације и развој у Влади РБ, Миленом Стојчевом

Амбасадор Жељко Јовић се 24. новембра 2023. године састао са министарком за иновације и развој у Влади РБ, Миленом Стојчевом. Током састанка амбасадор је представио досадашње успехе Републике Србије у области дигитализације, иновација и развоја науке, те истакао чврсто опредељење Републике Србије и њених надлежних институција да стратегију свог даљег развоја заснивају на снажном и посвећеном ангажману у области науке, развоја иновативних технологија и повезивања истих са кључним сферама друштва.

Министарка Стојчева је изнела сличне ставове и указала на активности Републике Бугарске и њеног министарства, те истакла личну иницијативу да средином фебруара следеће године, у Софији буде организована регионална конференција на којој би се размотриле могућности успостављања конкретне сарадње у поменутим областима, а међу сродним министарствима и надлежним институцијама регионалних држава, у циљу стварања јаче конкурентне способности нашег региона и могућности за даљи, јачи и бржи развој.12.11.2023 - Дан Св. Краља Милутина

Дана 12. новембра 2023. године у просторијама Амбасаде обележена је крсна слава, Св. краљ Милутин. У присуству великог броја Срба који раде и живе у Р. Бугарској, гостију из СПЦ и БПЦ, пресечен је славски колач и на пригодан начин обележен овај велики догађај.

Претходно су амбасадор и запослени у Амбасади, присуствовали Светој литургији у цркви Свете Недеље у Софији, након које су венце на кивот Св. краља Милутина, положили амбасадор Јовић и државни серетар у Министарству за рад, социјална и борачка питања, Дејан Антић.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Софији

Дана 11. новембра 2023. године на Српском војничком гробљу у Софији, полагањем венаца одата је пошта палим српским херојима и обележен је Дан примирја у Првом светском рату.

Обележавању Дана примирја и полагању венаца присуствовали су запослени у Амбасади Србије у Софији, представници српских држављана који живе и раде у Софији, као и чланови Друштва за неговање слободарских традиција Србије из Ниша. Овогодишње обележавање овог важног дана одржано је без прусуства других званица и представника дипломатског кора, због почетка радова на реконструкцији гробља и уређења парцеле, а у сарадњи са Министарством за рад, социјална и борачка питања Владе Републике Србије.

Иначе, 12. новембра 2023. године у Софији је боравио и државни секретар поменутог министарства, Дејан Антић, који је са амбасадором Јовићем обишао гробље, поклонио се сенима палих српских јунака и остварио увид у започете радове.ОБАВЕШТЕЊЕ БИРАЧИМА КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА КОЈИ ЋЕ БИТИ ОДРЖАНИ 17. ДЕЦЕМБРА 2023. ГОДИНЕ

 

(РОК ЗА ПРИЈАВУ 25. НОВЕМБАР 2023. ГОДИНЕ)

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине и исти су заказани за 17. децембар 2023. године.

Обавештавамо држављане Републике Србије који имају боравиште у Р. Бугарској да, преко Амбасаде Републике Србије у Софији, могу најкасније до 25. новембра 2023. године у поноћ (по локалном времену у Р. Србији) поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у Р. Бугарској у Амбасади Републике Србије у Софији.

Захтев се може поднети лично у Амбасади Републике Србије у Софији, на адреси Ул. Велико Трново бр. 3, поштом, или e-mailom: srb.emb.bulgaria@mfa.rs.

Уз захтев за гласање у иностранству прилаже се копија важећег пасоша или личне карте Републике Србије. Пожељно је да лична карта буде очитана, како би била видљива адреса пребивалишта (исту можете да очитате у Амбасади).

Напомињемо да држављани Републике Србије имају право да поднесу захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству без обзира на врсту боравка, односно уколико ће на дан гласања боравити у иностранству.

Моле се бирачи да пре пријављивања изврше увид у јединствени бирачки списак преко сајта Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, односно преко следећег линка https://upit.birackispisak.gov.rs

Лице које је држављанин Р.Србије и има пребивалиште у Р.Србији, а није уписано у јединствени бирачки списак  потребно је да поднесе и захтев за упис у ЈБС. Захтев се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу еУправе и истом приступа квалификованим електоронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.

Уколико се пријави довољан број бирача, Републичка изборна комисија ће донети одлуку о отварању бирачког места.

Захтев за гласање у иностранству можете преузети ОВДЕ,

Захтев за упис у јединствени бирачки списак можете преузети ОВДЕ.29.10.2023. – Амбасадор Јовић и ове године присуствовао традиционалном пресвлачењу моштију Св. краља Милутина

И ове године у софијској цркви Свете Недеље, традиционално су пресвучене мошти Св. краља Милутина, које су на простору града Софије већ више од 550 година. Тело српског краља је из манастира Бањска, око 1460. године пренето најпре у Трепчу а затим и у Софију, како би се спречило да будe и физички угроженo, пред налетом војске Отоманске империје.

У организацији Амбасаде Србије и софијске Свете Митрополије, на челу са софијским викарним и белоградчишким епископом, Поликарпом, као и у протекле три године, након пресвлачења је уприличена и литија са моштима Св. краља Милутина, која је прошла централним улицама Софије. Поред бројних верника из Србије, Републике Српске, Црне Горе и Бугарске, догађају су присуствовала и деца из Ансамбла "Бабушница" из Бабушнице. Прошлогодишња одежда однета је у цркву Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама на Космају.
 28.10.2023. – Амбасадор Јовић присуствовао је међународној научној Конференцији "Балкан после 1204. године"

У периоду од 27. до 28. октобра, у Софији је организована међународна Конференција "Балкан после 1204. године", а у сарадњи Историјског Института БАН и Катедре за историју византије Филозофског факултета у Београду. Са српске стране конференцији су присуствовали проф. др Јелена Ердељан, проф. др Влада Станковић, доц. др Драгољуб Марјановић и доц. др Дејан Гашић. Дана 28.10. свечаном отварању конференције присуствовао је и амбасадор Ж. Јовић.

Поред могућности да стручна али и шира лаичка јавност буду упознате са специфичним детаљима поменутог периода балканске историје, ово је била прилика да се још више учврсте везе између престижних српских и бугарских научних институција, те да се и на тај начин да допринос оснаживању укупних веза између две државе и два народа.
 26.10.2023. – Амбасадор Јовић састао се са министром унутрашњих послова Републике Бугарске, Калином Стојановим

Дана 26. октобра, амбасадор Жељко Јовић састао се са министром унутрашњих послова Републике Бугарске, К. Стојановим. Том приликом размотрена су питања у вези билатералне али и регионалне сарадње, али и у вези заједничких мера за обезбеђење заједничке границе и супротстављања илегалним миграцијама.

У том смислу, саговорници су констатовали спремност за јачање оперативне сарадње и интензивирање директне комуникације између конкретних организационих јединица два министарства. Такође, размотрене су и могућности за олакшавање саобраћаја преко заједничке границе, посебно током летњих месеци када је он најинтензивнији.
 15.10.2023 – Амбасадор Ж. Јовић присуствовао хуманитарној вечери, у организацији Фондације „Реал Мадрид“ и Фондације „Пријатељи спорта“

Дана 15.10.2023. године, амбасадор Ж. Јовић, у друштву легандарног бившег фудбалера Реал Мадрида, Емилија Бутрагења и Ангелине Николове, бивше министарке туризма РБ,  присуствовао је свечаној хуманитарној вечери, у организацији Фондације „Реал Мадрид“  и Фондације „Пријатељи спорта“, са циљем подршке социјалној школи спорта у Видину.

Социјалне спортске школе Фондације „Реал Мадрида“ реализују се кроз програм међународне сарадње, и фокусиране су на подршку образовања и духовног развоја мањина које живе у тешким условима широм света, као и на промоцији развоја сарадње на свим континентима, у сарадњи са водећим НВО и специјализованим организацијама.Конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

Министарство спољних послова Републике Србије расписало је 12. октобра 2023. године конкурсе за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону, а који имају за циљ употребу, учење, чување, српског језика и ћириличког писма, чување и неговање српског културног, етничког и верског идентитета, у области Образовања.

Конкурси су отворени од 13. октобра 2023. године до 23. октобра 2023. године

Више информација је доступно на:

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi2023.php
 10.10.2023 – У Софији одржан састанак представника Министарства културе Р. Србије и Р. Бугарске

Дана 10.10.2023. године, представници делегација из Р. Србије, државни секретар Министарства културе Р. Србије, Миодраг Ивановић и начелник Сектора за савремено стваралаштво, Младен Весковић одржали су састанак са замеником министра културе РБ, Чавдаром Георгијевим и члановима бугарске делегације.

Наша страна је поред наставка сарадње у оквиру заштите културног наслеђа, предложила и интензивирање сарадње у областима: Кинематографије (кроз програм подстицаја за продукцију аудио-визуелних дела), Форума словенских култура (у едицији „100 словенских романа“), и др. Такође, предложено је и интензивирање сарадње у области визуелних уметности (изложбе савремених уметника) као и на пољу сузбијања илегалне трговине уметничким делима. Договорено је да се у наредном периоду усагласи нови предлог „Програма културне сарадње између Министарства културе Р. Србије и Р. Бугарске“ за период 2023 -2025. године.

Наведеном састанку присуствовао је и амб. Ж. Јовић, који је бугарској страни предложио неколико тема и питања, који би се заједничким напорима могли реализовати до краја ове године.09.10.2023 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао отварању изложбе „Требениште“

Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је церемонији отварања изложбе „Требениште“, која је у Националном археолошком музеју у Софији одржана 09.10.2023. године, поводом обележавања 105 годишњице „Некропоља“.
На реализацији наведене изложбе, која је прошле године одржана у РСМ, а која ће следеће године бити у Р. Србији, активно су учествовали представници Националног музеја Р. Србије, Археолошког музеја РСМ и Националног археолошког института и музеја Р. Бугарске. Три стране су потписале Уговор о изнајмљивању експоната, који се на изложбама користе како би се пружила могућност да се грађани у својој држави упознају да изузетним историјским културним вредностима.

Изложбу су отворили заменица ПР РБ, Илијана Јотова, и директор Националног археолошког института и музеја Р. Бугарске, Христо Попов, а гостима су се обратили, министар културе Р. Бугарске, Крстју Крстев, председник бугарске академије наука, Јулијан Ревалски, заменик министарке културе РСМ, Даим Лучи, државни секретар Министарства културе Р. Србије, Миодраг Ивановић, директорка Националног музеја Р. Србије, Бојана Б. Брешковић и директорка Археолошког музеја у Скопљу, Славица Бабамова.

У свом обраћању, И. Јотова се захвалила научницима и музејским стручњацима на труду и посвећености у циљу реализације наведене изложбе, те истакла да је иста доказ како се путем науке граде добросуседски односи, а који се остављају будућим генерацијама, додавши да су „свету потребне лекције прошлости да би знали како да граде будућност“.

Догађају су присуствовали чланови делегација РСМ и Р. Србије, бројни представници из акредитованих ДКП у Бугарској, представници научних институција РБ, а испред Амбасаде Р. Србије у Софији скупу су присуствовали амбасадор, Ж. Јовић и први саветник М. Секулић.23.09.2023 - Амбасадор Ж. Јовић, у месту Пазарџик присуствовао манифестацији отварања пројекта „Вртови света“

Дана 23.09.2023. године, амбасадор Ж. Јовић је у друштву потпредседнице НСРБ, Росице Кирове, потпредседнице Одбора за спољну политику НСРБ и бивше министарке спољних послова РБ, Екатерине Захаријеве, и бројних ДК представника, присуствовао манифестацији „Вртови Света“, који су званично отворили градоначелник града Пазарџик, Тодор Попов и легендарни бугарски фудбалер, Христо Стоичков.

Пројекат је реализован под покровитељством, Општине Пазарџик, организације „Peace Run”, удружења „Додирни дугу” и удружења „Омладинског спортског клуба Пазарџик”, и носи поруку мира и солидарности. Такође, пројекат има за циљ да кроз природно растиње (дрвеће, биљке и др.) представи светске области, тако да је свакој земљи учесници додељен један део у парк-острву „Слобода“, на којем је осим државних обележја (застава и мапа), посађено растиње, специфично за одређену земљу. Осим, Р. Србије, учествовали су Мароко, Грчка, Грузија, Турска, Ватикан, Италија, Палестина, Ирак и др.

Након званичне церемоније отварања, организатори и учесници су посетили „баште“ свих земаља, а амб. Ж. Јовић заједно са потпредседницом НСРБ, Р. Кировом, градоначелником града Пазарџика, Т. Поповим и фудбалером, Х. Стоичковим, је отворио Српски врт (који је засађен уз логистичку подршку почасних конзула, Митка и Анастасије Солаков).20.09.2023 - У Амбасади Р. Србије у Софији одржана туристичка презентација потенцијала источне Србије

Дана 20. септембра  2023. године, у организацији Амбасаде Р. Србије, Регионалне  агенције за развој источне Србије - РАРИС из Зајечара и Кластера руралног туризма „Чаролија истока“, одржана је презентација туристичке понуде и потенцијала источне Србије.


Презентацији, која је одржана у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији, осим  представника туристичких агенција из Р. Бугарске, присуствовао је и директор Агенције за промоцију малих и средњих предузећа РБ (БСМЕПА), Бојко Таков. Такође, догађају су присуствовали и бројни медији, између осталих и Бугарска национална телевизија (БНТ), која је у вечерњем издању дневника објавила репортажу о туристичкој понуди источне Србије.

Догађај је отворио амбасадор Ж. Јовић, те истакао да је туризам веома важан фактор у међународним односима, посебно када су у питању суседне земље, Р. Србија и Р. Бугарска. С тим у вези, додао је да велики број бугарских туриста посећује Србију и обрнуто, те да је то најбољи начин да се „два народа још боље упознају“. Амб. Јовић је додао да се очекује да ће до 2025. године бити отворен још један гранични прелаз (Кадибогаз, пролаз између Белоградчика и Књажевца), што ће допринети развоју туристичког и економског потенцијала за пограничне крајеве.

Током презентације, представљена је туристичка понуда источне Србије, односно општина: Мајданпек, Кладово, Неготин, Сокобања, Књажевац, Бољевац и градова Бор и Зајечар. Након презентације, одржан је и низ билатералних састанака представника туристичке привреде источне Србије и туристичких агенција из Бугарске на којима се разговарало о будућој сарадњи.16.09.2023 - Амбасадор Јовић присуствовао кошаркашком турниру у Плевену

Дана 16. септембра 2023. године,  амбасадор Јовић присуствовао је кошаркашком турниру у Плевену, на којем су учествовали кошаркаши тима „Чачак 94“ из Чачка. Поред присуства турниру, амбасадор се у Плевену састао са градоначелником, Георгијем Спартанским.

У друштву бившег градоначелника и бившег министра унутрасњих послова Р. Бугарске, данас лидера странке АБВ, амбасадор је посетио монументални споменик Панораму "Плевенска епопеја 1877.г.", где се уписао у књигу утисака и одао почаст палим Бугарима, Русима и Румунима, у борби против војске Отоманске империје, а у чувеној Плевенској битци, 1877. године.14.09.2023. Свечано отварање 77. Међународног сајма технике у Пловдиву

Дана 14.09., на пловдивском Медјународном сајму, свечано је отворен 77. Међународни сајам технике, на ком су поред бројних излагача из Републике Бугарске, региона и света, учешће узели и представници Привредне коморе Србије. Након што је сајам свечано отворио министар економије и индустрије Републике Бугарске, Богдан Богданов, у присуству градоначелника Пловдива и представника дипкор-а, гостима сајма представљени су излагачи и њихови штандови.

Амбасадор Јовић, на српском штанду, у друштву почасних конзула Србије у Републици Бугарској, Митка и Анастасије Солаков, као и директора Регионалне привредне коморе Ниш, А. Милићевића, министра Богданова упознао је са потенцијалима српске привреде и областима у којима је могућ даљи и квалитетнији развој сарадње.
 13.09.2023. – Амбасадор Јовић присуствовао је концерту бугарског певача Красија Аврамова, у Римском амфитеатру, у Пловдиву

Под покровитељством Марије Габриел, вице премијерке и министарке спољних послова Републике Бугарске, у Римском амфитеатру, у Пловдиву, одржан је велики концерт, бугарског певача Красија Аврамова у којем је учествовало неколико великих светских и бугарских звезда као и симфонијски оркестар БНР.

У друштву неколико министара и високих званичника Републике Бугарске, концерту и прослави након истог присуствовао је и амбасадор Јовић. У срдачном разговору амбасадора са К. Аврамовим, поменута је и могућност организације истог концерта у Нишу или Београду а уз асистенцију симфонијског оркестра РТС.12.09.2023. – Амбасадор Јовић присуствовао је свечаном отварању изложбе „Сенке“ сликара Велче Велчева

Дана 12. септембра, амбасадор Јовић, у друштву Стефана Стојкова, председника Савета бугарске националне мањине у Србији, у софијској Уметничкој галерији „Стубел“ присуствовао је свечаном отварању изложбе, под насловом „Сенке“ сликара Велче Велчева. Велчев је иначе држављанин Републике Србије из Димитровграда, а већ годинама живи и ствара у Шпанији.

Амбасадор Јовић је овом приликом истакао значај културе као једне од најважнијих спона између бугарског и српског народа, и захвалио се власницима поменуте галерије на прилици да и грађани Софије виде прелепа дела Велчева.
 11.09.2023. - Амбасадор Јовић присуствовао је десетом конгресу балнеологије и спа туризма у Пампорову

Амбасадор Јовић, као специјални гост председника општине Чепеларе, Борана Хаџиева, присуствовао је десетом конгресу балнеологије и спа туризма, који је одржан у једном од три највећа ски центра у Бугарској, Пампорову.

Конгрес је одржан под мотом „Нарастајући потенцијал здравственог туризма – приоритет у националној политици Бугарске“. Том приликом, са заменицом министра туризма Републике Бугарске, И. Георгиевом, и председником Европске СПА асоцијације, П. Дубоа, констатујући значајно присуство српских туриста у Републици Бугарској, амбададор Јовић размотрио је могућности заједничког наступа Србије и Бугарске, ка трећим странама, а у области здравственог и спа туризма.22.07.2023. – Амбасадор Јовић присуствовао традиционалном народном сабору на Кадибогазу

Дана 22.07. амбасадор Јовић и изасланик одбране, потпуковник. Жељко Симић, присуствовали су традиционалном народном сабору на Кадибогазу, пролазу између бугарске Општине Белоградчик и српске Општине Књажевац. Овај сабор поред туристичког значаја за цео тај регион са обе стране границе, који баштини ову традицију скоро 100 година, пре свега је значајан јер сваке године чини видљивим везе које се гаје између српских и бугарских грађана. Тога дана отвара се привремени гранични прелаз и људи се без ограничења крећу из једне у другу државу, уживајући у доброј храни, специфичним специјалитетима овог краја, производима народне радиности, народној музици, песми и весељу.

Ове године на свечаном отварању Сабора, присутним грађанима су се обратили, амбасадор Јовић, заменик председника Скупштине Општине Књажевац, Игор Стевановић, Начелник видинског округа, Иво Атанасов и председник Општине Белоградчик, Борис Николов. Амбасадор Јовић у свом обраћању истакао је и напоре које улажу обе стране да се у наредном периоду на том месту отвори и стални гранични прелаз, Ново Корито - Салаш.
 20.07.2023. – Куртоазни састанак амбасадора Јовића са заменицом председника Владе Р. Бугарске и министарком спољних послова, Маријом Габриел

Након недавног именовања М. Габриел на место заменице председника Владе Р. Бугарске и министра спољних послова Р. Бугарске, амбасадор Јовић је реализовао куртоазни састанак са именованом. Током састанка, амбасадор је М. Габриел пренео честитке и поздраве највиших српских званичника и пожелео срећу и успех у даљем раду.

Такође, размотрени су модалитети за даљи развој и унапређење досадашње сарадње. Саговорници су се сложили да постоје бројне области које, поред постојећих и планираних заједничких пројеката, могу допринети развоју односа две државе и два народа, али и бољој укључености Србије у конкретне пројекте ЕУ, пре свега у области дигитализације и образовања.08.07.2023. – Амбасадор Јовић посетио је у Ердену (општина Монтана) падобранску екипу Војске Србије

Падобранци 63. падобранске бригаде из Ниша учествовали су у другој рунди регионалног падобранског такмичења, под називом "Источноевропски куп у скоку на циљ", у периоду од 6. до 9. јула 2023. године, на спортском аеродрому Ерден. Непосредни организатор и домаћин такмичења био је Аероклуб Монтана и њохив председник Ангел Стаменов, уз подршку предузећа „AVA Sky Ltd“ . На такмичењу је учествовало осам екипа састављених од такмичара из Републике Бугарске, Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Молдавије, Румуније, Републике Мађарске, Републике Пољске.

У суботу 8. јула, припаднике Војске Србије који учествују на такмичењу посетио је амбасадор, Жељко Јовић, у пратњи изасланика одбране потпуковника Жељка Симића. Припадници Падобранске екипе Војске Србије су амбасадора упознали са ваздухопловном спортском дисциплином "скок на циљ", циљем и значајем учешћа на такмичењу. Након завршетка такмичарског дана, амбасадор је са припадницима Падобранске екипе 63. бригаде извео и свој први скок (тандем), чиме је симболично постао члан ове велике породице. Иначе, наши падобранци су на овом такмичењу освојили појединачно прво место и друго у групној конкуренцији.


 07.06.2023. - Амбасадор Јовић у Босилеграду, на свечаној церемонији примопредаје десет амбулантних возила, за осам здравствених установа

Амбасадор Јовић боравио је 07.06. у Босилеграду, где је у друштву министарке здравља Србије, Д. Грујичић, и амбасадорке НР Кине, Чен Бо, присуствовао свечаној церемонији примопредаје десет амбулантних возила, за осам здравствених установа, међу којима је и Дом здравља у Босилеграду. Ова донација у великој мери допринеће већем степену здравствене заштите свих грађана Босилеграда, од којих је већина бугарског порекла.

Поред наведеног, амбасадор Јовић и министарка Грујичић размотрили су и неке конкретне могућности развоја сарадње измедју Министарства здравља Србије и Министарства здравља Бугарске, у циљу стварања још бољих услова у здравству, у босилеградском крају.
 06.07.2023. Амбасадор Ж. Јовић посетио је болницу УМБАЛ "Проф д-р Стојан Киркович" у Старој Загори

Непуну годину од немилог догађаја и велике саобраћајне несреће у којој су прошле године  повређена бројна деца из Србије, а када је од стране лекара, општинске администрације али и обичних грађана Старе Загоре, пружена велика помоћ и подршка, бмбасадор Жељко Јовић посетио је болницу УМБАЛ "Проф д-р Стојан Киркович" у Старој Загори, где се састао са директором болнице, др. Јовчом Јовчевим..

Током посете и обиласка болнице, амбасадор је изразио дубоку захвалност свим лекарима и медицинским радницима који су пружили хитну медицинску помоћ и лечење настрадалима у несрећи, која се у августу прошле године догодила на аутопуту „Тракија“.
 06.07.2023. – Амбасадор Ж. Јовић у посети Државној опери „Стара Загора“

Дана 06. јула, амбасадор Ж. Јовић посетио је Стару Загору, где се у току одржавања летњих музичких вечери састао са директором поменуте опере, Огњаном Драгановим и великим српским и светски познатим баритоном, Жељком Лучићем, који је истог дана наступио у главној улози, у опери „Трубадур“. Током самог сусрета амбасадор Јовић указао је на значај културе и уметности, као најбољег темеља за даље продубљивање односа између Р. Србије и Р. Бугарске.

У том смислу, амбасадор је истакао велико задовољство што ће Републику Србију и њену културу представити баш господин Лучић, који је радо виђен гост у Бугарској.

 Одржавање 12 балканског винског такмичења - фестивала „The Balkans Intenational Wine Competition and Festival 2023"

У Софији је јуче, испред Националне палате културе, поводом 12 балканског винског фестивала „The Balkans Intenational Wine Competition and Festival 2023“ (BIWCF),одржана церемонија доделе награда за најбоља вина.


Ове године произвођачи вина из Р. Србије освојиле су две награде. За најбоље полусуво вино победила је винарија Деспоика „Немир 2022", а награду за најбоље бело вино домаће сорте, припала је винарији Винчић „Grand Fru 2020, Grašac, Fruška Gora“.

Догађају је присуствовао и амбасадор Ж. Јовић, који се у свом обраћању захвалио организаторима на позиву и истакао значај наведеног догађаја, пре свега у погледу јачања економских односа између земаља ЗБ.  Такође, амб. Јовић је и овом приликом упутио позив свим присутним произвођачима и дистрибутерима вина да се пријаве и активно присуствују на Другом међунардоном сајму вина „Винска визија Отворени Балкан“, који ће се одржати у периоду од 16. до 19. новембар 2023, године у Београду, те обишао штандове и разговарао са излагачима.Амбасадор Ж. Јовић присуствовао 29. Конгресу Европског ринолошког друштва одржаном у Софији

Дана 22. јуна о.г, у Софији, амбасадор Ж. Јовић присуствовао је 29. Конгресу Европског ринолошког друштва, који је одржан у оквиру 40. конгреса Међународног друштва за инфламацију и алергију (ИСИАН).


У оквиру научног програма презентована су нова знања и практичнне клиничке примене, пре свега из домена употребе дијагностичких и терапеутских уређаја. С тим у вези, учесници конгреса су у оквиру радних сесија разменили искуства из сфере ринологије, а одржана су и предавања оториноларингологије и сродних специјалности (алергије, имунологије, онкологије),  где су такође представљене хируршке и технолошке иновације.

На наведеном догађају учествовали су представници из Р. Србије, који су након конгреса посетили Амбасаду Р. Србије у Софији.Амбасадор Жељко Јовић присуствовао 14. Националном ловачком сабору посвећеном 125. годишњици Националног ловачко-риболовног друштва „Савез ловаца и риболоваца у Бугарској“

Дана 17. јуна о.г., амбасадор Ж. Јовић присуствовао је 14. Националном ловачком сабору посвећеном 125. годишњици Националног ловачко-риболовног друштва „Савез ловаца и риболоваца у Бугарској“, који је одржан у месту „Кабијушка корија“, у близини града Шумена.

Скуп, који је посетило око десет хиљада људи, је отворио председник општине Шумен, Љубомир Христов, а поздравне говоре, упутили су амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Ж. Јовић, Тамаш Маргеску, представник  Међународног савета за лов и заштиту дивљачи, Саи Грифин, представник Федерације европских ловачких удружења, Ладо Брадач, председник Ловачког савеза Словеније, Срећко Жерјав, потпредседник Ловачког савеза Словеније, Ивица Будур, председник Хрватског ловачког савеза, Имрицх Шуба, извршни председник Ловачког савеза Словачке, Влатко Алексовски, председник Ловачког савеза РСМ, Братислав Ћирковић, председник Националне ловачке организације Србије и Зоран Алексић, председник Ловачког савеза Пирот. Такође,  током церемоније отварања сабора, митрополит варненски и великопреславски Јоан, освештио је заставе ловачких удружења.

Сабору су такође присуствовали и бројни представници државних институција Р. Бугарске, између којих и потпредседница Народне скупштине, Росица Кирова. Честитке су упутили и председник Р. Бугарске, Румен Радев, председник Народне скупштине Р. Бугарске, Росен Жељазков, обласни начелник Шумена, Христа Христова, посланик у Европском парламенту, Искра Михаилова, командант Заједничких командних снага Р. Бугарске, генерал Валери Цолов, као и руководиоци државних шумарских предузећа.Амбасадор Жељко Јовић у Софији присуствовао радном састанку Института за мирење и арбитражу Р. Србије и Р. Бугарске и отворио Радионицу „Решавање радних спорова – партнерство за знање најбоље праксе”

У Софији је у периоду од 14. до 16. јуна 2023. године одржана Радионица „Решавање радних спорова – партнерство за знање најбоље праксе” у организацији Националног института за мирење и арбитражу Р. Бугарске (НИПА), коју је отворио амбасадор Ж. Јовић. На радном састанку са представницима НИПА учествовали су представници Републичке агенције за мирно решавање радних спорова Р. Србије.


Главна тема радионице била је усмерена на идентификацију сличности и разлика у поступцима решавања спорова и могућности за сарадњу у потенцијалном заједничком пројекту у оквиру програма INTERREG VI-A IPA Бугарска-Србија, 2021-2027.

Обзиром да Р. Србија и Р. Бугарска имају потписан Меморандум о разумевању за сарадњу на превенцији и решавању радних спорова, наведени догађај је пружио још једну прилику за јачање дугогодишње међуинституционалне сарадње и пријатељства.15.06.2023 - Tакмичењe у програмирању „CodeIT“ у Софији

У Софији је у периоду 10. – 12. јун о.г., у организацији бугарске програмерске компаније „Musala Soft“, одржано финале отвореног програмерског такмичења „CodeIT“, на којем су учествовали и ученици основних школа и гимназија из Сомбора.

На последњој ранг листи победника, учесници из Р. Србије пласирали су се од четвртог до осмог места, и то: 4. Александар Губица, ученик гимназије „Велико Петровић“ из Сомбора, 5. Виктор Лучић, ученик ОШ „Аврам Мразовић" из Сомбора, 6. Немања Маиски, 7. Ведран Баић, ученици и 8. Душко Обрадовић, наставник гимназије „Вељко Петровић“. У оквиру јуниорске класе, четврто место освојио је Вељко Галовић, ученик О.Ш. "Аврам Мразовић" из Сомбора.

На церемонији проглашења победника присуствовали су представници из кабинета ПР Р. Бугарске, Р. Радева, Амбасаде Пољске у Софији, а нашим учесницима честитао је амбасадор Србије у Софији, Жељко Јовић.Амбасадор Ж. Јовић присуствовао бојевом гађању „Шабла-2023“ у Бугарској

Дана 08. јуна 2023. године, амбасадор Републике Србије у Бугарској Ж. Јовић и изасланик одбране Републике Србије у Бугарској Ж. Симић, присуствовали су овогодишњем бојевом гађању циљева у ваздушном простору на полигону „Шабла“ у Републици Бугарској „Шабла-2023“, а коју су након извршених обука извели припадници Војске Србије и Бугарске армије.

Званичну делегацију Министарства одбране и Војске Србије, која је присуствовала догађају, предводио је државни секретар у Министарству одбране, Немања Старовић.

Показном бојевом гађању претходиле су припреме борбених јединица за противваздухопловна дејства на полигону "Шабла" и припадника авијацијских јединица на аеродрому "Балчик", са циљем унапређење укупне способности јединица Ратног ваздухопловства и ПВО за заштиту ваздушног простора Р. Србије и прилика за припаднике ових јединица да се у пракси упознају са могућностима средстава војне технике из наоружања Војске Србије. Гађања циљева реализовано је из ракетних система „Нева“ и „Куб“, као и са борбеним хеликоптерима Ми-17 и Ми-24, и борбеним авионима „Миг 29“, из састава Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

Успешно гађање циљева припадницима српске и бугарке војске, честитали су начелник одбране Бугарске армије, адмирал Емил Ефтимов, државни секретар у Министарству одбране, Немања Старовић и помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић и амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Жељко Јовић.20. Међународни дечји етно фестивал ,,Деца Балкана с духовношћу Европе" одржан у Хаскову, Р. Бугарској

На 20. Међународном дечјем етно фестивалу ,,Деца Балкана с духовношћу Европе" одржаном у Хаскову, у Бугарској, Хор Дечјег културног центра Београд, на челу са диригентицом мр Невеном Ивановић, у конкуренцији од стопедесет уметничких група освојио је специјалну награду. Фестивал, који се одржава поводом прославе 1. јуна - Међународног дана детета, традиционално се одржава на Летњој позоришној сцени у зеленој оази Минералне бање у околини Хаскова.

Такмичење вокалних и плесних група са Балкана - Босне и Херцеговине, Молдавије, Румуније, Северне Македоније, Србије, Црне Горе и из свих области Бугарске пратила је Бугарска национална телевизија, која је снимала Гала концерт и правила специјалну емисију посвећену двадесетом јубиларном окупљању деце Балкана.

Након успешног наступа на фестивалу у Хаскову, наредног дана Хор Дечјег културног центра Београд наставио је музичко дружење са дечјим хором из Националне дечје палате из Софије приредивши заједнички вечерњи концерт у овој институцији за децу у Софији.

Учесници из Дечјег културног центра Београд били су и гости Амбасаде Србије у Софији, у којој су се тога дана могли чути најлепши дечји гласови и песме ,,Ово је Србија" и ,,Коловођа".05.06.2023 - Амбасадор Јовић на обележавању дана Града Монтане - Св. Духа

Амбасадор Јовић традиционално је присуствовао свечаном обележавању дана Града Монтане, Св. Духа.

Градоначелник Монтане, Златко Живков, овога пута угостио је 13 делегација из целог света, међу којима и представнике Општина Пирот, Бабушница и Медијана (Нис). Након свечане прославе и седнице Општинског савета, одржани су посебни састанци сваке делегације са градоначелником и представницима општинске администрације.

Када су у питању српске општине, кључни циљ је био успостављање још тешњих веза и конкретан договор у оквиру текућег процеса трансграничне сарадње. Иначе, Монтана је дузи низ година један од најпоузданијих партнера српским општинама, а само са Пиротом је у претходном периоду реализовала 15 пројеката, који су допринели развоју локалне инфраструктуре и бољем животу грађана.

Амбасадор Јовић обећао је наставак посвећеног и активног присуства Амбасаде Србије у Софији, како би се сви будући пројекти испратили и довели до потпуне реализације.У Софији одржан 68. састанак Комисије за Европу Светске туристичке организације (UNWTO)

На 68. састанку Комисије за Европу Светске туристичке организације (UNWTO) који је  одржан у Софији, испред Републике Србије, као сталне чланице, присуствовао је министар туризма и омладине, Хусеин Мемић.

Током састанка представљени су резултати динамике раста међународних прихода и долазака туриста за земље чланице, и то у првом кварталу ове године у односу на период пре пандемије, где се Р. Србија налази у самом врху у Европи. Србија се у првом кварталу ове године налази на другом месту у Европи по расту међународних прихода од туризма, а на трећем месту у погледу динамике раста долазака страних туриста, у односу на први квартал 2019. године.

Генерални секретар Светске туристичке организације, Зураб Пололикашвили, је  изразио очекивање да ће се европски туризам до краја године вратити на препандемијски ниво и да ово време треба искористити за трансформацију, сектора у правцу јачања људских ресурса и нових инвестиција.

На састанку, на коме су учествовали представници 40 земаља, дискутовано је о тренутном стању у туризму, са посебним фокусом на даљи развој образовања, људског капитала, инвестиција и одрживости.Отварање почасног конзулата Р. Србије у Благојевграду

Дана 19. маја 2023. године, у присуству представника Министарства спољних послова Р. Србије и Р. Бугарске и других бугарских институција, председника општиског савета Благојевграда, Р. Таскова, представника БПЦ, почасних конзула акредитованих у Бугарској, као и великог броја житеља наведеног града, свечано је отворен почасни Конзулат Р. Србије, којим ће руководити почасни конзул, господин Митко Солаков.


Конзулат су званично отворили амбасадор Жељко Јовић. градоначелник Благојевграда, Илко Стојанов и почасни конзул, М. Солаков. У свом обраћању, амбасадор Јовић је истакао велико задовољство због овог чина, додавши да је почасни конзулат отворен захваљујући заједничком ангажовању обе стране, и да је управо и то доказ чврстог опредељења две државе да наставе у истом правцу, да још више продубе своје везе, поспеше сарадњу и заједничким напорима допринесу стварању стабилног, безбедног и економски просперитетног региона. Оценио је да ће управо рад и посвећени ангажман почасног конзула допринети развоју и јачању сарадње пре свега у области културе, економије и туризма.

Поред наведеног, амбасадор је присутнима пренео очекивање да ће просторије конзулата бити доступне свима, не само пријатељима из света политике и бизниса, него и обичним људима. Након свечаног отварања, приређен је пригодан културно уметнички програм фолклорног ансамбла Пирин.Књига жалости

Обавештавамо да је, поводом трагичног догађаја у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду од 3. маја 2023. године, Одлуком Владе Републике Србије проглашена тродневна жалост на читавој територији Републике Србије почев од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајa 2023. године.

Амбасада Републике Србије у Р. Бугарској захваљује на бројним изјавама саучешћа и подршке, које je овим поводом примилa.

Амбасада, такође, обавештава да ће у њеним просторијама, на адреси Ул. Велико Трново 3, у Софији, бити отворена књига жалости у следећим терминима:

Петак, 5. маја од 13:00 до 16:00 часова,
Суботу, 6. маја од 12:00 до 14:00 часова,
Понедељак, 8. маја од 14:00 до 17:00 часова и
Уторак, 9. маја од 12:00 до 14:00 часова.

Изјаве саучешћа могу се слати и електронским путем на адресу: srb.emb.bulgaria@mfa.rs.Деца, корисници Центра за социјалну рехабилитацију и интергарцију „Св. Ј. Рилски“ из Горње Малине, посетили су Амбасаду Р. Србије у Софији

Дана 25.04.2023, амбасадор Ж. Јовић у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији угостио је децу, кориснике Центра за социјалну рехабилитацију и интеграцију „Св. Ј. Рилски“ из Горње Малине, као и директорку, Ели Цветанову и запослене у овој институцији. Такође, догађају су присуствовали и руководиоци и васпитачи дечјег вртића „Вера, нада, љубав“ из Г. Малине.

Малишани, узраста од 5 до 7 година су рецитовали неколико песама и извели кратак  културно уметнички програм, након чега су се дружили са амбасадором и запосленима у  нашој Амбасади.

Представници наведеног центра су се посебно захвалили на досадашњој сарадњи и показаној бризи, а амб. Ж. Јовић је деци уручио пакетиће са слаткишима.26.04.2023 - Уручење егзекватуре почасном конзулу Р. Србије у Бугарској

Дана 25.04.2023. године, амбасадор Жељко Јовић свечано је уручио егзекватуру новом почасном конзулу Р. Србије у Бугарској, господину Митку Солакову.

Почасни конзулат са седишиштем у граду Благоевграду ће по отварању радно покривати конзуларно подручје које обухвата територије области Софија, Ћустендил, Перник, Благоевград, Враца, Монтана, Видин и Плевен.25.04.2023 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао потписивању МоР о унапређењу сарадње између оператора система за пренос гаса Бугарске, Румуније, Мађарске, Словачке и Азербејџана

У Софији је данас, у присуству ПР РБ, Р. Радева и ПР Азербејџана, И. Алијева потписан Меморандум о разумевању за унапређење сарадње између оператора система за пренос гаса Бугарске (Bulgartransgaz), Румуније (Transgaz), Мађарске (FGSZ), Словачке (Eustream) и азербејџанског SOCAR-а. Припремљен у оквиру заједничке иницијативе „Solidarity Ring” (STRING), коју је предложила Бугарска, а подржала Европска комисија. Меморандум има за циљ да повећа сигурност снабдевања природним гасом за ЕУ, а пре свега  Централну и ЈИЕ. Пројекат предвиђа пренос додатних количина азербејџанског гаса у Европу коришћењем постојеће инфраструктуре гасоводних мрежа четири европске земље.

 

МоР су потписали бугарски министар енергетике, Росен Христов, румунски министар енергетике Виргил-Данијел Попеску, мађарски МИП и министар трговине, Петер Сијарто, словачки министар економије, Карел Хирман и министар енергетике Азербејџана Парвиз Шахбазов.

Након церемоније потписивања меморандума, два председника су званично отворили канцеларију „SOCAR“ (државна гасна компанија Азербејџана) у Софији. Договор о отварању канцеларије постигнут је између два шефа држава у септембру 2022. године када је ПР Азербејџана, И. Алијев боравио у званичној посети Бугарској.
Испред Амбасаде Р. Србије у Софији, догађају је присуствовао амб. Ж. Јовић, а делегацију из Р. Србије је предводио директор „Србијагаса“, Д. Бајатовић.13.04.2023. – Амбасадор Ж. Јовић заједно са премијером Р. Бугарске, Г. Доневим и министром за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, И. Шишковим пустио у употребу 6,5 километара ауто-пута, на првој деоници ауто-пута „Европа“, ГП Калотина – Драгоман

Данас је недалеко од ГП „Калотина“ одржана свечана церемонија пуштања у употребу 6,5 километара ауто-пута, на првој деоници ауто-пута „Европа“, ГП Калотина – Драгоман. Овом чину присуствовали су амбасадор Ж. Јовић, премијер Р. Бугарске, Г. Донев, министар за регионални развој и јавне радове, И. Шишков, директор Агенције „Царина“, П. Геренски, као и бројне друге званице и јавне личности.

Цела деоница на релацији Драгоман - Калотина биће пуштена у саобраћај до краја маја ове године, док би изградња последње деонице ауто-пута између Софије и Сливнице требало да започне за двадесетак дана и буде готова до краја 2024. године. 

У изјави за бугарске медије амбасадор Јовић истакао је да је као српски амбасадор посебно срећан, јер овај ауто-пут директно спаја Србију и Бугарску. Такође, изразио је уверење да ће сам ауто-пут допринети како даљем развоју билатералних односа две државе у свим сферама, тако и јачању социјалних веза између српских држављана, укључујући и држављане Србије бугарског порекла, са Бугарском и грађанима Бугарске.10.04.2023. – Амбасадор Ж. Јовић састао са министром за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, Иваном Шишковим

Амбасадор Јовић састао се са министром за регионални развој и јавне радове Републике Бугарске, Иваном Шишковим са којим је разговарао о предстојећем отварању деонице ауто-пута „Европа“, који повезује гл. град Софију и бугарско-српску границу. Најављујући пуштање у саобраћај деонице дуге 7 км на делу пута између Драгомана и ГП „Калотина“, министар Шишков је упутио позив амб. и представницима Владе Р. Србије да присуствују овом догађају, 13. априла.

Констатујући да „што се више инфраструктурних објеката гради између Бугарске и Србије, то боље за два народа“, министар Шишков је истакао да ће цела деоница Драгоман - Калотина бити пуштена у саобраћај до краја маја о.г, док би изградња последње деонице ауто-пута између Софије и Сливнице требало да започне за 20-ак дана и буде готова до краја 2024. године. 

Током разговора, министар Шишков је амб. Јовића информисао и да се очекује да проширење ГП „Калотина“ буде завршено до краја августа ове године.

На састанку су учествовали и заменик министра за регионални развој и јавне радове Николај Шушков и директор Агенције „Царина“ Павел Геренски.29.03.2023 - Амбасадор Јовић посетио Центар за рехабилитацију и бригу о деци без родитеља и деци са посебним потребама у Горњој Малини

Дана 29.03.2023, амбасадор Жељко Јовић традиционално је посетио Центар за социјалну рехабилитацију и бригу о деци без родитеља и деци са посебним потребама у Горњој Малини. У сусрет Васкрсу, амбасадор је деци уручио пакетиће са слаткишима, одећом и обућом, након чега је присуствовао културно уметничким програму, који су деца из наведене установе извела у његову част.

Представници наведеног центра су се посебно захвалили српској Амбасади на досадашњој сарадњи и показаној бризи, а договорено је да након васкршњих празника деца из центра посете Амбасаду Србије у Софији, када би одржали и пригодну приредбу.20.03.2023 – Амбасадор Јовић и министар енергетике РБ, Р. Христов, обишли радове на изградњи гасног интерконектора Бугарска- Србија (ИБС)

Дана 20.03. о.г, у близини места Доброславци, Р. Бугарска, извршена је инспекција радова на изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија (ИБС), коју је предводио министар енергетике РБ, Р. Христов, а којој је присуствовао и амбасадор Ж. Јовић.


Обиласку радова, са бугарске стране присуствовали су извршни директор „Булгартрансгаза“,  В. Малинов, начелница кабинета за политичка питања у Мин. енергетике РБ, Љ. Ганчева, генерални менаџер и члан Надзорног савета компаније  „Главболгарстрој Холдинг АД”, К. Пешов, извршни директор компаније „Главболгарстрој Interational АД“, К. Кисев, док су са српске стране присуствовали, виши саветник у Министарству Рударства и Енергетике Р. Србије, Т. Радукић, руководилац пројекта изградње интерконектора ИБС при Министарству рударства и енергетике Р. Србије, А. Марчетић, и представница компаније „Србијагас“, Љ. Топаловић.

Министар енергетике РБ, В. Малинов и извршни директор компаније „Главболгарстрој“, К. Кисев, упознали су присутне са напретком грађевинских радова на бугарској деоници изградње ИБС. Према њиховим речима, радови се одвијају динамиком бржом од планиране, те се завршетак пројекта очекује пре октобра 2023. године, (комплетно постављање цеви и тестирање планирано је да се реализује током јула и августа месеца о.г.)

В. Малинов истакао је значај изградње ИБС у циљу постизање енергетске диверсификације, повећања енергетске сигурности и развоја тржишта двеју земаља и значај гасног интерконектора који ће омогућити допремање гаса из Азербејџана и Каспијског региона и повезивање Србије са ТАП-ом и ТАНАП-ом.23.02.2023 – Састанак са министром економије и индустрије Р. Бугарске, Николом Стојановим

Амбасадор Јовић састао се са министром економије и индустрије Републике Бугарске, Николом Стојановим. Током састанка разговарано је о модалитетима за даље повећање економске сарадње, која оцењена као одлична и у сталном успону. Наиме, 2021.године укупна робна размена између Р. Србије и Р. Бугарске премашила је 1.5 милијарди евра.

Амбасадор Јовић и министар Стојанов су констатовали да развој инфраструктуре, пре свега у области саобраћаја и енергетике, отвара додатне могућности за јачање сарадње у сфери економије и увећање бенефита за обе државе.

Посебна пажња у разговору била је посвећена могућности заједничког ангажовања у оквиру Слободне зоне Пирот, која од пре неколико година обухвата и Бабушницу али и Димитровград, у којем велики део популације чини бугарска национална мањина.22.02.2023 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао Међународном сајму пољопривреде АГРА у Пловдиву

У периоду од 21.02. до 25.02. о.г., у Пловдиву, под покровитељством Министарства пољопривреде, хране и шумарства Р. Бугарске, одржава се Међународни сајам пољопривреде „АГРА 2023“, који је свечано отворио министар пољопривреде Р. Бугарске, Јавор Гечев. Церемонији отварања сајма, присуствовали су бројни представници из акредитованих дипломатских представништва у Бугарској, као и чланови делегација земаља које су овом приликом излагали производе својих земаља, а испред Амбасаде Р. Србије, догађају је присуствовао амб. Ж. Јовић.

На сајму је 600 излагача из 25 земаља представило најновија достигнућа из области пољопривредне производње (укључујући научне приступе, праксу, технологије, технике, иновације и др.), опреме и прехрамбених производа, а упоредно су били изложени и производи виноградарства и винарства. Посебна пажња посвећена је савременим технологијама у пољопривреди, односно трендовима аутоматизације и дигитализације.


Амб. Јовић је у друштву почасног конзула Р. Србије у Р. Бугарској, А. Солакове, посетио штандове српских компанија „Метал Инжењеринг“ (производња опреме за прераду замрзнутог воћа и поврћа и за хемијску индустрију) из Ивањице, и „Elixir Zorka“ (производња минералних ђубрива) из Шапца, где је са власницима разговарао о позицији поменутих српских фирми на бугарском тржишту.16.02.2023 - Изложба „Пејсаж или унутрашњи простор“ у МИП РБ

У препуној сали галерије „Мисија“ Државног културног института при МИП Р. Бугарске, 16. фебруара о.г. званично је отворена изложба под називом „Пејзаж или унутрашњи простор“, аутора проф. Димитрија Пецића, декана Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, и проф. Светозара Бенчева, декана Факултета ликовних уметности Националне уметничке академије. Изложена уметничка дела третирају тему имагинарног пејзажа на различите начине – као сцену окупану топлом светлошћу, или као место насилних судара између елемената. Аутори, који се познају од раније, први пут излажу заједно, као гест пријатељства, размене идеја и стварања заједничког културног простора.

Отварајући изложбу, проф. Свилен Стефанов је истакао да је проф. Пецић један од најистакнутијих професора у Србији, који се бави управо високом штампом. Оно што видите, рекао је, може вам се чинити минималистичким, али то је изузетно сложен и фини рад. Према мени, у Србији постоји изузетна школа у том погледу, оценио је проф. Стефанов. 

Специјалан гост био је амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Жељко Јовић, који је у свом поздравном обраћању истакао важност и значај сличних пројеката, у области културе, који нам помажу да се додатно повежемо. 

Директор Института, Снежана Јовева, подсетила је да је гостовање проф. Пецића реализовано у оквиру програма „Балкански дијалози“, који је замишљен тако да уметницима из региона омогући да се афирмишу и комуницирају кроз своје стваралаштво. 15.02.2023 - Обележавање Дана државности Републике Србије

У Амбасади Републике Србије, у присуству српских држављана који живе и раде у Бугарској и представника бугарских институција и друштва (око 500 званица), одржан је свечани пријем поводом Дана државности Републике Србије.

Поред заменика председника Владе и министра унутрашњих послова Републике Бугарске, Ивана Демерджиева, министра здравља, Асена Меджидиева, министра економије и индустрије, Николе Стојанова, специјалан гост била је потпредседница Р. Бугарске, Илијана Јотова.

Присутним званицама су се пригодним говорима обратили амбасадор Ж. Јовић и потпредседница Р. Бугарске И. Јотова.

Међу осталим званицама пријему је присуствовао викарни софијски и епископ белоградчишки Поликарп, као и председници бројних бугарских општина и директори јавних предузећа.

На пријему су, са својим производима (храна и пиће пре свега, као и део културно-уметничког програма), били присутни и представници туристичког сектора Србије, који учествују на Међународном сајму туризма у Софији.

 15.02.2023 - Сајам туризма “Holiday & Spa 2023” у Софији

У Софији је 15. фебруара 2023. године, у организацији „Prim Expo“ и под покровитељством Министарства туризма Р. Бугарске, одржан 39-ти међунардони сајам туризма "Holiday & Spa 2023".


Најпрестижнији туристичком форуму у Р. Бугарској, који је окуио преко 250 излагача из 15 земаља, отворио је министар туризма Р. Бугарске, Илин Димитров. Поред националних и регионалних туристичких организација, на догађају су учествовали и агенције иностраних и домаћих туроператора, које су представиле туристичке дестинације, хотеле, туристичке центре, винске регије, манифестације и фестивале.

Поред Туристичке организације Србије, на заједничком штанду излагали су и Туристичка организација Београд, Нови сад, Ниш, Пирот, Сокобања, Књажевац, Бела Паланка, Димитровград, Златибор, Бабушница, Лесковац, Крагујевац, Краљево, Суботица, Инђија као и представници привреде бањских ресора из Србије. Промовисан је туристички потенцијал Србије, а посетиоци су имали прилику да пробају српске прехрамбрене производе. Церемонији отварања сајма присуствовао је амбасадор Жељко Јовић, који је у друштву министра Димитрова посетио српски штанд.12.02.2023 Амбасадор Жељко Јовић присуствовао кошаркашком мечу женских репрезентација Србије и Бугарске, у Самокову

Амбасадор Јовић је у друштву председника Општине Самоков, Владимира Георгијева, присуствовао мечу женских кошаркашких репрезентација Србије и Бугарске, који је одигран у арени „Самоков“ у оквиру квалификација за овогодишњи Евробаскет 2023.


Женска кошаркашка репрезентација Србије победила је Бугарску са резултатом 102:76, и тиме заузела прво место на квалификацијама. Амбасадор Јовић се поред ватреног навијања захвалио нашим кошаркашицама и стручном штабу српске репрезентације, на показаној вољи, снази и храбрости, пожелевши им срећу на будућим утакмицама.01.02.2023 – Председник Р. Србије Александар Вучић присуствовао је церемонији обележавања почетка радова на изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија

Дана 01.02.2023. године у близини места Костинброд у Р. Бугарској, одржана је церемонија обележавања почетка радова на изградњи гасног интерконектора Бугарска-Србија.

Догађају су са српске стране присуствовали Председник Р. Србије, А. Вучић, министарка рударства и енергетике Р. Србије, Д. Ђедовић, генерални директор ЈП „Србијагас“, Д. Бајатовић, извршни директори „Србијагаса“, Ј. Будимир и М. Здравковић, и чланови делегације, док су са бугарске стране присуствовали Председник Р. Бугарске, Р. Радев, министар енегертике Р. Бугарске, Росен Христов, В. Малинов, генерални директор „Булгартрансгаза“, извршни директори „Булгартрансгаза” и „Главболгарстроја” Владимир Малинов и Калин Пешов, шефица Одсека за финансирање пројеката енергије и обновљивих извора енергије у оквиру Инструмента за повезивање Европе у ЦИНЕА, Б. Цода и чланови делегације. Догађају су присуствовали и амбасадор Ж. Јовић, као и службеници Амбасаде Р. Србије у Софији.

Председник Р. Србије, А. Вучић је навео да ће изградњом гасног интерконектора Србија значајно диверзификовати гасне изворе и да ће Р. Србија моћи да увози више течног природног гаса, те да ће исти донети већу енергетску сигурност за грађане и шансу за нове инвестиције. ПР Вучић је додао да се ради о важном европском пројекту, јер ће преко Р. Србије моћи да се снабдевају и друге земље на Западном Балкану, како што је то до сада чинила Бугарска према Србији.

Председник Р. Бугарске, Румен Радев изјавио је да се Бугарска показала као поуздана транзитна земља и да је и у најгорој ситуацији, када је остала без руског гаса, без проблема наставила да извози гориво у Србију. Према његовим речима, гасни интерконектор није само инфраструктурни пројекат, већ и симбол потенцијала целог региона за будућност.

Председник Вучић одржао је састанак са Председником Радевим на којем су разговарали и о другим пројектима који су у плану, те је изразио захвалност на труду да заједно изграде бољу будућност и најбоље могуће односе.

Гасна интерконекција између Србије и Бугарске биће, како је најављено, спремна за оперативни рад половином ове године.Одлуке о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре

Обавештавамо да је Министар спољних послова, Ивица Дачић 16. јануара 2023. године донео одлуке бр. 17/30-2023/01 и бр. 18/30-2023/01 о расписивању конкурса за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и матичне државе и дијаспоре.

Увид у расписане конкурсе за суфинансирање пројеката можете извршити на следећим линковима:

www.mfa.gov.rs

https://www.dijaspora.gov.rs/konkursi.html
 30.01.2023 - Амбасадор Јовић посетио карневал Сурва

Амбасадор Јовић, у друштву градоначелника Лесковца, Горана Цветановића, и директора ТО Лесковац, Небојше Коцића, посетио је један од највећих европских карневала, Карневал Сурва у Пернику.ž


Иначе, зимски обичај Сурва, карактеристичан је за средње западну Бугарску, односно села у околини Перника, Брезника, Земена, Радомира и Трна. Учесници у новогодишњим сурварским обредима су сурварске маскарне групе, које тих дана играју, и у игри и песми обилазе села и градове.

Данас скоро свако перниско село има своју маскарску групу, која броји од 50 до цак 200 учесника. Сви су маскирани, носе звонца различитих величина и играју у специфичном ритму. Ове године, карневал је окупио преко 10000 учесника, међу којима и 15 група из иностранства. Републику Србију представљали су КУД Радост из Београда, мажореткиње из Беле Цркве и маскарска група из Лесковца.27.01.2023 - Обележавање Дана Св. Саве у Амбасади Р. Србије у Софији

Дана 27.01. о.г. у Амбасади Србије у Софији приређен је пријем поводом обележавања дана Св. Саве.

Скупу су присуствовали представници Националне библиотеке у Софији „Св. Ћирило и Методије“, шефица катедре за славистику филолошког факутета на Универзитету „Св. Ћирило и Методије“ у Великом Трнову, лектор за српски језик на Универзитету „Св. Климент Охридски“ у Софији и студенти, представници БПЦ, припадници српске дијаспоре који живе и раде у Бугарској, као и професори и ученици 102 ОШ „Панајот Волов“ у Софији.

Ученици наведене школе ове године су започели похађање наставе српског језика, које је спроведено према националном програму „Делатности према интересовањима“, Министарства просвете Р. Бугарске, а у оквиру клуба „Словенски језици“. Овим поводом ученици су припремили краћи програм и извели рецитацију о „Св. Сави“, након чега им је амбасадор Јовић уручио по књигу на српском језику, иначе донацију Народне библиотеке Србије.26.01.2023 - Друго међународно такмичење кларинета „Сава Димитров“

По завршетку Дугог међународног такмичења кларинета, које је уз подршку Министарства културе, Министарства просвете и науке Р. Бугарске и Општине Софија, организовано од стране Националне музичке академије - НМА „Панчо Владигеров“ и фондације „Сава Димитров“, амбасадор Јовић је у просторијама Амбасаде Р. Србије у Софији примио оснивача фондације и ректора НМА, С. Димитрова, члана жирија, Ђ. Петеа из Р. Србије, учесника Славена Балаћа, који је освојио прво место на такмичењу у категорији „Ц“, и још два српска такмичара.

На наведеном такмичењу, где су изведена популарна дела са светског репертоара кларинета (дела Клода Дебисија, Франсиса Пуленка, Мишела Манганија и др.), пријавило се 159 клариниста из целог света, а само 30 најбољих учествовало је у Софији, од којих су четири била из Р. Србије. Осим С. Балаћа, учесница Исидора Влашић, је освојила специјалну награду жирија у категорији „Д“. Сви учесници су имали прилику да размене искуства са својим вршњацима из других земаља и музичких школа, као и да приме драгоцене савете од чланова међународног жирија, који су у оквиру програма одржали мајсторске курсеве.23.01.2023 - Међународни фудбалски турнир у Пловдиву

Амбасадор Јовић дочекао је и у просторијама Амбасаде Србије у Софији примио родитеље и фудбалску екипу дечака из Србије, рођених 2012. године, а који иначе играју у ФК Раду и ФК Чукаричком из Београда. Иако из два различита и понекад изразито ривалска клуба, дечаци ће заједно, под именом Метохија (у знак подршке својим вршњацима са КиМ), играти на међународном турниру у Пловдиву, против екипа из Бугарске, Мађарске, Румуније, Македоније, Грчке и Аустрије.


Иначе, организацију превоза, смештаја, куповину дресова и тренерки помогли су начелник Косовско Управног Округа, Срђан Поповић, члан привременог органа Лепосавић, Славко Симић и директор поште Србије на Косову и Метохији, Иван Милојевић.21.01.2023 - Посета Ски школи СК Миџор Пирот на Пампорову

И ове године, током посете Родопима (општине Чепеларе и Смољан), амбасадор Јовић посетио је на Пампорову, једном од три највећа зимска центра у Бугарској, Ски школу Миџор Пирот. Од 2011. г. инструктори ове школе скијања, на најбољи начин, својим професионализмом, љубазношћу и изузетним резултатима, репрезентују државу Србију и Општину Пирот.

Ове године, закључно са фебруарском групом, школу скијања ће проћи око 450 малишана из Србије и око 150 одраслих. Домаћин амбасадору поново је био председник клуба и организатор кампа, Јовица Цветковић из Пирота.19.01.2023 - Богојављенско пливање за часни крст

Амбасадор Јовић, војни аташе Р. Србије, Жељко Симић и неколико српских држављана који живе и раде у Бугарској, као и неколико српских туриста који бораве у Ски центру Пампорово, након црквене литургије, обележили су Богојављење, пливањем за часни крст у реци Черна у Смољану. Овом свечаном чину присуствовало је двадесетак српских држављана.19.01.2023 - Амбасадор Ж. Јовић посетио Округ Смољане

У оквиру посете родопском крају Р. Бугарске, амбасадор Јовић данас је обишао Округ Смољане и састао се са председником општине Смољан, Николајем Мелемовим.


Током састанка Мелемов је амбасадора упознао са историјатом града, демографском структуром и потенцијалима за даљи развој. Општина Смољан, која се налази на педесетак км од Грчке границе, пре свега је административни центар округа, а своју развојну политику пре свега заснива на туристичком потенцијалу. Један од три најпознатија ски центра у Р. Бугарској, Пампорово, делом припада и овој општини, а поред скијања, туристи овај крај обилазе и због специфичне климе, изузетних природних лепота и разноврсне и здраве хране.

Иначе, поред дрвета, као основне сировине која овој општини омогућује убирање значајних финансијских средстава, важан део привреде представља и аутомобилска индустрија (израда делова за најпознатије светске брендове). Иако општина која граници са Грчком, постоји чврсто опредељење њеног руководства за успостављање конкретније сарадње са неком од српских општина, која је слична по структури и развојним плановима.18.01.2023 - Интервју амбасадора Ж. Јовића за „БНТ“

Амбасадор Жељко Јовић је за Бугарску националну телевизију – БНТ, дао интервју под насловом  „Св. Сава – Духовни мост између Бугара и Срба“.


Наведени интервју је емитован 14.01.2023. године на првом програму БНТ, у оквиру емисије „Религија данас“ а видео запис је објављен на следећој интернет страници:

https://bnt.bg/news/za-sveti-sava-duhovniyat-most-mezhdu-balgari-i-sarbi-v335668-313663news.html

Превод интервјуа на српском језику је доступан у одељку опширније.


Oпширније...
14.01.2023 – Додела новогодишњих пакетића

И ове године Амбасадор Жељко Јовић је традиционално уручио новогодишње пакетиће деци држављана Републике Србије који живе и раде у Бугарској. Малишани су са својим родитељима, били гости Амбасаде Србије у Софији, која је доделу организовала уз подршку и донацију Компаније Зептер Бугарска.09.01.2023 – Састанак са бугарским министром правде, Крумом Зарковим

Амбасадор Јовић састао се данас са службеним министром правде Р. Бугарске, Крумом Зарковим.


На срдачном и крајње пријатељском састанку констатована је одлична сарадња два министарства. Такође, размотрене су могућности продубљивања добрих односа, те евентуалног одржавања састанка на највишем нивоу у предстојећем периоду. Поред наведеног, амбасадор Јовић и министар Зарков разговарали су о потенцијалном укључивању Републике Србије у неке од иницијатива на међународном плану, у којима Р. Бугарска већ активно учествује.20.12.2022 – Састанак са бугарским министром унутрашњих послова, Иваном Демерџијевим

Амбасадор Јовић састао се са бугарским министром унутрашњних послова, Иваном Демерџијевим. Током састанка, размотрена су актуелна политичко-безбедносна дешавања у свету и региону, као и питања од обостраног интереса.

И. Демерџијев представио је актуелне приоритете рада МУП РБ, са посебним освртом на ангажовање по питању сузбијања илегалних миграција, а досадашња сарадња два Министарства оцењена је као одлична.

С тим у вези, Демерџијев је предложио да се у најскоријем периоду одржи билатерални састанак, на којем би се размотрили и направили конкретни договори у погледу координације даљег оперативног ангажовања два министарства на свим нивоима.Амбасадор Жељко Јовић присуствовао Међународном конгресу правника „КЕЦ Групе“ у Банском

Међународни конгрес правника, у организацији „КЕЦ групе“ из Новог Сада, ове године је одржан у Банском, Р. Бугарска. Наведени конгрес је био интернационалног карактера, окупивши правнике из више држава Европе, али и света, а све у циљу размене знања, искустава и мишљења. Тема овогодишњег конгреса се односила на ИТ право, у оквиру које се дискутовало о дигитализацији права, правосуђу у 21. веку, раду на даљини, дигиталној имовини, вештачкој интелигенцији, али и о заштити података личности.


Догађај су свечано отворили градоначелник Банског, господин Иван Кадев и директор „КЕЦ групе“, Дејан Шкобић, а уцесницима се обратио и амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Жељко Јовић, поздравивши све учеснике и пожелевши им успешан рад. Поменутном догађају присуствовали су државни правобранилац Р. Србије, Оливера Станимировић и заменик државног правобраниоца, Ксенија Максић.

Предавања су одржали: Илија Зиндовић, судија Врховног касационог суда Србије, Тамара Маринковић Кенвотеј, адвокат из Њујорка, Холдер Зшејге, председник „Legaltech“ асоцијације, Алија Бегановић, председник прекршајног суда у Бјелом Пољу, Александра Спирковска, судија Апелационог суда у Београду, Богдан Вујовић, представника компаније „Еко Дигитал“, Драшко Орчић, тренер пословних вештина, Станислав Радуловић, в.д. подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, и докторанд на Правном факултету у Новом Саду, и други еминентни правници.

Након предавања, одржана су два округа стола на теме: “Заштита података личности на интернету”, на ком су панелисти били Тадија Митић, испред организације „PraviLaw“, Денис Тул, „Law IT” и Богдан Вујовић, испред „Еко дигитала“ и “Правна технологија – шта нас чека?”. Такође, у оквиру конгреса одржани су и Б2Б састанци.19.12.2022 - Амбасадор Жељко Јовић примио је Љуљзима Сулеманија

Данас је Амбасаду Србије у Софији посетио Љуљзим Сулејмани, држављанин Србије из Прешева, који је прошле године повређен у саобраћајној несрећи која се десила у Бугарској.


Именовани је дошао да поздрави амбасадора Јовића, и још једном се захвали на свему што је држава Србија урадила за њега и његову тадашњу вереницу, иначе држављанку Северне Македоније. Сулејмани је обавестио амбасадора да се у међувремену оженио, да у мају 2023.г. очекују бебу и позвао га да посети његову породицу у Прешеву.Отварање „Српског кутка“ у Националној библиотеци „Св. Ћирило и Методије“ у Софији

Дана 14. децембра 2022. године, у просторијама Националне библиотеке „Св. Ћирило и Методије“ у Софији свечано је отворен „Српски кутак“. Наведени пројекат је реализован на иницијативу Амбасаде Србије, а у сарадњи са поменутом библиотеком. У реализацији истог учествовала је и Народна библиотека Србије (НБС).

 

 

Пројекат има за циљ да кроз дела класичне и савремене књижевности представи читаоцима историју, традицију и културу Р. Србије, те су у ту сврху трајно изложене и доступне јавности различите књиге (око 35 наслова, донација Народне библиотеке Србије). Поред наведених књига, на догађају су биле изложене и књиге на српском језику, које Национална библиотека у Софији већ поседује. 

Кутак су отворили директорка Националне библиотеке, Красимира Александрова и амб. Жељко Јовић, а церемонији су присуствовали, Добрила Бегенишић, представник НБС, Ценка Николова Иванова, декан великотрновског Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, Биљана Васић, лектор српског језика на софијском Универзитету „Св. Климент Охридски“, бројни припадници српске заједнице у Р. Бугарској, студенти са катедре за српски језик на наведеном софијском Универзитету, и службеници ДКП Р. Србије у Софији.IX Међународна омладинска олимпијада уметности и игре у Софији

У Софији је, у организацији удружења „Балканска Алијанса“, Културно информативног руског центра у Софији, и Амбасаде Руске Федерације у Софији, одржана IX Међународна омладинска олимпијада уметности и игре.


Наведени пројекат има за циљ да допринесе развоју међународних пријатељских односа између држава Балкана, Европе и Руске Федерације и едукација младих генерација у светлу културних традиција. На олимпијади су учествовали млади такмичари из Р. Србије, Румуније и Русије, који су извели 200 кореографија. Р. Србију су представили учесници  плесног клуба „Балерина“ из Панчева (15 учесника), плесног клуба „Спортикс“ из Ниша са 7 такмичара и балетске школе „Марија Сенћански“ такође из Ниша.

Амбасадор Ж. Јовић се кратким говором обратио присутној деци и родитељима, а након завршетка олимпијаде, такмичаре је угостио у просторијама Амбасаде.Амбасадор Ж. Јовић посетио ОШ „Панајот Волов “

Амбасадор Жељко Јовић посетио је 102 ОШ „Панајот Волов“ у Софији, у којој се од ове године предаје српски језик.


Изучавање српског језика у школи „Панајатов Волов“ биће спроведено према националном програму „Делатности према интересовањима“, Министарства просвете Р. Бугарске, а у оквиру клуба „Словенски језици“, у којем се предају још два словенска језика. Тренутно, групу за српски језик похађа 12 ученика ове школе (ученици шестог разреда).

Амбасадор Јовић је изразио захвалност на иницијативи коју је наведена школска установа покренула, у циљу проширења изучавања словенских језика, односно посебног изучавања српског језика. Током састанка, амбасадор Јовић је истакао спремност наше стране, да у оквиру објективних могућности пружимо подршку школи, у погледу развоја образовања на српском језику, те доставимо неопходне уџбенике и друга научна помагала, која би се користила током учења српског језика. Такође, размотрена је могућност да се током наредне године организује студијска размена, те да у одређеном периоду у Димитровграду бораве деца из Софије, како би усавршавала српски језик, а да се затим организује узвратна посета ђака из Димитровграда, који би у Софији учили бугарски језик.Амбасадор Ж. Јовић одржао предавање на тему „Улога економске и бизнис дипломатије у односима међу државама на Балкану„

Амбасадор Ж. Јовић одржао је предавање на катедри за политичке науке и националну безбедност, пловдивског Универзитетa „Св. Пајсије Хиландарски“, на тему „Улога економске и бизнис дипломатије у односима међу државама на Балкану“. Предавању је присуствовала и Анастасија Русенова Солакова, почасни конзул Р. Србије у Пловдиву.


У свом обраћању, амбасадор Јовић је истакао значај и допринос који економска дипломатије пружа регионалној сарадњи и билатералним односима земаља на Балкану. Такође, амбасадор је присутне упознао са актуелном пословном климом у Р. Србији, реализованим инфраструктурним пројектима наше земље, са посебним освртом на друмски и железнички саобраћај, и њиховом доприносу економском развоју земаља ЗБ.


Након предавања амбасадор Јовић је одговарао на питања студената, те је и том приликом, кроз дате одговоре, дао детаљан осврт на актуелне и најважније правце унутрашње и спољне политике Р. Србије, укључујући и наш однос према јужној покрајни – Косову и Метохији.Предавању је присуствовала и Анастасија Русенова Солакова, почасни конзул Р. Србије у Пловдиву.  25.11.2022 - Одржан бизнис форум (Serbian-Bulgarian Business Forum) - Агенције за промоцију малих и средњих предузећа РБ

Дана 25. новембра 2022. године, у организацији Амбасаде Р. Србије и Агенције за промоцију малих и средњих предузећа РБ (БСМЕПА), одржан је бизнис форум „Serbian-Bulgarian Business Forum“, на којем су представљени привредни субјекти из Бујановца. Састанак, који је одржан у просторијама Амбасаде, отворили су директор БСМЕПА, Бојко Таков, и амбасадор Р. Србије у Р. Бугарској, Жељко Јовић.

У уводном делу, Б. Таков је у свом обраћању навео да је промоција развоја пословања између Бугарске и Србије веома важан фактор за изградњу јаког балканског региона, који ће бити подршка за привредне субјекте и целокупну економску ситуацију две земље. Амбасадор Ж. Јовић је указао на спремност наше стране да настави са процесом продубљивањем економских односа и сарадње две земље, уз напомену да управо овакви форуми дају могућност привредним субјектима да конкретизују сарадњу и промовишу локалне заједнице.

Након званичног отварања скупа, представници привредних субјеката из Бујановца су презентовали потенцијале њихових компанија. Структура наших компанија је била из домена пружања медицинске и рехабилитационе неге (Бујановачка бања), производње и дистрибуције намештаја, машинске индустрије и прехрамбене индустрије („Би вода“, „Мегал“, „Мај Плус“, „Миленбоос“ и др.)

Скупу је  присуствовало 20 заступника (13 из РБ и 7 из РС) привредних субјеката, који су одржали појединачне (В2В) састанке и разменили информацијњ од узајамног интереса, а у циљу остваривања евентуалне будуће пословне сарадње.25.11.2022– Обележавање дана борбе против насиља над женама „Orange Day“ у Софији

На иницијативу Амбасаде Чешке Републике у Р. Бугарској, испред Народног позоришта „Иван Вазов“ у Софији,  25.11.2022. године обележен је Међународни дан борбе против насиља над женама, „Orange Day“.


Наведеном скупу присуствовали су представници акредитованих ДКП у Р. Бугарској, а испред Амбасаде Р. Србије, скупу је присуство амбасадор Ж. Јовић.

 24.11.2022 – Потписан Меморандум о сарадњи у оквиру финализације Стратешког плана програма Академије за лидере Савета Европе за прекограничну сарадњу у пограничном региону Р. Србије и Р. Бугарске

У периоду до 23. до 25. новембра 2022. године, у организацији Централноевропске службе за прекограничне иницијативе на Блакану (CESCI Balkans), у Софији, одржан је скуп поводом финализације Стратешког плана програма Академије за лидере Савета Европе за прекограничну сарадњу у пограничном региону између Србије и Бугарске.


Наведеном догађају присуствовали су Нил Шерин, програм менаџер при Савету Европе, Ервин Ерос, директор „CESCI Balkans“, Санда Шимић, представник Министарства за европске интеграције, Владица Тошић, председник Еврорегиона “Нишава”, Драган Костић, председник Привредне коморе Пирот, Драгана Тончић, начелница Пиротског округа и Милена Димитријевић, председница Скупштине града Пирота, а испред Амбасаде Р. Србије у Софији, присуствовао је амбасадор, Жељко Јовић. Скупу су присуствовали и представници Бабушнице, Беле Паланке и Димитровграда. Са бугарске стране учествовали су представници Софијске области, Враце, Драгомана, Сливнице и још неколико бугарских градова.

Учесници су потписали Меморандум о сарадњи, са посебним акцентом на јачање прекограничне сарадње као суштинског алата за постизање друштвених и економских циљева и територијалне кохезије. Такође, наведеним споразумом је потврђено да предности прекограничне сарадње нису ограничене на интегрисани развој пограничних области, већ су од суштинског значаја за постизање мира, просперитета и стабилности у Европи.

У свом обраћању, амбасадор Ж. Јовић, честитао је учесницима и истакао да је развој прекограничних веза између суседних заједница кључ за стварање безбедне и одрживе будућности за младе у региону.21.11.2022– На Универзитету у Великом Трнову „Св. Ћирило и Методије“ одржана међународна научна конференција „Пријатељство у култури Бугара и Срба”

Дана 18. новембра 2022. године, у организације Филолошког факултета, великотрновског Универзитета „Св. Ћирило и Методије“, одржана је међународна научна конференција „Пријатељство у култури Бугара и Срба”, којом је започето обележавање 25. година присуства српског језика на овом Универзитету.


Конференцију су отворили ректор великотрновског Универзитета, проф. др Христо Бонџолов и амбасадор Жељко Јовић. Наведени догађај  је наставак низа научних трибина које од 2004. године организују Филозофски факултет Универзитета у Нишу, и Филолошки факултет у Великом Трнову, а почетак сарадње два универзитета датира још од 1988. године, када је започета сарадња између филолога два факултета. С тим  у вези, и ове године на догађају је учествовала велика група студената и професора са Филозофског факултета Универзитета у Нишу.

Декан Филолошког факултета проф. др. Ценка Иванова упознала је присутне са јубилејима везаним за партнерство два универзитета и два факултета, са историјом србистике на Универзитету у Великом Трнову, као о оствареној сарадњи професора бугарског језика, књижевности и културе на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

Током овог научног скупа представљене су два последња наслова из серије тематских двојезичних зборника, „Обичаји у култури Срба и Бугара“, издање за 2019. годину Универзитета у Нишу и „Пут у култури Бугара и Срба“, издање за 2022. Великотрновског Универзитета.12.11.2022– Дан Св. Краља Милутина

Дана 12. новембра 2022. године у просторијама Амбасаде обележена је крсна слава Св. краља Милутина. У присуству великог броја Срба који раде и живе у Р. Бугарској, гостију из СПЦ и БПЦ, пресечен је славски колач и на пригодан начин обележен овај велики догађај.


Тим поводом, амбасадор Ж. Јовић поздравио је све присутне и још једном указао на значај који велики српски владар и данас има и у Р. Србији и у Р. Бугарској. Амбасадор је изразио наду да ће овај важан дан обележавати и убудуће пре свега у циљу учвршћивања веза са братским православним народом и на тај начин допринети продубљивању и даљем развоју укупних билатералних односа Србије и Бугарске.11.11.2022 - Обележавање Дана примирја у Првом светском рату на Српском војничком гробљу у Софији

Дана 11. новембра 2022. године на Српском војничком гробљу у Софији, пригодном церемонијом и поменом страдалим српским војницима, обележен је Дан примирја у Првом светком рату. Церемонији обележавања Дана примирја и полагању венаца присуствовали су највиши представници Војске Р. Бугарске, војни изасланици акредитовани у РБ, представници МИП Р. Бугарске, и велики број чланова дипломатског кора и српских грађана који живе и раде у Бугарској.

Амбасадор Јовић поздравио је присутне госте, захвалио се што су на овај веома важан дан за Р. Србију и српски народ дошли да одају почаст „свим српским жртвама и српским војницима, који су убијени и који су погинули у борби за слободу, за правду и за оне вредности на којима данас почива модерна Европа“.

Амбасадор је присутне подсетио да је Р. Србија у том периоду прошла кроз страшна ратна разарања и патње, те да је током рата животе изгубило око 1300000 људи, односно 1/3 укупне популације, или 60% мушке популације. Како је амбасадор даље навео, „наше жртве али и све друге жртве осталих народа, које смо имали кроз тешку и компликовану људску историју, довољан су разлог да главна порука данас буде да мир нема цену“.09.11.2022 – Изложба „Богатство боја и традиција“ одржана у Националној библиотеци „Св. Ћирило и Методије“ у Софији

Дана 09. новембра 2022. године, у ценралном фоајеу Националне библиотеке „Св. Ћирило и Методије“ у Софији, одржана је изложба под називом „Богатство боја и традиција“.

Изложба је реализована на основу међународног пројекта у коме учествује шест националних библиотека, и то Национална библиотека Р. Бугарске „Св. Ћирила и Методија“, Национална библиотека Грузије, Национална библиотека Румуније, Народна библиотека Србије, Национална и универзитетска библиотека Хрватске и Народна библиотека „Ђурђе Чернојевић“, из Црне Горе.

На изложби, коју су отворили представници народних библиотека, представљене су слике, разгледнице и народне ношње земља учесника, у циљу промовисања њихове традиције и културе. Народна библиотека Р. Србије је презентовала разгледнице на којима су представљене народне ношње наше земље. Наведена дела су део богате колекције сестара Данице и Љубице Јанковић, које су међународно признати етномузиколози и оснивачи Српске етнокореологије.

Догађају су присуствовали експерти из домена етнографије, фолклора и других академских области, као и представници акредитованих ДКП у Р. Бугарској. Испред Амбасаде Р. Србије присуствовао је амб. Ж. Јовић.29.10.2022. Одржана литургија у цркви Св. Недеља поводом традиционалног годишњег свечаног чина пресвлачења моштију Св. краља Милутина

У ораганизацији БПЦ и Амбасаде Србије у Софији, 29. октобра 2022. године, у цркви Св. Недеље, одржана је архијерејска Света литургија и свечани чин пресвлачења моштију Светог краља Милутина.

Литургију је водио викарни софијски и епископ белоградчишки Поликарп, a осим бројног бугарског свештенства, учестововали су и свештеници СПЦ. Такође, овом изузетно важном догађају за српску историју, државу и културу присуствовали су представници Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Р. Србије, на челу са помоћником директора М. Николићем, као и представници институција СПЦ из Р. Српске, а испред Амбасаде Р. Србије амб. Ж. Јовић и службеници Амбасаде.

По обављеној литургији и пресвлачењу моштију организована је литија, а мошти Св. краља ношене су централним улицама Софије.

За све госте из Р. Србије и Републике Српске, као и за пријатеље из БПЦ и бугарских институција, приређен је пријем у Амбасади Србије у Софији.24.10.2022 – У Софији Одржана туристичка презентација ТОС и ТОБ

Дана 21. октобра 2022. године, у Софији, Туристичка организација Србије и Туристичка организација Београд, у сарадњи са Амбасадом Р. Србије у Софији и Министарством Туризма Р. Бугарске, представиле су туристичке потенцијале Србије и Београда, са посебним акцентом на културне манифестације и догађаје.

Догађај су отворили Амбасадор Жељко Јовић и заменица министра туризма Р. Бугарске, Мариела Модева. Амбасадор Јовић је указао на значај сарадње Р. Србија и Р. Бугарска, посебно у области туризма, јер се ради о суседним земљама са сличном традицијом и културом. Такође, амбасадор је истакао да велики број туриста из Р. Бугарске посећује нашу земљу, те исказао наду да ће се тај број повећавати, као и број  Срба који ће посетити Бугарску. С тим у вези, туристички представници из Р. Србије су прецизирали да су посете Бугара за првих шест месеци ове године забележиле пораст од преко 100 одсто.

Догађају су присуствовали, помоћник директора ТОБ, Слободан Унковић, власник једне од највећих туристичких агенција у РБ, „Бохемија“, Бајко Бајков, саветник директора ТОС, Тамара Рашковић, руководилац Сектора за развој и унапређење туризма ТОБ, Саша Стевановић, в.д. директора ТО Ниш, Драгана Божић, дир. ТО Сокобања, Љубинко Миленковић, бројни представници регионалних и локалних туристичких организација, и туроператери из Р. Србије и Р. Бугарске

Представници туристичких привредних субјеката две земље су одржали појединачне (Б2Б) састанке и разменили информација од узајамног интереса, а у циљу остваривања евентуалне будуће пословне сарадње. Структура компанија је превасходно била из домена хотелијерства, угоститељства и минералних бања.18.10.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је свечаној седници на којој је конституисан 48. бугарски Парламент

Данас је свечаном церемонијом, уз присуство свих посланика, председника и потпредседнице Републике Бугарске, највиших представника бугарских институција, службене владе, црквених великодостојника и дипкор-а, званично почео са радом нови, 48. сазив бугарског Парламента.

Након обраћања председника Радева, опширним излагањима, најосновније приоритете у даљем раду представили су шефови парламентарних група, 7 политичких партија и коалиција које су ушле у Парламент.

Овој свечаној седници присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић.

 18.10.2022 - Говор министра спољних послова Николе Селаковића на седници СБ УН поводом извештаја о раду УНМИК

Поштовани председниче Савета безбедности,
Уважени чланови Савета безбедности,
Поштована специјална представнице,

Част ми да се поново обраћам овом уваженом телу Уједињених нација и да данас разматрамо нови извештај генералног секретара о раду мисије УН на територији наше јужне покрајине, на Косову и Метохији.

Желим да захвалим генералном секретару и специјалној представници генералног секретара и шефу УНМИК-а на подношењу извештаја. Препознајемо напоре које гђа Зијаде улаже у обављању ове веома одговорне функције, нарочито имајући у виду неопходност свеобухватног сагледавања и комплексност ситуације на терену.

И овом приликом желим да нагласим да Република Србија високо уважава активности УНМИК на Косову и Метохији, формиране Резолуцијом СБ УН 1244. Залажемо се за њено континуирано деловање у неизмењеном и несмањеном обиму и капацитету, a посебно имајући у виду да Мисија још увек није испунила основни циљ свог мандата - миран и нормалан живот свих грађана наше јужне Покрајине.

 


Oпширније...
Обавештење у вези са пописом држављана Републике Србије на боравку у иностранству

У току је попис становништва, домаћинстава и станова који се спроводи у Републици Србији у периоду од 1.  до 31. октобра 2022. године.

С тим у вези, обавештавамо да, имајући у виду да се попис спроводи искључиво на територији Републике Србије, подаци о члановима домаћинства који се у време пописа налазе у иностранству из разлога школовања, запослења и др, прикупљају се од стране чланова њиховог домаћинства у Републици Србији.

Међутим, када су у питању држављани Републике Србије који живе у иностранству са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство, Републички завод за статистику (РСЗ) спроводи истраживање о држављанима у наведеном статусу. У том циљу, формиран је Упитник који је доступан на сајту РСЗ  од 1. октобра 2022. године.

У вези са наведеним, позивамо све држављане Републике Србије који живе у иностранству са свим члановима свог домаћинства или као самачко домаћинство да попуне наведени Упитник, кликом на следећи линк

https://www.stat.gov.rs/02.10.2022. Председник Вучић на церемонији пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска – Грчка

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаној церемонији поводом пуштања у рад гасног интерконектора Бугарска - Грчка у Софији и том приликом рекао да ће се овакав пројекат, у чији је значај на самом почетку веровао мали број лидера, на више нивоа исплатити онима који су у њега од самог почетка веровали.

На отварању гасовода, којем су присуствовали и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, премијери Републике Грчке и Румуније Кирјакос Мицотакис и Николае Чука, као и председници Републике Бугарске Румен Радев, Републике Азербејџан Илхам Илијев и Републике Северна Македонија Стево Пендаровски, председник Вучић је нагласио да ће овај гасовод бити од велике важности и за Србију.

"Честитам на изградњи гасног интерконектора бугарским и грчким пријатељима. Овај гасовод ће бити јако битан и за Србију и ми смо већ почели градњу интерконктора између Србије и Бугарске, који ће бити завршен за годину дана са обе стране. Надам се да ћемо се у исто време следеће године наћи на сличној церемонији у Србији“, рекао је председник Вучић додајући да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен много помогла када је реч о изградњи нашег интерконектора, као и о планираној изградњи интерконектора између Србије и Бугарске.

 „То значи нову инфраструктуру за Србију и читав Балкан“, рекао је председник Вучић и додао да након тога могу да се граде гране ка земљама ЕУ, али и да на диверзификацију извора снабдевања гасом не би могло да се рачуна без Азербејџана и председника Илхама Алијева.

 „Увек се окупљамо кад мислимо да се дешава нешто важно, иако наш народ то можда не схвата од првог тренутка и зато имам једну молбу за вас и морам јавно да је изнесем. Госпођо председнице, госпођо Фон дер Лајен, драга Урсула, захвални смо на вашој подршци, али када говоримо о новцу, ми не можемо да апсорбујемо ове цене енергената и молимо вас да земље Западног Балкана на листу са другима и знам да ће се мој пријатељ Мицотакис сложити са тим да ставите земље Западног Балкана на исти списак са земљама ЕУ када је реч о ценама и бићемо вам бескрајно захвални", истакао је председник Вучић.

Грчка и Бугарска пустиле су у рад гасни интерконектор на који ће се повезати и Србија која гради своју деоницу од Ниша до Димитровграда, а која наставља даље до Софије.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да данас почиње ново доба за Бугарску и југоисточну Европу, док је председник Азербејџана Илхам Алијев рекао да ће пројекат гасног интерконектора играти важну улогу у оснаживању енергетске безбедности Европе.

Извор/Фото: www.predsednik.rs

 27.09.2022 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао традиционалној манифестацији „Седмица мира“ у месту Пазарџик

У оквиру традиционалне манифестације „Седмица мира“, амбасадор Јовић присуствовао је низу манифестација у Пазарџику, састанку са бизнис заједницом поменутог града, те обиласку иновативног међународног пројекта који је подржала и у којем учествује Општина Пазарџик „Вртови света“.

Као специјални гост градоначелника Пазарџика, Тодора Попова, а у друштву бивше министарке спољних послова РБ, Екатарине Захаријеве, европосланика, Андреја Ковачева, и олимпијске шампионке у рвању, Биљане Дудове, присуствовао је и промоцији књиге специјалног госта Пазарџика, фудбалске легенде Бугарске, Христа Соичкова, који се амбасадору посебно захвалио на присуству и поклонио му своју најновију књигу.26.09.2022. - Ученици средње Економске школе из Шапца посетили су Амбасаду Србије

Ученици средње Економске школе „Стана Милановић“ из Шапца, који у оквиру „Erasmus +“ програма размене ученика бораве у „Националној финансијскoj и пословнoj гимназији„ у Софији, посетили су Амбасаду Србије у Софији где их је угостио Амбасадор Жељко Јовић.

Амбасадор је госте упознао са делогругом рада Амбасаде, специфичностима дипломатске професије, као и са историјатом зграде.

Присутним ученицима амбасадор је кратко представио и најактуелније моменте из српско-бугарских дипломатских односа и кључне приоритете у привредној сарадњи.23.09.2022 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао научној конференцији поводом обележавања 120 годишњице освештања храма, цркве Св. Рођења Христовог у месту Казанлук

На 120 годишњицу освештања храма – споменика Св. Рођења Христовог, Манастира у Шипци, Општине Казанлук, одржан је низ манифестација, као и научна конференција у историјском музеју Искар у Казанлуку.


Том приликом амбасадору Јовићу, старозагорски митрополит, Кипријан, уручио је грамату, за посебан допринос старозагорској епархији и развоју братских односа између два народа. У свом обраћању присутним званицама амбасадор се пре свега захвалио на указаној великој части, те је истакао да су нам у овим тешким временима преко потребни љубав, толеранција и поимање блискости која међу нама дефинитивно постоји, али које често нисмо свесни. Како је даље навео, у свим својим даљим активностима трудиће се да још јаче и неуморније ради на јачању веза између два народа и унапређењу наших односа у свим сферама.24. сеп 2022. - Селаковић: Интензивна дипломатска активност у Њујорку, афирмисали смо нашу политику

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је делегација Србије завршила веома интензивну дипломатску активност у Њујорку у оквиру 77. Генералне скупштине УН, да је одржао укупно 100 састанака на маргинама тог заседања, а да је потписано 12 споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилику да се састане.

Министар Селаковић је навео да је Генерална скупштина УН била прилика да се на маргинама тог заседања одржи низ састанака са колегама министрима спољних послова из више држава света и са представницима како САД, односно њиховог Kонгреса, тако и са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијансе цивилизација, али и Светског економског форума.

"Kада се сведе рачуница овогодишње Генералне скупштине УН и састанака на маргинама, могу са поносом да кажем да је одржано укупно 100 сусрета, од тога 95 са министрима спољних послова и пет са представницима Америчко-јеврејског комитета, Алијасне цивилизација и Светског економског форума", навео је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић је нагласио да је то била одлична прилика да се афирмише оно што јесте наша политика, а да су колеге министри спољних послова из различитих држава на састанцима које је имао били под утиском након изванредног обраћања председника Александра Вучића на Генералној скупштини УН.

"Били су под утиском управо тог говора, говора који је потврдио доследно поштовање међународног права, поштовање улоге УН и поштовање важећих резолуција СБ УН од стране Србије која географски и по броју становника није велика земља, али земља која чврсто верује да је посвећеност малих и средњих земаља међународном праву најјачи савезник у нашој борби за заштиту наших виталних државних и националних интереса", нагласио је министар Селаковић.

Kако је пренео, било је изузетних разговора, како са представницима држава које су признале једнострано проглашену независност Kосова, тако и онима које то нису и које су још једном потврдиле своју подршку и посвећеност заштити виталног принципа неповредности територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица УН.

"Ова година је била веома изазовна за УН. Мултилатерализам је у својесврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

"Укупно смо закључили 12 споразума, меморандума и протокола, а данас и завршили ову веома интензивну дипломатску активности потписивањем и Споразума о укидању виза на службене и дипломатске пасоше са Сенегалом", закључио је министар Селаковић.

Извор/Фото: www.mfa.gov.rs22.09.2022. - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао обележавању 114 година независности Бугарске

Амбасадор Јовић, у друштву заменице председника РБ, Илијане Јотове и градоначелника Великог Трнова, Данијела Панова, данас је у поменутом граду присуствовао свечаној церемонији обележавања 114 година независности Бугарске.

Том приликом, положио је венац на Пирамиди независности, месту на којем је објављен и прочитан манифест о независности, 22.09.1908.г. Такође, амбасадор је током посете Великом Трнову, реализовао састанак и са представницима српске заједнице који живе и раде у овом за Србију значајном граду, у којем је био сахрањен Свети Сава и у којем ће ове године бити обележено 25 година универзитетског присуства српског језика.22.09.2022. - Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

 

 

„Поштовани председниче Генералне скупштине,

Уважени генерални секретаре,

Екселенције,

Даме и господо,

Изузетна ми је част да вам се обратим у име Републике Србије.

Не замерите, због ограниченог времена, данас ћу прескочити терет формалности, куртоазна обраћања, поздрављање пристутних и одсутних и говорити директно о суштини онога због чега смо се састали.

Ја сам овде по ко зна који пут. Тежина тренутка у којем се налазимо обавезује ме да са вама поделим тешке речи, али истините. Све што данас овде радимо делује, најблаже речено, импотентно и бледо. Наше речи одзвањају шупље и празно спрам стварности са којом смо суочени. А та стварност је да овде заправо нико никога и не слуша, нико не тежи стварним договорима и решавању проблема и скоро сви воде рачуна само о задовољавању својих интереса, неретко газећи у том процесу основне принципе међународног права, бацајући под ноге Повељу УН и друге документе на којима је ова организација заснована. За то није крив ни Антонио Гутереш ни било ко из УН, већ оне силе које не воде рачуна ни о чему осим о задовољењу сопствених политичких, економских и на жалост, војних циљева.

Сведоци смо да доба у којем живимо одликује усложњавање глобалне геополитичке ситуације. Наша генерална дебата одржава се у условима нарушеног светског мира, у мери која није виђена још од Другог светског рата и од времена оснивања Уједињених нација. Глобални изазови са којима се суочавамо прете да из темеља измене међународну безбедносну архитектуру и угрозе успостављени међународно правни поредак. Овако сложена времена, захтевају пуно мудрости и заједништва како бисмо сачували мир као апсолутно најзначајнију тековину уткану и у саме основе организације Уједињених нација.

Желим да зато, прецизно и јасно изнесем пред Вас виђење о пет кључних изазова са којима смо данас суочени:

1. Повратак миру и очување глобалне стабилности;

2. Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације, као кључног приципа међународносг јавног права и односа међу државама;

3. Енергетска безбедност у условима глобалне кризе;

4. Финансијска сигурност сиромашних и земаља у развоју;

5. Снабдевеност храном у условима ратом пресечених глобалних линија снабдевања;

Актуелни глобални услови све чешће нас опомињу да принцип мирног решавања спорова нема алтернативу. Ово начело данас је важније више него икада и најбоље је описано у преамбули Повеље Уједињених нација у којој се позива да будемо толерантни и да заједно живимо у миру једни са другима као добри суседи. Одрицање од употребе силе и мирно решавање спорова стубови су на којима се заснива светска стабилност, али они морају бити праћени принципима попут неселективног поштовања Повеље Уједињених нација, примене обавезујућих резолуција Савета безбедности УН и основних начела важећег међународног јавног права.

Тачка 2: Очување територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава, чланица ове организације;

Србија подржава територијални интегритет свих држава чланица УН, укључујићи, наравно, и територијални интегирет Украјине. На тај начин, понашали смо се одговорно, озбиљно у овом високом дому. Од многих говорника чули смо приче о агресији и нарушавању територијалног интегритета Украјине. Многи кажу да је то први сукоб на тлу Европе од другог светског рата. Али истина, да је први пут нарушен интегритет једне земље у Европи, и то Србије, која није извршила напад на било коју другу суверену земљу, се упорно прећуткује. Тражимо јасан одговор на питање које већ годинама постављам мојим саговорницима, лидерима многих земаља – у чему је разлика између суверенитета и територијалног интегритета Украјине и суверенитета и територијалног интегритета Србије, који је грубо нарушен, а чему многи од вас дају међународно признање и легитимитет? Никада ни од кога нисам добио рационалан одговор на то питање.

Подсетићу вас - Србија није ногом крочила на туђу територију, никада, нити угрозила територијални интегритет ма које суверене државе, да би било ко против ње интервенисао или провео агресију, онако како је то учињено 1999. године. То ипак није спречило 19 најбогатијих НАТО земаља да нападне једну суверену земљу и то без одлуке Савета безбедности Уједињених нација. То што је по завршетку оружаног сукоба потписан споразум са НАТО чије одредбе су предвиђале усвајање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244, а којом је потврђен и гарантован делимични суверенитет и потпуни територијални интегритет Србије, није спречило многе државе Запада да признањем једнострано проглашене независности такозваног Косова изнова погазе територијални интегритет наше земље, Повељу Уједињених нација и Резолуцију 1244.

Управо због оваквог искуства кроз које је Србија прошла и још увек пролази, уверен сам да имам пуно право да на овом месту цитирам речи великог Мартина Лутера Kинга - неправда учињена било где је уједно и претња правди свуда. Ове речи стоје као подсећање, али и опомена свима нама.

Без обзира на то што још увек и сами осећамо последице грубог кршења основних одредби међународног јавног права, ми од темељних принципа Уједињених нација не одустајемо. Наставићемо да се залажемо за доследно поштовање начела неповредивости граница, уважавање суверенитета и територијалног интегритета свих осталих држава чланица Уједињених нација. Упркос оваквом нашем ставу, многи у овој сали и данас имају проблем са поштовањем територијалног интегритета Србије. Питате се зашто? Зато што они поседују силу, а ми смо у њиховим очима мали и слабашни. Међутим, као што сте могли да чујете, ми ипак имамо снаге да на овом месту изнесемо истину.

Eкселенције,

Посебну захвалност дугујемо свим оним државама чланицама Уједињених нација, а оне у овом тренутку чине већину у овој Скупштини, које подржавају територијални интегритет Републике Србије, посебно на простору и територији Косова и Метохије. Додатно охрабрује што се број земаља које подржавају позиције Србије увећао у периоду између одржавања две седнице, што је тренд који се мора наставити, јер је од посебног значаја да останемо верни основним принципима утканим у Повељу Уједињених нација, попут начела неповредивости граница.

Република Србија и ја, као њен председник, веома стрпљиво и са много добре воље трагамо за компромисом у вези са Kосовом и Метохијом, под покровитељством Европске уније, а у оквиру дијалога Београда и Приштине. То је тежак процес, он траје већ дуже од десет година, али ми не видимо алтернативу. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати. Надам се да ћемо доћи до обострано прихватљивог решења, заснованог на компромису, зато што је то апсолутно једини начин да постигнемо наш циљ, а то је успостављање дуготрајног мира,  као предуслова просперитетног живота за Србе и Албанце и за цео регион. Све друге опције смо већ истрошили и, бар што се тиче Србије, не желимо ни у сну да се враћамо на стазе сукоба, конфликта и крвопролића. Регион Балкана не може да поднесе још један сукоб. Ја се уздам да ћемо у том напору имати добру вољу и разумевање наших међународних партнера, зато што и они добро знају да су неке раније одлуке њихових влада биле лоше и да нису радиле за будућност нашег региона и светског мира. Београд овај процес води у веома комплексним околностима у којима је присутан хибридни рат и прљава кампања у делу међународне јавности против наше земље на различитим пољима. Довољно је да вас само подсетим на цитате и наводе светских медија да ће Србија напасти своје суседе и да представља претњу по регионалну стабилност. Наравно, то се никада није догодило, и то је била само једна у низу бројних лажи против Републике Србије. Србија је окарактерисана као потенцијални фактор дестабилизације у региону, само зато да не би говорила истину - да принцип неповредивости граница мора подједнако да важи за све. Србија је била и биће фактор стабилности у целом региону. Србија, упркос многим неистинама и фалсификатима, подржава Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет Босне и Херцеговине и интегритет Републике Српске унутар Босне и Херцеговине.
 
Ми смо, са друге стране, уверени да народи Балкана имају капацитет да наставе суживот у будућности као пријатељи и партнери који имају заједничку визију чланства у уједињеној Европи. То добро знам, зато што смо већ превазишли многе баријере које су између наших народа стајале годинама и коштале су нас хиљада живота и протраћене будућности. Србија и Албанија, на пример, данас имају најближе и најпријатељскије односе у целој својој вишевековној заједничкој историји на простору Балканског полуострва.

Било је потребно само да трезвено и прагматично разговарамо о нашој будућности, а не о нашој прошлости. Да разговарамо о томе како да решимо проблеме који муче наше људе, наше компаније, раднике, студенте и предузетнике. Много смо дискутовали и сами смо дошли до бројних решења која су већ укинула баријере које су између нас постојале без икаквог рационалног разлога. Пре свега у економији, трговини и протоку људи и капитала. Србија, Албанија и Северна Македонија већ три године имплементирају пројекат Отворени Балкан који има јасну визију– отворити регион за људе, за робу, услуге, за капитал и компаније, да бисмо добили подручје које ће трајно бити ослобођено тензија, напетости и конфликта.  Поред неупитне заједничке економске користи коју ова иницијатива са собом доноси, она има и ширу димензију, пре свега у спајању људи различитих култура и промоције диверзитета, што свакако доприноси општем развоју друштава у овом делу Европе. Србија и на овај начин, заправо, наставља да доприноси миру, стабилности и процесу помирења у региону, а чиме свакако даје значајан допринос и безбедности на глобалном нивоу.

Имали смо за то и инспирацију у речима једног од највећих дипломата у историји и великог генералног секретара Уједињених нација Дага Хамаршелда да ова организација није креирана да људску врсту одведе у рај, већ да човечанство спаси од пакла.
 
Даме и господо,

Тек што смо сузбили глобалну пандемију, већ смо се суочили са новим изазовима какве у овом веку нисмо очекивали. Док као човечанство, корак по корак, убрзано напредујемо на технолошком плану, пред нама су се појавили егзистенцијални проблеми попут енергетске безбедности, финансијске сигурности држава у развоју, али и поремећаја у ланцу снабдевања основним животним намирницама. Солидарност која је била неопходна у борби против пандемије, у још већој мери је потребна данас када су угрожене основне потребе људи за храном и енергентима.

Република Србија своју енергетску безбедност посматра као неодвојиви део националне сигурности и као кључни предуслов за наставак економског развоја и напретка наше земље. Настојимо да обезбедимо континуитет снабдевања енергентима, али делимо забринутост због актуелних геополитичких изазова који угрожавају светску и европску енергетску стабилност. Остајемо посвећени проналажењу решења која би могла да имају трансформациону снагу у покушајима да постигнемо регионалну и европску енергетску сигурност. Желео бих да нагласим да је Република Србија успела да током актуелне кризе сачува континуитет у снабдевању енергентима. Ипак, остајемо витално заинтересовани за диверсификацију извора снабдевања, додатна улагања у енергетску инфраструктуру, али и у бржи и ефикаснији развој капацитета заснованих на обновљивим изворима снабдевања.

Ми смо управо у Уједињеним нацијама текућу декаду назвали деценијом одрживије и отпорније будућности, деловања и трансформације. Она то мора и да остане, али у мало бржем ритму! Неравномеран развој, али и финансијска угроженост земаља у развоју, проузрокују додатна друштвена раслојавања и неминовно воде ка новим антагонизмима. Равномеран развој не сме бити ограничен, нити условљен ни географски ни политички, већ мора бити омогућен свим људима без обзира на етничку, расну, културну или верску припадност.
 
Пред нама је још један веома важан изазов који заједничким снагама морамо да превазиђемо, а то је изналажење најефикаснијег начина да се избегну последице које актуелна међународна криза оставља по глобалну сигурност снабдевања храном. Развој ситуације је изузетно алармантан, а реалност је да смо погођени сви, без изузетка. Растућа цена хране и њена доступност постале су додатни проблем. Задатак свих нас је да пронађемо оперативна и ефикасна решења која никога неће изоставити. На нама државама, као најзначајнијим међународним субјектима, је да се појединачно укључимо у координацију мера, пре свега доприносећи овом племенитом задатку на националном нивоу, како бисмо сачували оно највредније – људске животе и њихово достојанство.

Тема овогодишње Генералне дебате нас упозорава на драгоценост тренутка и повезаност изазова на међународном плану. Кризе са којима се суочавамо нас подсећају на важност отворене комуникације. Не треба много мудрости да бисмо закључили да се изазови савладавају успешно само уколико се правилно уоче њихови узроци. Србија сматра да је императив да актуелни изазови ни на који начин не смеју продубити поделе у свету, а да већ очигледна и тенденциозна поларизација на глобалном плану треба да уступи место принципима мултилатерализма.

Желео бих да истакнем да Република Србија учествује у колективним напорима за достизање циљева одрживог развоја и спровођење Агенде 2030. Србија дели визију генералног секретара о будућности глобалне сарадње на начин како је то утврђено Нашом заједничком агендом и снажно подржава инклузиван, умрежен и ефикасан мултилатерализам, као најбоље средство за одговор на најхитније изазове човечанства.
 
Даме и господо,

Мултилатерализам, колективна акција и заједничка одговорност су неизоставни елементи наших досадашњих дискусија, али дозволите ми да укажем да је полазна основа сваког таквог конструктивног ангажмана – солидарност.

На крају, желим да потврдим да ће Република Србија наставити да буде поуздан партнер у остваривању заједничких циљева дефинисаних у оквиру Уједињених нација, чврсто верујући да је то најбољи пут којим можемо изградити бољи свет за нас и наше будуће генерације. Али не смемо да заборавимо да су Уједињене нације снажне онолико колико поштујемо заједнички усаглашене одлуке и акте ове организације.

Цитирао бих нешто што смо чули 23 пута до сад, а то је: Повеља Уједињених нација је једини стандард који се мора поштовати. То смо чули од свих. У случају Републике Србије, њих 17 од 23 који су говорили о Повељи УН и резолуцијама УН је прекршило међународно јавно право и нису поштовали правила установљена у Уједињеним нацијама. Надам се да ћемо моћи да превазиђемо све потешкоће и учинимо да правила и процедуре буду исти за све на свету. У супротном, не видим излаз на крају тунела. Хвала на пажњи. Живела Србија!“

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 20.09.2022 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао изложби Вељка Михајловића у Софији

Амбасадор Јовић присуствовао је у Софији изложби графика и живописа, српског уметника, Вељка Михајловића, под називом "Гледај горе".

 

Михајловић је иначе често присутан у Р. Бугарској, а кључна место његових приказаних графика и живописа су делови Београда, Хиландара и Свете горе, као и других знаменитих српских цркава и манастира. Посебну пажњу публике привукла је његова колекција "Сазвежђе".

Иначе, сама изложба приређена је у част 81. рођендана госпође Аксиње Џурове, дугогодишње научне раднице, која је посебне домете остварила у својим проучавањима средњег века и Византије и која је својим знањем и односом према српској држави и народу заслужила и место у САНУ.17.09.2022. Телефонски разговор са председником Републике Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Републике Бугарске Руменом Радевом.
Председник Вучић је прихватио позив председника Радева да почетком октобра учествује у церемонији отварања гасног интерконектора између Бугарске и Грчке.

Двојица председника су овом приликом констатовали да ће овај интерконектор допринети гасној диверсификацији у региону, као и јачању регионалне сарадње у области енергетике, неопходне у актуелним компликованим геополитичким околностима.

Председници Вучић и Радев су истакли да су посвећени јачању добросуседских односа Србије и Бугарске, као и сарадње у свим областима од интереса за обе земље, наводећи значај пројеката у области саобраћајне инфраструктуре и енергетике.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 08.09.2022 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао свечаној церемонији обележавања Дана Општине Бабушница

Поводом 6.септембра, Дана Општине Бабушница, у овом граду организована је свечана церемонија обележавања овог празника. Том приликом додељена је септембарска награда града, као и захвалнице заслужним појединцима и институцијама. Међу награђенима био је и амбасадор Жељко Јовић, за посебан допринос и помоћ Бабушници у реализацији трансграничних пројеката.


У свом кратком обраћању, амбасадор Јовић захвалио се на указаној пажњи и части али и подвукао да је само радио свој посао. Амбасадор је с тим у вези истакао да иако на захвалници стоји његово име, прихвата је са радошћу у име пре свега председника Р. Србије, Александра Вучића, Владе Р. Србије, министра Н. Селаковића и Министарства спољних послова. Како је даље појаснио, управо то су појединци и институције који су својим примером, марљивошћу, одлучношћу, и неким новим правилима и односом према раду и држави, нама у државној администрацији створили обавезу да смо на 24 часовном располагању грађанима наше земље. Амбасадор Јовиц обећао је да ће са својим тимом у Амбасади Србије у Софији, и даље бити доступан сваком појединцу и институцији, са жељом да и даље напредујемо и развијамо се и створимо услове за благостање пре свега најугроженијих категорија нашег друштва.02.09.2022. - Председник Вучић председавао Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић председавао је Самитом у оквиру иницијативе Отворени Балкан заједно са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским. Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већу министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто и министар спољних послова Републике Турске Мевлут Чавушоглу.

Отварајући Самит лидера у оквиру иницијативе Отворени Балкан, Председник Вучић је поручио да никада није више пажње и енергије усмерено на успех овог пројекта од оснивања, те да од успеха Отвореног Балкана зависи и колико ће земље чланице успети да осигурају добру економску будућност својих земаља, као и учвршћивање мира и стабилности у региону.

„Надамо се да ће иницијатива Отворен Балкан додатно доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност, која је за нас од великог значаја, а то је да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за све наше земље и за регион у целини. Досадашњи прогрес није мали, али лагао бих када бих рекао да смо увек задовољни темпом напретка. Чини ми се да увек можемо брже и снажније и боље. Успостављањем зеленог коридора Отвореног Балкана за транспорт прехрамбених производа довео је до раста трговине од 17 одсто у овом сектору. Такође, отварање наменских возних трака на граничним прелазим je скратио чекање са неколико сати на 10 до 15 минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама из Србије, Албаније и Северне Македоније“, нагласио је председник Вучић истичући да су у току дана потписана документа, као резултат посвећености и рада и израз опредељености свих чланица Отвореног Балкана да у будућности сарадња достигне још виши ниво.

Према речима председника Вучића, међу потписаним документима је и Споразум о механизмима за обезбеђивање несметаног снабдевања основним животним намирницама унутар региона Отвореног Балкана, који предвиђа несметану трговину одређених прехрамбених намирницама унутар иницијативе и уколико нека од земаља чланица донесе одлуку о забрани извоза тих намирница.

„Оперативни план у области цивилне заштите, је наставак претходног споразума о сарадњи у цивилним и ванредним ситуацијама из јула 2021. године“, рекао је председник указавши да је посебно мудра идеја албанског премијера Едија Раме резултирала потписивањем Меморандума о разумевању у области кинематографије и аудио визуелних активности чиме ће се основати заједнички копродукциони фонд "Отвореног Балкана" за филмске професионалце.

Такође, председник Вучић је оценио да ће издавање првих радних дозвола и регистрационих бројева бити прекретница која ће усмерити развој привреде наше три земље и додао да је посебно важно оснивање радне групе за превенцију криза пред долазећу тешку зиму.

Председник Вучић се осврнуо и на међународни сајам вина Винска визија, организован у оквиру иницијативе Отворени Балкан, истичући да су три земље чланице показале да једну тако важну и изузетну тешку манифестацију могу да организују на највишем светском нивоу, доводећи највећи део својих винарија, најпознатије светске винарије и промовишући главне градове и своје земље.

Председник Вучић је посебно захвалио премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара Босне и Херцеговине, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит.

"Ви нисте наши гости, ми смо толико везани и потребни једни другима а то показује и учесталост наших сусрета. Верујем да ћемо, без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“, додао је председник Вучић додајући да су односи земаља унутар иницијативе на историјском максимуму.

Након обраћања учесника и гостију на Самиту, Председник Вучић је поручио су за све земље учеснице иницијативе "Отворени Балкан" мир и стабилност од кључног значаја, без обзира на то што немају иста мишљења о свим политичким догађајима и питањима. Такође је истакао да се све земље које учествују на Самиту, налазе на европском путу и да су му посвећене. Зато је замолио европске партнере да покажу поштовање и више разумевања према региону Балкана и захвалио представницима ЕУ на томе што поштују одлуку Србије, Албаније и Северне Македоније да направе пројекат какав је Отворени Балкан.

Извор/Фото: www.predsednik.rs
 02.09.2022 - Амбасадор Ж. Јовић присуствовао свечаној додели захвалница бугарским грађанима који су пружили помоћ српској деци у саобраћајној несрећи код Старе Загоре

Данас су у Софији, у организацији главног тужиоца РБ, Ивана Гешева, и бугарског тужилаштва, додељене су захвалнице и плакете бугарским грађанима који су се затекли на лицу места и који су први пружили помоћ српским држављанима и пре свега српској деци, повређенима у недавној тешкој саобраћајној несрећи код бугарског града Стара Загора.

Свечаној додели и церемонији као посебан гост присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић. Том приликом, амбасадор је указао да се српска држава већ захвалила свим бугарским институцијама, надлежним министарствима и медицинском особљу, те да је велика част данашња прилика да се захвалимо и бугарским грађанима, који су као случајни пролазници први притекли у помоћ унесрећенима и тако допринели да не буде тежих последица.

Амбасадор се присутнима даље обратио следећим рецима: "Драги пријатељи, драга моја бугарска браћо и сестре, данас овде желим да вам се обратим са две позиције. Као прво, обраћам вам се као српски амбасадор, једним великим хвала за све што сте учинили, а у име председника Р. Србије, А. Вучића, премијерке српске владе, А. Брнабић, свих наших министара, целе владе и свих наших институција. На другом месту обраћам вам се као обичан човек, обичан грађанин Р. Србије, једним искреним и великим хвала за ваш несебични подвиг и помоћ нашим грађанима, нашој деци, а у име не стотине хиљада, него милиона српских држављана који су били и који и сад јесу ганути вашим чином. Такође, желим да вам се захвалим јер сте тог дана, вече пред велики хришћански празник (по бугарском црквеном календару), Успење Пресвете Богородице, све нас подсетили на право значење рећи љубав ка ближњем, брига за ближњег и спремност на жртву. Хвала што сте показали колико се поштујемо и волимо заправо, колико смо једно, колико смо једна душа и у том контексту, једно питање за све присутне, да ли је нужно да чекамо тешка и зла времена, да ли је потребно да се десе овакве несреће, да би схватили колико смо блиски и колико смо спремни да се помажемо. Живела Србија! Живела Бугарска! Да живе наши народи и пре свега наша деца, у љубави, миру, толеранцији и међусобној бризи.31.08.2022 - Амбасадор Жељко Јовић разговарао са директором бугарске Агенције Царина

Амбасадор Јовић састао се данас са директором бугарске Агенције Царина, Павелом Геренским.


Током разговора Геренски је представио институцију на чијем је целу, уз апострофирање тренутних и будућих приоритета. С тим у вези констатовано је да је веома важно да се до сада одлична сарадња две царине, српске и бугарске, додатно унапреди.

Директор Геренски је предложио да у најскоријем периоду угости руководство српске Управе царине, те да се тај сусрет искористи за конкретне договоре, а у погледу координације даљих активности, које би допринеле значајном унапређењу сарадње, као и ефикасности и функционалности ових институција.14. Авг 2022. Селаковић разговарао са министром Милковим о удесу у Бугарској

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је вечерас са министром иностраних послова Бугарске Николајем Милковим о стању путника из аутобуса који се преврнуо недалеко од Старе Загоре у Бугарској.

Сва повређена деца су хоспитализована и два министара ће бити у сталној вези због размене информација о њиховом опоравку. Министар Милков је пренео да у удесу није било погинулих, изразивши наду да ће родитељи ускоро моћи да буду са својом децом.


Извор/Фото: www.mfa.gov.rs17.07.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао обележавању Дана града Созопола - Св. Марине

Амбасадор Јовић посетио је црноморски регион. У склопу ове посете, као специјални гост градоначелника Созопола, Тихомира Јанакијева, амбасадор је присуствовао свечаном обележавању Свете Марине, Дана Созопола.

Церемонија и додела плакета почасног грађанина Созопола одржана је у централном градском амфитеатру, уз присуство начелника округа, шефице кабинета заменице председника Републике Бугарске, министра туризма и других бројних гостију и грађана овог прелепог историјског града, који постоји преко 2000 година.13.07.2022 - Амбасадор Жељко Јовић разговарао са директором Бугарског националног радија

Амбасадор Јовић данас се састао са директором Бугарског националног радија (БНР), Миланом Митевим.


Током садржајног и крајње пријатељског састанка, размотрена је могућност попуњавања преводилачких места (српско бугарски језик) у српској редакцији БНР, како би се одржао али и унапредио садашњи ниво извештавања на српском језику.
Такође, на састанку се говорило и о могућности гостовања у Србији оркестара који су активни у оквиру БНР, оркестра народне музике, џез оркестра, симфонијског оркестра и дечијег хора.23.06.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао одбојкашком мечу мушких репрезентација Србије и САД у Софији

Амбасадор Јовић присуствовао је одбојкашком мечу мушких репрезентација Србије и САД, у оквиру одбојкашке Лиге нација, која се одржава у Софији и у којој учествује 16 националних тимова из целог света.

Поред ватреног навијања и логистичке подршке коју је пружио нашој репрезентацији, амбасадор је након одиграног меча, на терену Хале Армеец, са посебним задовољством честитао недавно склапање брака бугарске одбојкашке репрезентативке и капитена бугарског тима, Елице Василеве, и нашег репрезентативца, Александра Атанасиевића, који су овим чином дали потврду блискости два народа и две државе.

У друштву председника Одбојкашке федерације Р. Бугарске, Љубомира Ганева, и бројних званица из јавног и политичког живота Бугарске, амбасадор ће и у наредна три дана бодрити српску репрезентацију, на утакмицама са Бразилом, Канадом и Аустралијом.21.06.2022 - Амбасадор Жељко Јовић присуствовао је економском форуму „Sofija Economic Forum III“ у Софији

Дана 21.06.2022. године, амбасадор Жељко Јовић присуствовао је економском форуму „Sofija Economic Forum III“, под покровитељством непрофитне организације „Delphi Economic Forum“ и невладине организације „Центар за либералне стратегије“.

Током форума, који је одржан у виду панел дискусија, анализиран је сценарио новог глобалног и регионалног безбедносног поретка након војних сукоба у Украјини, те су размотрене теме о значају проширења ЕУ, геополитичких тензија и енергетске транзиције, стратешких инфраструктурних пројеката и дигиталне трансформације. Учесници су такође разговарали о изазовима економског раста, инфлацији, кандидатури за еврозону, развоју регионалних економских кластера и тржишта рада, транспортног сектора, као и о директним страним инвестицијама.

Форум је отворио потпредседник и министар финансија Р. Бугарске, А. Василев, а учествовали су заменица министра енергетике РБ, Ива Петрова, саветник ПВ Грчке за енергетику, Џ. Кремлис, председник Америчке привредне коморе у Бугарској, О. Маркет, извршни директор Булгартрансгаса, В. Малинов, шеф Одељења за праћење системског ризика Народне банке Румуније, Ф. Драгу, заменик министра одбране Грчке, Н. Чардалиас представници државних финансијских институција, регионални и домаћи представници привредних субјеката, амбасадорка Француске у РБ, Ф. Робин, амб. Грчке, Димитрос Хронополос, и други чланови дипкора, а путем видео поруке, обратио се и Европски комесаром за проширење ЕУ, Оливер Вархељи.20.06.2022 – Амбасадор Јовић присуствовао обележавању празника општине Елин Пелин „Шопски празник“

Поводом традиционалног обележавања Шопског празника, који се и ове године одржао у Елин Пелину, иначе општини која је побратимљена са Општином Лесковац, на великој манифестацији на градском стадиону присуствовао је и амбасадор Жељко Јовић.

Том приликом амбасадор се обратио присутним грађанима ове мале али високо развијене индустријске зоне (трећа по величини у Републици Бугарској), као и осталим присутним гостима, захваливши се председнику општине, Ивајлу Симеонову, као и општинској администрацији, на труду и раду који су до данас уложили током реализације заједничких трансграничних и других пројеката са српским општинама, као и на свему што раде на зближавању два братска народа и две пријатељске државе. У том смислу, амбасадор је поновио своју спремност да и даље и лично, али и цео колектив српске Амбасаде у Софији, допринесу јачању односа у свим областима међусобне, већ плодотворне сарадње.

На обележавању овог празника, који иначе траје читаве седмице, присуствовала је и  делегација професора и ученика Више туристичке школе из Лесковца, која се представила својим кулинарским умећима и специјалитетима, по којима је Лесковац веома познат у Бугарској али и целом региону.18.06.2022 – Амбасадор посетио Oпштину Чирпан

Амбасадор Ж. Јовић био је гост градоначелника Чирпана, а приликом посете региону централне Бугарске, амбасадор је присуствовао и традиционалном Међународном туристичко-економском форуму.

Амбасадор се на маргинама форума састао са бројним високим представницима бугарског јавног живота, а пре свега из области туризма и привреде, са којима је разговарао о конкретним моделима даље сарадње. На самом форуму амбасадор се и лично обратио присутнима, а том приликом уручена му је и специјална плакета организатора.

Догађају у Чирпану и околини Старе Загоре, присуствовала је и делегација нишке општине Пантелеј.13.06.2022. - "22. међународни конкурс из програмирања CodeIT"

На међународном такмичењу „22. међународни конкурс из програмирања CodeIT“, које је одржано у Софији под патронатом председника Републике Бугарске, Румена Радева, учествовали су и професори и ученици из Србије. Запажен успех остварили су професор Информатике Душко Обрадовић и три ученика Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора: Немања Мајски и Александар Губица, ученици другог разреда, и Ведран Баjић, ученик трећег разреда, освојивши четврто, пето, девето и једанаесто место.

Свечаности поводом уручења награда присуствовао је и представник Амбасаде.

 13.06.2022 - Амбасадор Јовић присуствовао је свечаном обележавању Дана Општине Монтана

Амбасадор Јовић данас је присуствовао свечаном обележавању Дана Општине Монтана. Поред присуства церемонији на главном градском тргу и учешћа у свечаној седници општинског већа, на којој се обратио присутнима, амбасадор се састао са градоначелником, Златком Живковим, али и са Росицом Кировом, потпредседницом Парламента Републике Бугарске и неколико бугарских посланика родом из региона северо-западне Бугарске. Том приликом пре свега је поцртана важност што хитније изградње адекватне путне инфраструктуре, која би (уз отварање нових граничних прелаза) помогла опоравку пограничних општина са обе стране границе.

Такође, још једном је истакнут значај трансграничне сарадње и обавезе даљег заједничког ангажмана у тој области. С тим у вези, саговорници су истакли професионализам и посвећеност реализацији трансграничних пројеката (финансираних из еу фондова), Општине Пирот и Општине Монтана, које су до данас успешно завршиле 12 пројеката.

Свим манифестацијама присуствовали су и представници Општине Пирот и нишке Општине Медијана.11.06.2022 – Амбасадор присуствовао обележавању 65 година туризма у комплексу Златни Пјасци

Амбасадор Јовић, у друштву министарке спољних послова, Т. Генчовске, министра туризма, Х. Проданова, представника дипкора и туристичког сектора Р. Бугарске, присуствовао је представљању туристичких потенцијала црноморске обале Бугарске и обележавању 65 година туризма у комплексу Златни Пјасци код Варне.


Ово је такође била прилика да амбасадор одржи низ појединачних састанака и са министром Продановим и са његовим најближим сарадницима, током којих је разговарано о до сада реализованим активностима, као и предстојећим, а које би требало да допринесу даљем јачању веза две државе и два народа, али и да резултирају конкретним бенефитима.

Амбасадор је током овог догађаја разговарао и са министарком Генчовском, са којом се сагласио да је управо туризам грана која може помоћи да се додатно продубе наши односи у свим осталим областима.11.06.2022 - Посета војничком гробљу у Добричу

И ове године, амбасадор Ж. Јовић традиционално је посетио војничко гробље у Добричу.

Jедно од највећих у Р. Бугарској, на месту где су септембра 1916. године, након битке код Добрича, али и на ширем простору Добруџе, сахрањени војници српске, бугарске, немачке, турске, руске и румунске војске.

Међу њима се налазе и посмртни остаци седам српских војника, чијим сенима се поклонио амбасадор, уз полагање цвећа на гроб најстаријег по чину међу њима, официра Александра Ивановића.10. јун 2022. Селаковић: Србија је посвећена поштовању међународног права и дијалогу

Министар спољних послова Никола Селаковић учествовао је у Солуну на састанку министара спољних послова у оквиру Самита Процеса сарадње у југоисточној Европи и нагласио да је то била одлична прилика да Србија афирмише ставове и позицију по питањима важним не само за регион, него и за глобална кретања, а који се односе на принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета и посвећеност Србије дијалогу.

Министар Селаковић изјавио је након састанка да је Србија посвећена поштовању међународног права и дијалогу.
“То је наша чврста позиција када је реч о поштовању основних принципа међународног права и Повеље УН, као што је принцип заштите територијалног интегритета и суверенитета, али и посвећеност Републике Србије ономе што јесте мирно решавање спорова, посвећеност дијалогу не само у нашем случају, дијалогу Београда и Приштине, него уопште дијалогу као основном инструменту дипломатије у тражењу решења за оно што јесу спорна питања”, навео је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, већина учесника је подржала дијалог Београда и Приштине, а неке од држава чланица, као што је била представница Румуније, отворено су исказале не само подршку већ и поштовање према ономе како Србија под председником Александром Вучићем успева да ради. Министар је пренео да су и поједине државе позвале Приштину да се више укључи у дијалог и конкретним својим гестовима и активностима покаже да јој је заиста до дијалога и стало.

Селаковић је навео да је на састанку министара спољних послова главна тема била Украјина и дешавања која су везана за ратне сукобе, као и да се разговарало и о томе какве последице тај сукоб може да остави по европске интеграције западног Балкана.

Шеф српске дипломатије навео је да ће на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи имати част да представља председника Србије и нашу државу, с обзиром на то да је председник Алексадар Вучић на састанку са немачким канцеларом Олафом Шолцом.

“То је не само прилика да се афирмишу ставови и вредности за које се ми боримо већ да се конкретно боримо оваквим врстама наступа и састанцима које имамо на маргинама оваквих догађаја за оно што јесу главни ставови и циљеви наше спољне политике”, з